6 sfaturi pe care psihologii le dau pentru cresterea copilului

6 sfaturi pe care psihologii le dau pentru cresterea copilului

Andreea Gluh, redactor

Sa cresti un copil nu este deloc usor, asa ca nimeni nu ii condamna pe parintii care sunt frustrati de multimea de sfaturi si de informatii existenta provenita din diverse surse: de pe internet, de la televizor ori din diverse carti sau reviste. Chiar daca unii ar spune ca nici macar psihologii nu sunt indreptatiti sa isi expuna opinia in acest sens, pentru ca fiecare copil are personalitatea sa, este bine ca, macar uneori, sa se tina seama de liniile generale de la care au pornit studiile in cauza si sa se adapteze acestea in functia de particularitatea situatiei. Altfel spus, daca faci parte din categoria parintilor despre care tocmai am amintit si iti este greu sa iti strunesti copilul, noi iti recomandam sa iei aminte la ceea ce urmeaza sa iti spunem, pentru ca aceste sfaturi ti-ar putea usura sarcina de a fi parinte.

Iata ce ar trebui sa faci pentru a transforma cresterea copilului intr-un proces mai putin dificil, obtinand rezultatele dorite! 

Buna crestere se invata

Vorbim aici despre ceea ce trebuie sa invete parintii pentru a-si creste copiii astfel incat acestia sa se dezvolte normal din punct de vedere emotional si social. Lucrurile sunt din ce in ce mai dificile pe zi ce trece, mai ales ca cei mici sunt adeea captivati de ceea ce se intampla dincolo de ecranele calculatorului si televizorului.

Pentru a rezolva problema, tine cont de aceste sfaturi:

1. Petrece mai mult timp alaturi de cel mic. Nu ne referim neaparat la a viziona filme sau la a va juca pe calculator impreuna, desi nici aceste activitati nu trebuie sterse de pe lista, daca au o finalitate ce tine de educatie. Totusi, incearca sa iti implici copilul in tot felul de activitati in aer liber sau in unele care ii pun la incercare memoria si atentia, contribuind astfel la cresterea IQ-ului

Un alt motiv pentru care ar trebui sa petreci mai mult timp alaturi de piciul tau este faptul ca ii poti insufla in acest fel valori morale pe care nu are cum sa le deprinda uitandu-se la televizor sau jucandu-se cu cativa copii de varsta lui. Desigur ca este bine sa socializeze, insa aceasta nu inseamna ca tu trebuie sa dispari din peisaj.

2. Nu astepta sedintele cu parintii pentru a afla ce face copilul tau la scoala. Avand in vedere faptul ca petrece destul de mult timp acolo, este indicat sa cunosti cat mai multe detalii legate de activitatea sa. In acest fel, vei vedea si care sunt aspectele de care trebuie sa te ocupi mai mult.

3. Nici adultii nu reusesc intotdeauna sa isi rezolve problemele, ce sa mai spunem de copii? Daca micutul tau este implicat in anumite activitati extrascoalre pe care vrea sa le abandoneze, nu il forta sa continue doar pentru ca asa ai planificat tu pentru el sau pentru ca esti sigura ca acest drum este cel potrivit pentru copil. In schimb, incearca sa afli care este motivul pentru care a luat decizia de a renunta si explica-i ca a fugi de probleme nu este niciodata o solutie.   

4. Invata-l ce inseamna recunostinta si cum le poate fi de ajutor celor din jur. In plus, copiii trebuie invatati ce inseamna responsabilitatea. Desigur ca aceasta nu inseamna ca ei sa faca treburi grele prin casa, ci este suficient sa isi ajute fratii ori sa se ocupe de ceea ce este mai usor, cum ar fi stergerea prafului din camera lor sau aranjarea paharelor atunci cand se serveste cina in familie.

In ceea ce priveste laudele din partea parintilor, psihologii sunt de opinie ca acestea ar trebui sa vina numai atunci cand cei mici au facut o fapta buna iesita din comun. In caz, contrar, ei vor astepta sa fie mereu laudati si, chiar daca in familie ar fi tratati astfel, in societate lucrurile vor sta cu totul altfel, aparand riscul ca cei mici sa isi piarda motivatia.

5. Emotiile negative sunt normale si in cazul celor mici si, asa cum se intampla si cand vine vorba despre adulti, ele contribuie la reechilibrarea psihicului prin eliminarea frustrarilor. Pentru aceasta, insa, este nevoie ca cei mici sa stie cu ce se confrunta mai exact: furie, anxietate, dezamagire. Aici intervin parintii, care trebuie sa discute cu ei si sa ii invete sa recunoasca fiecare traire, pentru a o putea depasi.

6. Cei mici sunt legati de familie si de cercul de prieteni in care isi petrec cea mai mare parte a timpului, insa acest lucru nu este de ajuns. Ei trebuie sa invete sa empatizeze si sa socializeze cu persoane diferite, pentru ca barierele etnice, geografice, culturale si economice sa nu le incetineasca evolutia. Asadar, incearca sa ii deschizi orizontul copilului tau si nu il feri niciodata de ceea ce este nou din aceste puncte de vedere, la gandul ca va avea timp mai tarziu sa invete aceste lucruri. Studiile arata ca astfel scade riscul de xenofobie si creste capacitatea celui mic de a se integra in mediile noi.   

Desigur ca lista cu sfaturi pentru cresterea copilului este lunga, insa nu exista o formula corecta pentru a rezolva aceasta ecuatie. Factori necunoscuti vor aparea mereu, insa tine de tine sa gasesti raspunsurile corecte, avand in vedere faptul ca, asa cum am mai spus, fiecare copil este altfel si fiecare parinte relationeaza diferit cu cei mici. 

Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.