Cum să îți înveți copilul să își exprime emoțiile

Cum să îți înveți copilul să își exprime emoțiile

Redactor Alexa Galgau

Unul dintre cele mai importante aspecte în formarea unui copil este capacitatea lui de a-și evalua emoțiile și de a le exprima, acest lucru fiind esențial în interacțiunea cu ceilalți. Atunci când îți înveți copiii să își comunice sentimentele și emoțiile, le oferi uneltele sociale și emoționale necesare pentru a face față unor situații tensionate sau pentru a se înțelege pe ei înșiși. Poate că atunci când interacționăm cu micuții noștri ajungem să le subestimăm trăirile din cauză că sunt copii, dar este esențial să înțelegem că viața interioară, încă de la cele mai fragede vârste, cântărește greu în formarea adultului de mai târziu.

Citește cum să îți înveți copilul să își exprime emoțiile încă de la cele mai fragede vârste, ca să ajungă o persoană echilibrată și sigură pe ea.

Copiii și exprimarea emoțiilor

Preșcolarii trebuie să învețe să își înțeleagă stările emoționale, pentru a se comporta adecvat în diverse situații sociale, inclusiv acasă. Relația dintre părinți și copii este influențată de această capacitate a copilului de a exprima ceea ce simte, așa că este foarte important să îl ghidezi chiar tu pe cel mic în acest sens.

Iată câțiva pași pe care să îi urmezi dacă vrei ca micuții tăi să înceapă să își comunice emoțiile:

  • Primul și cel mai important lucru în acest sens este să le oferi celor mici definiții pentru stările lor. Tu, ca părinte, trebuie să identifici starea copilului și să îl înveți și pe el să o eticheteze. Începe cu emoții simple, precum furie, bucurie, teamă sau tristețe, și abia apoi avansează spre emoții mai complexe, precum frustrare, recunoștință sau dezamăgire. Cu cât copilul tău are un vocabular mai variat pentru a-și exprima sentimentele, cu atât îți va fi mai ușor să comunici cu el pe viitor. În plus, pentru el este esențial, deoarece va fi pregătit să răspundă „provocărilor” sociale atunci când ajunge într-un mediu nou.

  • Atunci când vine momentul în care îi spui povești copilului tău, încearcă să apelezi la cărți ilustrate, pentru că imaginile sunt foarte importante în procesul de dezvoltare a empatiei. Este important pentru cel mic nu doar să își exprime propriile sentimente, ci și să le identifice la ceilalți oameni. Totodată, folosirea imaginilor în acest scop îi ajută pe copii să facă o mai bună conexiune între sentimente și exprimarea lor. Atunci când îi citești celui mic sau vă uitați la imagini, este bine să îi explici sentimentul ilustrat - de exemplu: „Personajul X este frustrat”, ”Personajul Y este furios” etc.

  • Alt aspect extrem de important atunci când îți inveți copilul să își exprime emoțiile este să îl lași să o facă fără constrângeri sau fără a induce vinovăție. Cu toate acestea, deși este bine să știe că trebuie să își comunice starea, copilul trebuie învățat că trebuie să o facă într-un mod care să nu îi facă pe ceilalți să sufere. De exemplu, dacă micuțul vrea să își exprime furia prin violență, trebuie să îl înveți să găsească o altă modalitate de a o face. El trebuie să știe că frustrarea și furia sunt sentimente normale în viață, dar rănirea altora este un act negativ. Pedepsirea copilului atunci când este furios nu va face altceva decât să îi sporească tendința către violență.

  • Mediază conflictele între copii fără a prelua controlul total al situației, oricât de greu ar fi. Trebuie să îi încurajezi să comunice singuri și chiar să găsească soluții, chiar dacă îi ghidezi puțin în acest sens. Atunci când copilul tău are parte de un conflict cu alți copii, întreabă-l cum se simte și de ce, dar și ce anume l-ar face să se simtă mai bine. Încurajează-l să comunice acest lucru nu numai ție, părintelui, ci și copilului sau copiilor cu care a avut conflictul. Pentru că nu vei putea fi mereu lângă el, este foarte important să învețe să gestioneze din timp astfel de situații.

Toate aceste lucruri sunt esențiale pentru a-i învăța pe copii să își exprime emoțiile și pentru a-i ajuta să fie încă de mici oameni echilibrați și fericiți. Nu trebuie niciodată să subestimezi viața emoțională a unui copil, chiar dacă emoțiile pe care le are sunt mai puțin variate decât ale tale!

Descoperă și șapte activități pentru copii, dar și ce vitamine le trebuie pentru a crește sănătoși!

Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.