Adevărul despre dieta pentru gravide: de câte calorii ai nevoie în sarcină?

Adevărul despre dieta pentru gravide: de câte calorii ai nevoie în sarcină?

Redactor Alexa Galgau

Dacă ai aflat de curând că ești însărcinată sau ați decis să aveți un copil în viitorul apropiat, cu siguranță și tu te-ai întrebat ce fel de dietă trebuie să ții în timpul sarcinii pentru a fi sănătoasă. Probabil te îngrozește ideea de a te îngrășa foarte mult, dar avem o veste bună pentru tine: nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple. De fapt, poți avea o dietă foarte sănătoasă, atât pentru tine, cât și pentru copil, fără să suferi consecințele neplăcute ale mâncatului în plus.

Află de câte calorii este nevoie în sarcină și cum poți să ai un stil de viață echilibrat, care să te ajute să ai un copil sănătos și un corp frumos în continuare!

Caloriile în sarcină: ce fel de dietă trebuie să ții

Până acum, mai mult ca sigur ai auzit informații contradictorii referitoare la ce și cât ar trebui să mănânci într-o sarcină. Caloriile joacă un rol important în dezvoltarea fătului, așa că nu trebuie să ții în niciun caz un regim hipocaloric. Totuși soluția nu este să mănânci enorm și absolut orice, pentru că te vei îngrășa foarte mult, iar kilogramele acumulate în sarcină sunt chiar mai dificil de dat jos decât cele acumulate în mod normal.

Tot ceea ce facem, de la mers pe jos sau dormit până la susținerea dezvoltării fătului, consumă energie, pe care o extragem din mâncare și băutură. Nu doar caloriile sunt importante, ci și nutrienții pe care alimentele îi conțin, precum carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale etc.

Carbohidrații și proteinele asigură patru calorii pentru fiecare gram, iar grăsimea asigură nouă calorii/gram. Alcoolul, un aliment interzis în sarcină, conține șapte calorii/gram, dar, după cum spuneam, este importantă și calitatea nutrițională, iar acest produs poate fi extrem de distructiv pentru făt în timpul sarcinii. Fiecare persoană are nevoi dietetice diferite, în funcție de înălțime, greutate, vârstă, sex și nivelul de activitate fizică. Așadar, regimul pe care l-a ținut o prietenă în timpul sarcinii este probabil nepotrivit pentru tine. Atunci când consumăm mai multe calorii decât avem nevoie, ținând cont de toți acești factori, corpul le stochează sub formă de grăsime, iar atunci are loc îngrășarea.

Așadar, revenim la întrebarea pe care toate viitoarele mămici o au pe buze: de câte calorii suplimentare e nevoie în sarcină? Ei bine, este evident că ai nevoie de mai multă energie pentru a susține încă o viață în interiorul tău, dar nu este neapărat nevoie să mănânci cât pentru doi, așa cum este de obicei recomandat. Pentru cele mai multe femei însărcinate, care au o înălțime medie, numărul de calorii necesare în sarcină sunt:

  • circa 1800 de calorii/zi în primul trimestru;
  • circa 2200 de calorii/zi în cel de-al doilea trimestru;
  • circa 2400 de calorii/zi în timpul celui de-al treilea trimestru.

Desigur, aceste valori pot varia în funcție de nevoile tale specifice, motiv pentru care trebuie să discuți cu medicul înainte de a adopta orice fel de dietă pe timpul sarcinii. Este foarte important să mănânci sănătos, dar și să faci cele 30 de minute de mișcare în fiecare zi pentru a avea o sarcină sănătoasă.

În timpul sarcinii, în mod normal ar trebui să existe o creștere în greutate între 11 și 16 kilograme, însă femeile supraponderale ar trebui să nu depășească 4.5-9 kilograme. Femeile subponderale sau cele care urmează să aibă gemeni ar trebui să se îngrașe între 16 și 20 de kilograme.

Așadar, a mânca „pentru doi” nu înseamnă a mânca de două ori mai multe alimente, ci este nevoie de doar circa 300 de calorii suplimentare pentru a susține o sarcină sănătoasă. Ține cont de faptul că, dacă mănânci dulciuri sau junk food, acestea au doar multe calorii și foarte puțini nutrienți, deci nu ajută sarcina cu nimic. Consumă mai degrabă alimente bogate în proteine, sărace în grăsimi și zahăr, bogate în calciu, fier și acid folic, o substanță care previne defectele de naștere.

Iată ce grupe alimentare trebuie să ai în dietă și câte porții este recomandat să mănânci:

  • pâine, cereale și paste: între 9 și 11 porții/zi;
  • legume: 4-5 porții pe zi;
  • fructe: 3-4 porții pe zi;
  • lapte, iaurt și brânză: 3 porții pe zi;
  • carne, pește, leguminoase, ouă și fructe oleaginoase: 3 porții pe zi.

Poftele din timpul sarcinii au loc în primele 3 luni și sunt legate de schimbările hormonale din organism. Dacă ai o dietă echilibrată în general, este în regulă să îți faci poftele din când în când. O atenție specială trebuie să acorzi poftelor ciudate, precum cea de pământ, detergent sau gheață, deoarece acestea trădează o carență de fier în organism.

Acum știi de câte calorii este nevoie în sarcină și poți să ai un copil sănătos fără să îți sacrifici prea mult silueta, pentru că numai o femeie care a născut știe cât de greu este să revină la corpul de dinainte de sarcină.

Află și care sunt vitaminele de care ai nevoie în sarcină și cum să nu te îngrași în sarcină!

Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.