Mastita: simptome, cauze si tratament

Mastita: simptome, cauze si tratament

Andreea Gluh, redactor

Una dintre problemele de sanatate cu care multe proaspete mamici se confrunta este mastita. Aceasta afectiune se manifesta prin inflamarea si inrosirea unuia sau a ambilor sani, durerea fiind si ea prezenta. Exista, totusi, cazuri in care mastita apare si in cazul femeilor care nu alapteaza sau care chiar sunt la menopauza.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, care sunt motivele pentru care apare mastita, dar si care sunt simptomele si tratamentul bolii! 

Mastita - simptomele tipice si cauzele afectiunii

Atunci cand mastita se manifesta in cazul mamelor care alapteaza, ea poate aparea in decursul primelor trei luni de dupa nastere. Cauzele sunt variate, incepand cu blocarea canalelor mamare si terminand cu infectarea acestora din cauza bacteriilor existente in gura bebelusului, acestea ajungand sa provoace o usoara infectie a sanului atunci cand patrund in interior in timpul procesului de alaptare.

Asa cum am mentionat anterior, insa, exista unele cazuri in care mastita se manifesta fara ca femeia sa fi alaptat de curand. Si de aceasta data, cauzele pot fi variate, cel mai adesea fiind insa vorba despre un dezechilibru hormonal, care poate aparea odata cu instalarea menopauzei. In acest caz, mastita este de natura cronica.

Principalele simptome ale mastitei sunt urmatoarele:

- umflarea si inrosirea sanilor;

- aparitia unor noduli durerosi;

- oboseala excesiva si durerile musculare;

- febra care poate atinge 39 de grade.

Mastita: tratamente alopate si remedii

In primul rand, atunci cand te confrunti cu mastita, trebuie sa ai grija ca regulile de igiena sa fie mereu respectate. De asemenea, trebuie sa alaptezi bebelusul la ambii sani, pentru ca laptele ramas pe canale poate agrava infectia. Cu toate ca procesul este dureros, aceasta este cea mai buna solutie. Desigur ca poti opta pentru o pompa, daca iti este mai usor decat sa alaptezi, avand in vedere senzatiile neplacute cauze de afectiune.

Desigur ca atunci cand observi ca incep sa se manifeste primele simptome, trebuie sa te prezinti la medic, pentru a beneficia de un consult de specialitate si de un tratament adecvat. Adesea, acesta consta in prescrierea unui antibiotic. Daca simptomele nu dispar in 3 zile de la inceperea tratamentului sau daca se formeaza un abces pe san, trebuie sa revii de urgenta la medic, pentru ca situatia se poate agrava.

Iata si cateva remedii pe care le poti incerca atunci cand te confrunti cu mastita:

- cu 15-20 de minute inainte de a-ti alapta micutul, pune o compresa calda pe sanul afectat si incearca sa il masezi, pentru a pune in miscare laptele ramas blocat in canalele mamare;

- foloseste o solutie pe baza de lanolina pentru a masa sanul afectat. Aceasta te va ajuta sa scapi de ranile cauzate de alaptat;

- consuma peste 2 litri de apa pe zi, astfel incat corpul tau sa fie mereu hidratat;

- intre mesele bebelusului, aplica pe sanul afectat o compresa cu gheata, care va ajuta la scadea inflamatiei;

- frunzele de varza reci pot avea acelasi efect benefic pe care il are compresa cu gheata;

- bea 2 cani de infuzie de schinduf pe zi, pentru ca secretia de lapte sa fie facilitata, prevenind astfel aparitia inflamatiei. Desigur ca este indicat sa ceri sfatul unui medic inainte de a opta pentru acest remediu;

- ai grija ca alimentatia ta sa fie echilibrata si sa nu iti lipseasca vitaminele din fructe si legume. Acest aspect este benefic nu numai pentru bebelus, el asimiland toate substantele nutritive necesare din laptele de la san, ci si pentru imunitatea organismului tau. Fructele si legumele bogate in vitamina C sunt recomandate adesea in acest sens.

Acum ca ai aflat care sunt simptomele mastitei, dar si cauzele si tratamentul acesteia, tine cont de sfaturile pe care ti le-am dat si incearca sa respecti aceste reguli, repetandu-ti mereu ca bebelusul tau nevoie de tine, asa ca trebuie sa fii sanatoasa si in putere.

Descopera aici ce trebuie sa faci in cazul in care te confrunti cu o alta problema tipica primilor ani de viata ai micutului tau: febra!

De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.