Ce sa faci cand cel mic se loveste la cap si cum sa vindeci un cucui

Ce sa faci cand cel mic se loveste la cap si cum sa vindeci un cucui

Andreea Gluh, redactor

Copiii sunt mereu in miscare, asa ca niciodata nu poti sa prevezi ce va face micutul tau in continuare. Din acest motiv, este posibil ca el sa se loveasca la cap de un obiect oarecare. Multe mamici intra in panica atunci cand se intampla acest lucru, cum este si normal pentru orice parinte care are in vedere bunastarea copilului sau. Daca ai trecut si tu prin aceasta situatie sau daca esti o mama care se ingrijoreaza la prima lacrima a micutului ei, noi ne-am gandit sa iti spunem ce ar trebui sa faci in cazul in care te confrunti cu un cucui aparut in urma unei lovituri suferite de neastamparatul tau.

Iata ce trebuie sa faci cand copilul tau se loveste la cap si trebuie sa il vindeci!

  

Care sunt simptomele loviturii la cap si cand ar trebui sa te ingrijorezi

De obicei, o simpla lovitura la cap il poate face pe cel mic sa izbucneasca in plans si sa fie usor dezorientat, pentru cateva momente. De asemenea, locul respectiv se va inrosi, apoi se va invineti. Aceste urmari ale unui cucui la cap sunt normale, insa, uneori, apar unele care trebuie sa te puna pe ganduri si sa te faca sa mergi cu micutul tau la medic. Iata care sunt acestea:

- varsaturile repetate la interval de aproximativ patru ore;

- sangerari care apar din nas sau din ureche;

- dureri in zona urechii, imediat dupa lovitura;

- cefalee puternica;

- ameteli puternice, vedere incetosata sau vedere dubla;

- stare de somnolenta instalata la o scurta perioada de timp dupa lovitura la cap;

- transpiratii abundente si paloare nefireasca a pielii;

- acufene (zgomote inexistente percepute in urechi);

- dificultati de respiratie.

Daca ai observat unul sau mai multe asemenea simptome, trebuie sa te prezinti cu copilul tau la medic imediat. O lovitura la cap care se manifesta in acest mod poate avea urmari grave, asa ca este nevoie de investigatii amanuntite pentru a se face tratamentul potrivit.

Desigur ca, in unele cazuri, lovitura la cap cauzata de un obiect contondent poate duce la lezarea pielii si la o sangerare locala. Nu este cazul sa intri in panica, ci trebuie sa cureti rana respectiva si apoi sa observi cum se manifesta micutul tau. In functie de varsta pe care o are, ii poti pune diverse intrebari, pentru a vedea daca nu i-a fost alterata memoria de scurta durata, de exemplu, sau daca are senzatia de tiuit in urechi.

Dupa o lovitura la cap in urma careia nu au aparut simptome care ar putea sugera un traumatism mai grav, este necesar ca totusi copilul sa fie urmarit cu atentie de catre parinti cel putin inca o saptamana, pentru ca problemele se pot manifesta mai tarziu.

Ce trebuie sa faci pentru a vindeca un cucui

Daca cel mic are un cucui, exista cateva metode simple de a-l trata. Astfel, inainte de toate, curata zona afectata de lovitura, pentru ca pe piele pot ramane diverse corpuri straine de mici dimensiuni sau nisip si praf, in functie de modul in care s-a lovit. In continuare, infasoara o punga cu gheata intr-un prosop si aplic-o pe cucui. Nu este indicat ca aceasta compresa rece sa intre in contact direct cu pielea, mai ales ca micutul tau are deja o stare de disconfort din cauza loviturii la cap. Gheata va contribui la scaderea umflaturii.

Un alt remediu, de data aceasta provenit din gradina, il constituie foaia de varza. Aplicata pe echimoza in formare, ea va contribui la reluarea circulatiei sangelui si la vindecarea rapida a loviturii.

Respecta si tu aceste sfaturi atunci cand copilul tau sufera o lovitura la cap, incercand sa nu intri in panica, pentru ca este important sa iti pastrezi cumpatul in asemenea momente. Urmareste evolutia micutului dupa accident si, in timp, incearca sa intelegi ca toti copiii trec prin asemenea momente si faptul ca nu le poti impiedica nu te transforma intr-o mama iresponsabila.  

Descopera aici si cum se trateaza una dintre bolile specifice copilariei, varicela!

Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.