Atasamentul la copii: cum sa ai o legatura stransa cu micutul tau inca de la nastere

Atasamentul la copii: cum sa ai o legatura stransa cu micutul tau inca de la nastere

Andreea Gluh, redactor

Toate mamicile considera ca intre ele si bebelusi se infiripa o legatura naturala inca din primul moment, insa adevarul este ca atasamentul la copii inseamna mult mai mult decat faptul ca li s-a dat viata. Despre cum sa construiesti, pas cu pas, o legatura stransa cu micutul tau iti vom povesti noi in continuare.

Iata ce trebuie sa stii despre atasamentul la copii si despre cum ia nastere adevarata relatie a mamei cu bebelusul sau!

Atasamentul la copii: sfaturi de urmat inca din primele zile de viata

Inainte de toate, trebuie sa stii ca in urma studiilor psihologice, s-a descoperit ca atasamentul la copii se dezvolta, in linii mari, dupa cum urmeaza:

1. In primele 3 luni dupa nastere, copilul se ataseaza de orice persoana.

2. Odata cu varsta de 4 luni, apar preferintele pentru anumiti oameni. Cu toate ca bebelusii accepta sa fie ingrijiti de catre oricine, cand vine vorba despre alte activitati, ei nu au aceeasi atitudine fata de toata lumea din jurul lor.

3. Odata cu varsta de 7 luni, este evident faptul ca bebelusii se ataseaza de o singura persoana, motiv pentru care se poate manifesta si teama de abandon, despre care poti afla mai multe de aici.

4. Dupa varsta de 9 luni, copilul manifesta un atasament clar fata de cateva persoane din anturaj. Cu toate ca incepand cu aceasta varsta, micutul tau va demonstra o independenta evidenta, trebuie sa stii ca exista cateva persoane pe care le prefera.

In plus, este bine de retinut faptul ca un copil se va atasa mai usor de cel sau cea care va raspunde la semnalele lui, acordandu-i grija necesara, nu de persoana cu care va petrece cel mai mult timp, indiferent de legatura existenta intre ei.

Uite si sfaturile de care ar trebui sa tii cont cand vine vorba despre crearea unei relatii stranse cu micutul tau!

Daca vrei sa reusesti sa te apropii foarte mult de copilul tau inca din primele zile de viata ale acestuia si sa ii acorzi grija cuvenita, este bine sa tii cont de sanatatea ta. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fii odihnita si sa ai un regim alimentar variat si sanatos. Apeleaza la ajutorul celor dragi atunci cand treburile te coplesesc, astfel incat sa iti pastrezi energia necesara pentru cel mic. De asemenea, poti apela la metode la indemana oricui: o plimbare alaturi de micutul tau sau una dintre tehnicile descrise aici, printre care se numara si meditatia, care nu necesita mai mult de 5 minute pe zi.

Trebuie sa stii ca fiecare copil are o alta personalitate. Chiar daca la prima vedere toti bebelusii sunt la fel (jucausi, sociabili sau tematori etc.), de fapt, inca de la nastere, exista cateva detalii care ii face sa fie diferiti. Desigur ca iti vei da si tu seama care sunt acestea pe masura ce veti petrece mai mult timp impreuna. De exemplu, unii copii prefera sa doarma atunci cand sunt in mers sau cand sunt legati, in timp ce altii raspund pozitiv la anumite sunete linistitoare. In acelasi timp, unii micuti sunt foarte agitati atunci cand sunt obositi, acesta fiind un semn ca trebuie sa doarma, in niciun caz unul ca au chef de joaca. Foloseste-te de aceste indicii pentru a-i oferi micutului tau mediul ambiant si grija de care are nevoie!

Un alt lucru pe care trebuie sa il faci zilnic este reprezentant de comunicarea cu micutul tau. Vorbeste si rade cu el, astfel incat sa ii dezvolti abilitatile de exprimare gestuala si verbala de timpuriu, pentru ca sistemul nervos sa acumuleze informatii si sa se dezvolte ca atare.

Nu in ultimul rand, lasa-l pe tatal copilului sa aiba parte de aceleasi experiente ca si tine, cand vine vorba despre ingrijirea celui mic. Fie ca se implica in hranirea bebelusului, el tinand biberonul, fie ca iese cu el la plimbare ori ca se joaca, este bine ca mezinul familiei sa inteleaga conceptul de "tata" in primul rand prin intermediul comportamentului acestuia fata de el.

Atasamentul la copii este un proces indelungat, care trebuie urmarit pas cu pas, astfel incat legatura care se formeaza sa fie stransa si sa evolueze firesc.

Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.