Tot ce trebuie sa stii despre somnul la bebelusi

Tot ce trebuie sa stii despre somnul la bebelusi

Redactor Alexa Galgau

Crearea unui orar de somn corect este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Fiecare etapa din viata bebelusului este caracterizata de nevoi diferite in privinta odihnei, motiv pentru care este foarte important sa fii o mamica informata si sa stii exact ce trebuie sa faci pentru ca micutul tau sa beneficieze de conditii optime.

Iata tot ce trebuie sa stii despre somnul la bebelusi!

Somnul la bebelusii cu varste curpinse intre 0-3 luni

Nou-nascutii au nevoie de foarte multe ore de somn - in total, aproximativ 16-17 pe zi. Problema este, insa, ca micutii au un somn neregulat si, in general, se trezesc din 2 in 2 ore. De ce se intampla acest lucru? Se pare ca bebelusii petrec mult mai mult timp in faza REM (rapid eye movement) a somnului, necesara pentru dezvoltarea creierului. Aceasta etapa a odihnei este, insa, superficiala in comparatie cu somnul adanc, ceea ce inseamna ca este foarte usor de intrerupt.

Intre 6 si 12 saptamani, cei mai multi nou nascuti incep sa doarma mai putin ziua si mai mult noaptea, desi cei mai multi continua sa se trezeasca pentru a fi hraniti. In aceasta perioada, bebelusii nu sunt inca capabili sa stea treji mai mult de doua ore si trebuie sa tii cont de acest aspect, daca nu vrei sa il obosesti prea tare pe cel mic si apoi sa aiba probleme cu adormitul. Urmareste semnele ca micutul este somnoros - daca se freaca la ochi, isi trage urechea sau este mai "artagos" decat de obicei, inseamna ca ar fi momentul sa se odihneasca. Unii specialisti recomanda sa nu ii canti sau sa il legeni pana cand adoarme, ci sa il pui in patut cat inca mai este treaz, dar somnoros.

Somnul la bebelusii cu varste cuprinse intre 3 si 6 luni

Intre 3 si 6 luni, perioada de somn a bebelusilor scade pana la 15 ore pe zi, incluzand odihna de noapte si cea din timpul zilei. Pana la 4 luni, multi dintre ei ajung sa aiba un program ceva mai fix de somn si, in plus, nu prea se mai trezesc pe parcursul noptii pentru a fi hraniti. Inainte de a ajunge la varsta de 6 luni, bebelusii ajung sa poata dormi toata noaptea, aceasta insemnand 8-12 ore de somn. Aceasta faza sigur te va bucura, pentru ca vei putea si tu sa iti reglezi din nou programul de odihna. Trebuie sa stii, insa, ca daca micutul are cateva saptamani in care doarme noaptea fara intreruperi, s-ar putea ca mai apoi sa urmeze o perioada in care sa inceapa sa se trezeasca din cand in cand. Desigur, s-ar putea sa iti faci griji sau sa te intrebi ce se intampla, dar este ceva normal. La aceasta varsta, bebelusul poate sa inceapa sa manifeste dor si, prin urmare, sa planga pentru ca ravneste dupa prezenta ta.

Daca inca nu ai creat o rutina de somn, acum este momentul potrivit sa o incepi. Ritualul zilnic poate sa curpinda o baita calda, schimbatul in pijama, citirea unei povesti sau fredonarea unor cantece de leagan. In aceasta faza, este foarte important sa ai un orar fix de culcare, adaptat la programul familiei. De asemenea, nu uita ca bebelusul are nevoie de cateva reprize de somn si in timpul zilei, iar cu cat orele la care se odihneste sunt respectate, cu atat vei avea mai putine probleme noaptea. Poti, de exemplu, sa il pui sa atipeasca la orele 9, 12 si 15, sau poti pur si simplu sa il lasi in patut la fiecare doua ore.

O alta regula pe care trebuie sa o respecti pentru a fixa un orar de odihna este trezirea la aceeasi ora dimineata, pentru a-i crea obisnuinta.

Somnul la bebelusii cu varste intre 6 si 9 luni

In aceasta faza a dezvoltarii celui mic,  greul deja a trecut, pentru ca cel mai probabil si-a facut un program de odihna cat de cat fix. Intre 6 si 9 luni, bebelusii isi consolideaza orele de somn, avand in timpul zilei cateva "reprize" (dimineata, la pranz, dupa-amiaza si la inceputul serii).

Este, totusi, foarte posibil ca micutii care inainte adormeau cu usurinta, acum sa aiba probleme in acest sens. Intre 6 si 12 luni, dezvoltarea cognitiva si motorie ajung la un apogeu si, alaturi de anxietatea de separare, pot conduce la tulburari de somn. In plus, intre 6 si 9 luni de existenta, cel mic incepe sa invete sa stea in picioare si sa se deplaseze, chiar daca nu inca pe doua picioare. Nu este de mirare ca ar putea dori sa exerseze noile deprinderi chiar atunci cand este ora de culcare.

Trucuri pentru somnul corect la bebelusi

Chiar daca citesti informatiile generale despre somnul la bebelusi, aceasta nu inseamna ca nu va trebui sa te adaptezi unui program personalizat, potrivit pentru micutul tau. Ca sa iti fie mai usor sa treci prin aceasta perioada obositoare, iata niste trucuri de care poti tine cont atunci cand incerci sa ii faci bebeului un program de somn.

1. Pune copilul in pat cand este somnoros, nu adormit complet. Nou nascutii care reusesc sa adoarma singuri vor avea mai putine probleme atunci cand somnul le este intrerupt.

2. Incearca sa nu iti privesti bebelusul in ochi cand se trezeste in timpul noptii. Cei mici sunt foarte usor de stimulat, iar parintii care stabilesc contact vizual cu acestia ii incurajeaza sa se trezeasca, spun specialistii. Cu cat interactiunea dintre tine si copilul tau este mai mare in timpul noptii, cu atat va fi mai motivat sa se trezeasca.

3. Daca bebelusul tau doarme mai mult in timpul zilei decat noaptea, invata-l sa faca diferenta intre zi si noapte. Lasa lumina soarelui sa patrunda cat mai mult in incaperea celui mic si diminueaza luminozitatea cam cu doua ore inainte de ora de somn. Cand bebelusul se trezeste in toiul noptii, nu aprinde luminile cand te duci la el, deoarece creierul ii va spune ca este zi si ii va fi foarte greu sa adoarma la loc.

4. Nu acorda atentie oricarui scancet al celui mic. Verifica-l doar atunci cand esti sigura ca s-a trezit, chiar inainte de a incepe sa planga puternic. Asteapta, deci, cateva minute si exista posibilitatea ca micutul sa adoarma la loc, fara ca tu sa trebuiasca sa il ajuti in acest sens.

5. Rezista tentatiei de a-i schimba scutecul bebelusului de fiecare data cand se trezeste. Foloseste un scutec de calitate pentru noapte, iar daca este musai sa il schimbi, foloseste o carpa calda, nu rece, pentru a-l sterge, altfel risti sa il trezesti de tot.

Programul de somn la bebelusi poate da batai de cap chiar si celei mai rabdatoare si bune mamici , insa cu perseverenta si disciplina, toate problemele se pot rezolva pana la varsta de 6 luni, iar tu vei putea sa iti reglezi la randul tau orarul de odihna asa cum aproape ca uitasei ca se poate. Acum ca ai aflat cum sa il ajuti pe cel mic sa se odihneasca, descopera si cum sa il inveti pe micutul tau cu olita !

Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.