8 mituri in sarcina: ce este adevarat si ce este fals?

8 mituri in sarcina: ce este adevarat si ce este fals?

Viorica Ghinea, redactor

Nici nu ai aflat bine vestea cea mare, anume ca vei deveni mama, ca deja incepi sa auzi in jurul tau tot felul de mituri in sarcina. Oamenii se intrec in a-ti oferi sfaturi care de care mai ciudate, asa ca in cele din urma nici macar nu mai stii ce ar trebui ori nu sa faci pe perioada sarcinii.

Afla din randurile de mai jos cum poti sa diferentiezi informatiile false de cele adevarate. Iata 8 mituri legate de sarcina pe care le auzi deseori:

8 mituri in sarcina dezbatute de catre specialisti

1. Nu consuma alune pentru ca favorizeaza aparitia alergiilor la copil - FALS

Multe femei insarcinate evita consumul de alune pe perioada sarcinii pentru ca au auzit ca acest tip de aliment poate favoriza dezvoltarea alergiilor la copii. Nici vorba de asa ceva! Bineinteles, daca mama sufera deja de o astfel de alergie, atunci ar trebui sa se fereasca de ele.

Alunele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie pentru ca sunt sanatoase. Ele sunt benefice atat pentru mama, cat si pentru dezvoltarea fatului, avand in vedere ca reprezinta o alternativa sanatoasa si hranitoare la gustarile de tip junk food. Ele sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, fibre, proteine si minerale, toate substante necesare in sarcina si nu numai.

2. Nu bea cafea pentru ca poti suferi un avort spontan - FALS

cafeaua in timpul sarcinii

Desi au existat numeroase discutii si studii legate de consumul cafelei in timpul sarcinii, specialistii inca nu au ajuns la un raspuns clar in acest sens. Intr-adevar, o cantitatea mare de cafea poate provoca probleme sarcinii, insa nu afecteaza toate femeile si nu inseamna ca in toate cazurile se ajunge la avort spontan. Problema provine de fapt de la cafeina, ingredient aflat si in compozitia altor tipuri de produse cum ar fi ceaiurile, sucurile, energizantele si ciocolata. De aceea, medicii de la National Health Service (NHS) din Marea Britanie recomanda sa nu se depaseasca limita de 200 mg de cafeina pe zi, adica echivalentul a doua cani de cafea.

3. Poti sa iti dublezi portiile de alimente - FALS

Printre cele mai raspandite mituri in sarcina se numara cel conform caruia trebuie sa mananci cat pentru doi, adica sa dublezi portiile de alimente in speranta ca bebelusul va fi mai sanatos si mai mare. Ceea ce trebuie sa stii este ca nevoile organismului nici macar nu se modifica prea mult in primele 6 luni de sarcina, chiar daca apetitul tau este mai mare. De fapt, in ultimele trei luni de sarcina, gravida are nevoie de un supliment energetic de doar 200 de calorii/zi. Dar cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci este sa acorzi o mai mare atentie calitatii alimentelor decat cantitatii lor. 

4. Ai liber la exercitii fizice - ADEVARAT

Daca esti o persoana activa, iar sarcina ta nu prezinta risc, ar trebui sa faci sport si pe perioada ei. Nu numai ca te vei mentine in forma, dar te vei simti si mai bine. Bineinteles, nu este indicat sa depasesti doza de confort, asa ca nu sunt recomandate exercitiile riguroase. In plus, nu uita sa te hidratezi corespunzator, in special pe perioada antrenamentelor.

5. Nu ai voie sa faci sex cat timp esti gravida - FALS

Te poti bucura de activitati erotice alaturi de partenerul tau pe perioada sarcinii fara sa iti faci probleme. Unii specialisti chiar spun ca sexul ii face bine fatului deoarece favorizeaza imbunatatirea circulatiei in zona pelvina. Bineinteles, este indicat sa ceri si sfatul unui specialist, insa doar in cazuri mai grave el iti va recomanda sa eviti partidele de sex. De obicei, nu este indicat sa mergi mai departe daca ai o sarcina cu risc (sangerari vaginale fara diagnostic, avorturi spontane repetate, sarcina multipla).

gravida nedumerita

6. Forma burtii indica sexul copilului - FALS

Inca din batrani se spune ca forma burtii poate reprezenta un indicator de baza atunci cand vrei sa afli din timp sexul copilului. Unele persoane cred ca burtica orientata in jos indica faptul ca fatul este baiat, iar daca este in sus, este fata. De fapt, in realitate, forma burtii depinde de constitutia femeii si de miscarile pe care le face bebelusul in interiorul uterului.

7. Greturile de dimineata iti spun ca ai o fata - FALS

Printre miturile in sarcina legate de sexul copilului se numara si cel care are in prim plan greturile matinale. Conform acestuia, femeile care se confrunta cu greturi la primele ore ale zilei au sanse mari sa conceapa o fata. Insa contrariul a fost demonstrat in nenumarate cazuri, asa ca nimeni nu ar trebui sa creada atat de mult intr-un astfel de semn al sarcinii.

8. Uiti mai des in sarcina - ADEVARAT

Specialistii de la Universitatea din New South Wales, Australia, au demonstrat in urma unor studii ca femeile gravide uita mai des. Fenomenul poarta denumirea de amnezie in sarcina si se caracterizeaza prin pierderi de memorie temporare si predispozitia de a uita fapte minore ca importanta. Cauzele sunt legate de odihna insuficienta, de fluctuatiile hormonale si de gandurile legate de ingrijirea si sanatatea bebelusului.

Exista o multime de mituri in sarcina, insa nu ar trebui sa le acorzi atentie, ci sa ceri parerea unui specialist in domeniu. Doar el iti poate spune dupa ce sa te ghidezi si ce alimente sunt benefice ori nu in sarcina.

Esti indragostita cu adevarat?
Incepe quiz
Esti indragostita cu adevarat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.