Gimnastica pentru gravide acasa: 5 exercitii usoare de stretching

Gimnastica pentru gravide acasa: 5 exercitii usoare de stretching

Redactor Alexa Galgau

In timpul sarcinii, intregul tau corp sufera transformari uluitoare, unele placute, iar altele de-a dreptul dureroase. Problemele cele mai frecvente cu care se confrunta viitoarele mamici sunt disconfortul la nivelul muschilor si durerile de spate, iar cea mai simpla si la indemana solutie pentru acestea este realizarea catorva exercitii usoare de stretching acasa, care iti vor detensiona toate zonele sensibilizate.

Iata in ce consta gimnastica pentru gravide si cat de simplu este sa scapi de suparatoarele dureri musculare specifice aceste perioade!

Gimnastica pentru gravide: cele mai simple 5 intinderi

Zonele cele mai afectate de sarcina sunt gambele, spatele, pieptul si soldurile. Exercitiile de mai jos sunt gandite tocmai pentru a detensiona aceste zone delicate. Mentine fiecare pozitie timp de 10 secunde si incearca de fiecare data sa te intinzi mai mult, insa opreste-te daca incepi sa simti durere.

1. Intinderea totala a spatelui

Pentru acest exercitiu, trebuie sa stai in fata unui obiect de care sa te prinzi (o bara sau chiar si cadrul unei usi). Picioarele trebuie sa fie despartite un pic in afara umerilor, iar genunchii trebuie tinuti relaxati. In timp ce te tii de obiectul respectiv cu mainile intinse la nivelul umerilor, indoaie usor genunchii, adu-ti barbia in piept si rotunjeste-ti coloana inspre exterior, impingand noada inspre interior. Inspira si trage abdomenul cat mai mult in interior, pentru a intinde cat mai mult coloana. Mentine pozitia cateva secunde, apoi expira si indreapta foarte incet coloana, revenind la pozitia initiala.

2. Intinderea laterala

Stai in picioare in dreptul unei usi de cadrul careia sa te poti agata. Piciorul drept trebuie sa vina peste cel stang, iar genunchii trebuie sa fie relaxati. Prinde-te cu mana dreapta de cadru, cu cotul indoit, iar cu mana stanga tine-te de partea superioara a cadrului, tinand-o relaxata, dar intinsa. Incordeaza muschii abdominali si trage-te in spate, astfel incat sa simti intinderea in partea stanga. Cand nu mai poti da inapoi, indoaie genunchii si impinge soldul stang in afara pentru a completa intinderea. Capul trebuie tinut in pozitie neutra, astfel incat coloana sa fie perfect dreapta. Indreapta picioarele si da drumul cadrului, apoi realizeaza exercitiul si pentru cealalta parte.

3. Intinderea pieptului

Stai intre doi pereti (daca ai un hol mai ingust) sau la intrarea intr-o camera, in pozitie de fandare, cu piciorul stang in fata celui drept, la o distanta egala cu cea dintre umeri. Pune palmele si antebratul pe zid sau de o parte si de alta a cadrului usii, tinandu-le ridicate la nivelul umerilor. Inspira, apoi expira si incordeaza muschii spatelui superior, ridicand pieptul in sus si in afara, in timp ce iti apropii omoplatii. O sa simti intinderea in zona de sus si de mijloc a pieptului. Mentine pozitia cateva secunde, incordand muschii cat mai mult, apoi relaxeaza-te, revenind la pozitia initiala.

4. Intinderea gambei

Stai in fata unui perete, cu piciorul drept la jumatate de metru de acesta si cel stang cat mai aproape de el. Pune palmele si antebratele pe perete, astfel incat coatele sa fie paralele cu umerii si despartite la distanta dintre acestia. Indoaie genunchiul stang, pana cand ajunge deasupra gleznei si impinge soldurile in fata. Calcaiul drept nu trebuie ridicat de pe podea, pentru a intinde gamba cat mai mult. Revino la pozitia initiala si repeta exercitiul cu celalalt picior.

5. Intinderea muschilor picioarelor

Stai in fund pe podea, cu spatele drept, piciorul drept intins in fata si piciorul stang indoit. Adu laba piciorul spre pelvis, astfel incat sa stai confortabil si sa iti mentii echilibrul sprinjinindu-te pe solduri. Cu ajutorul unui prosop, prinde-te de talpa piciorului drept si trage foarte usor de capetele acestuia in timp ce te apleci incet in fata. Ar trebui sa simti intinderea in zona coapsei. Impinge piciorul drept si alungeste-l cat poti de mult. In acelasi timp, impinge noada in afara pentru a intinde si coloana. Mentine pozitia, apoi da drumul si repeta exercitiul si cu celalalt picior. Pe masura ce sarcina avanseaza, va deveni mai dificil de efectuat acest exercitiu, asa ca va trebui sa stai cu spatele la un perete, pentru sustinere, si sa pui o perna mica sau un prosop sub piciorul intins.

Gimnastica pentru gravide este recomandata nu numai pentru a scapa de disconfortul diferitelor zone mai sensibile ale corpului, dar si pentru a te mentine cat de cat in forma si pentru a avea un trup sanatos, gata sa aduca pe lume noul membru al familiei. Invata de aici si cum sa faci exercitiile Kegel, care iti vor usura cu mult nasterea prin intarirea muschilor de la nivelul vaginului.

Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.