Cafeaua in timpul sarcinii: DA sau NU?

Cafeaua in timpul sarcinii: DA sau NU?

Viorica Ghinea, redactor

Poate fi ceasca de cafea savurata dimineata un pericol pentru copilul tau nenascut? Aceasta licoare atat de iubita in intreaga lume a devenit un subiect controversat de-a lungul timpului. Unii specialistii vorbesc despre efectele ei benefice asupra organismului, in timp ce altii recomanda stoparea consumului ei.

Ce ar putea sa creada o femeie gravida din amalgamul acesta de informatii? Este permisa ori interzisa cafeaua in timpul sarcinii? Gasesti informatiile de care ai nevoie in randurile de mai jos.

Cafeaua in timpul sarcinii, un pericol pentru copil?

In ultimii ani au aparut tot felul de discutii legate despre consumul de cafea in timpul sarcinii. De aici si pana la realizarea unor studii care sa demonstreze ca aceasta licoare cu efecte energizante nu este potrivita pentru femeile gravide nu a mai fost un pas mare. Spre exemplu, specialistii de la The New England Journal of Medicine au realizat o cercetare pe 562 de femei care au suferit un avort spontan intre 6-12 saptamani de la fecundarea ovulului. In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca cinci cani de cafea pe zi pot sa creasca riscul de pierdere a fatului. Totusi, in acele cazuri a fost vorba de o cantitate mare de cafea in timpul sarcinii, pe care multe femei nu o consuma de obicei.

femeie gravida band cafea

Un alt studiu condus de catre doctorul De-Kun Li, de la Kaiser Permanente Division of Research, spune o alta poveste. El a fost efectuat pe aproximativ 1000 de femei insarcinate, iar rezultatul a scos la iveala faptul ca cele care consuma peste 200 mg de cafeina (in orice forma) pe zi au un risc crescut de pierdere a sarcinii fata de cele care nu consuma deloc. Prin urmare, femeile care consuma cafea in timpul sarcinii nu ar trebui sa bea mai mult de 2- 3 cani zilnic. Unii doctori merg chiar mai departe si spun ca si doua cesti de cafea consumate zilnic pot sa afecteze sanatate cardiaca a fatului ori sa ii provoace alte probleme.

O cercetare norvegiana realizata recent, care a fost efectuata pe aproximativ 60 000 de femei, a scos in evidenta faptul ca orice bautura care contine cafeina poate sa afecteze greutatea copilului la nastere ori sa extinda perioada de gestatie cu aproape opt ore.

Alte efecte pe care le poate avea cafeaua in timpul sarcinii:

Unii specialisti considera cafeaua atat de puternica incat o asociaza cu un drog. Luand aceasta afirmatie in considerare, la ce efecte se poate astepta o femeie gravida care decide sa bea cafea pe perioada sarcinii si ce se intampla in corpul ei?

cafeaua in timpul sarcinii

Cercetatorii afirma despre cafeina ca poate sa patrunda in placenta si sa afecteze fluxul sanguin din aceasta zona. De asemenea, ea poate sa creasca tensiunea arteriala si sa mareasca nivelul zaharului din sange. In plus, cafeina pune presiune asupra ficatului, care oricum duce o lupta obositoare cu efectele pe care le provoaca hormonii in timpul sarcinii.

Pe perioada sarcinii (si nu numai) este important sa fii atenta la semnalele pe care ti le transmite corpul tau. Daca observi ca pana si o cantitate mica de cafea iti poate crea neplaceri, renunta la aceasta bautura, macar in cele noua luni. Sanatatea ta si a fatului sunt foarte importante.

Cafeaua in timpul sarcinii nu este cel mai mare pericol din lume, insa este bine sa excluzi orice risc. Daca nu poti sa renunti la cafea, incearca macar sa reduci cantitatea. Acesta este un mod simplu de a pacali nevoia de consum.

Citeste si ce efecte poate avea fumatul in timpul sarcinii asupra ta si a copilului!

Cine este sub papuc, tu sau el?
Incepe quiz
Cine este sub papuc, tu sau el?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.