Cum poti sa ajuti pe cineva care are de-a face cu violenta domestica

Cum poti sa ajuti pe cineva care are de-a face cu violenta domestica

Redactor Alexa Galgau

Violenta domestica este una dintre cele mai traumatizante experiente prin care cineva poate trece, alaturi de abuzul emotional . Daca persoana care trece prin aceasta situatie grava este chiar o prietena sau o persoana apropiata, te poti simti legata de maini si de picioare, incapabila sa o ajuti cu adevarat.

Pentru ca probabil nu stii cum ai putea interveni in aceasta situatie, Diva Hair te invata cum sa ajunti pe cineva care are de-a face cu violenta domestica.

Cum sa identifici o persoana care este abuzata fizic

Poate ca ai in preajma o persoana care a venit si ti-a marturisit ca se confrunta cu violenta domestica . De cele mai multe ori, din pacate, victimele nu vorbesc cu nimeni despre problema lor, de frica, pe de-o parte, dar si de rusine. Daca suspectezi ca o cunostinta apropiata trece prin asa ceva, exista niste semne dupa care te poti ghida:

- se teme de partener si pare extrem de agitata in preajma lui, incercand din rasputeri sa ii faca in totalitate pe plac;

- nu se mai vede la fel de des cu familia si prietenii;

- isi inchide apelurile cand partenerul intra in camera;

- declara ca partenerul o suna sau ii da mesaje tot timpul cand iese din casa si ca acesta este posesiv si gelos, imaginandu-si ca se vede cu alti barbati;

- sufera de o anxietate sau depresie tot mai evidenta;

- are semne de violenta fizica pe corp (desi de multe ori agresorul nu lasa vanatai in zone vizibile);

- nu are acces la banii casei si trebuie sa justifice fiecare cheltuiala, oricat de minora.

Cum sa abordezi subiectul violentei domestice

Atunci cand cineva se decide sa isi deschida sufletul si sa isi povesteasca problema, raspunsul persoanei care asculta este fundamental. Daca primeste sustinere si incurajare, atunci va capata, poate, curajul de a explora optiunile care ii stau la indemana.

Daca vrei sa deschizi subiectul delicat cu victima, trebuie in primul rand sa ai grija sa fiti singure si ca aceasta sa se simta in largul ei. Nu intra direct in discutia dificila, ci incepe cu o fraza de tipul: "Sunt ingrijorata pentru tine, pentru ca am observat ca...". Si, foarte important, nu insista niciodata daca persoana respectiva nu vrea sa vorbeasca despre problema ei. Poate ca nu este pregatita. Dupa cum am spus, frica si rusinea sunt doua piedici mari pentru victime, care foarte greu pot ajunge sa vorbeasca deschis despre abuzul la care sunt supuse.

Ce sa faci cand cineva iti povesteste despre violenta domestica

Atunci cand prietena sau ruda ta este gata sa iti dezvaluie crudul adevar, este esential sa o asculti cu mare atentie si sa iei problema cat mai in serios.

In primul rand, crede ceea ce iti spune si nu da niciun semn ca te indoiesti de cele auzite. S-ar putea sa gandesti ca partenerul ei pare bland, insa retine ca multe persoane violente au si darul de a ascunde perfect monstrul din interiorul lor, parand sarmante si grijulii cand alti oameni sunt in preajma.

Ca sa poti sa ajuti emotional o victima a abuzului fizic, trebuie sa te axezi foarte mult pe modul in care aceasta face fata situatiei. Explica-i ca aceasta situatie nu are loc din cauza ei si ca nu merita sa fie abuzata. Poate ca victima va cauta scuze pentru comportamentul violent al partenerului, dar trebuie sa inteleaga ca, pana si la manie, este tot alegerea acestuia cum reactioneaza. Nu exista scuze de tipul "Nu se poate controla". Arata-i ca esti ingrijorata pentru siguranta ei si a copiilor ei, daca este cazul. Si, foarte important, asigur-o ca esti alaturi de ea. Intreab-o cum o poti ajuta si explorati impreuna posibilitatile de scapare din aceasta experienta traumatizanta.

In acelasi timp, trebuie sa eviti sa ii spui anumite lucruri persoanei abuzate:

- nu o acuza si nu sugera sub nicio forma ca ar putea fi vinovata pentru ceea ce se intampla;

- nu da vina pe alcool, alte droguri sau probleme mentale - acesti factori nu cauzeaza violenta domestica, ci nevoia distructiva de putere si control;

- nu ii spune victimei ce sa faca. Va fi foarte greu sa te abtii, pentru ca tii la ea, dar tine cont ca deja persoana in cauza are stima de sine adanc zdruncinata si are nevoie sa isi ia propriile decizii. Mai degraba, ofera-i informatii despre institutii sau organizatii la care poate apela. Mai departe, din pacate, este hotararea ei ce face;

- nu discuta niciodata cu cel care a abuzat de prietena ta, chiar daca va cunoasteti indeaproape. O astfel de reactie negandita poate avea consecinte grave si o poate pune pe ea in pericol;

- nu comenta negativ la adresa partenerului ei, oricat de furioasa sau dezgustata ai fi. Daca il critici, victima ar putea simti nevoia sa ii ia apararea. Axeaza-te pe sentimentele ei, nu pe el.

Daca ai avut discutia despre violenta domestica cu o persoana care trece prin asa ceva, nu poti sa intervii, ci doar sa ii oferi suport emotional si informatii despre posibile surse legale de ajutor. Nu te astepta ca persoana respectiva sa iasa din relatie prea curand, deoarece situatia este mult prea complicata decat iti poti imagina tu din afara. Fii alaturi de victima si arata-i acest lucru cu fiecare ocazie. Sustinerea ii va oferi curajul sa actioneze pana la urma intr-o directie.

La ce vârstă vei face ultima oară sex?
Incepe quiz
La ce vârstă vei face ultima oară sex?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.