Totul despre dintii de lapte: solutii pentru dureri si ingrijire

Totul despre dintii de lapte: solutii pentru dureri si ingrijire

Redactor Alexa Galgau

Una dintre primele bucurii ale proaspetelor mamici este zarirea celui dintai dintisor al bebelusului, care poate explica si de ce acesta nu prea mai doarme noaptea . In urmatorii doi ani, micutul tau va dezvolta doua siruri de dinti, care il vor ajuta sa manance si sa vorbeasca. De aceea, este esential sa ai grija de dantura lui si el iti va zambi inapoi cu seninatate si fericire.


Afla totul despre ingrijirea dintilor de lapte, dar si cateva solutii pentru durerile care il fac pe prichindel sa planga cu putere!

Cum sa ingrijesti dintii de lapte

In primul rand, chiar inainte de a-si face aparitia dintii de lapte, este esential sa ii ingrijesti gingiile bebelusului tau. La inceput nu vei folosi o periuta de dinti sau pasta de dinti, ci i le vei sterge cu o carpa moale si curata de cel putin doua ori pe zi, mai ales dupa ce l-ai alaptat pe cel mic si inainte de culcare. Astfel, vei elimina o parte din bacterii si vei crea terenul potrivit pentru cresterea dintisorilor.

Odata ce apar primii dintisori, poti sa incepi, treptat, sa ii speli cu o periuta. Aceasta trebuie sa aiba perii foarte moi, un cap mic si un maner mare. La inceput, trebuie doar sa umezesti dintii. Apoi, dupa o vreme, poti sa folosesti o pasta de dinti fara fluor, dar intr-o cantitate foarte mica, ce va creste la marimea unei boabe de mazare pana la varsta de 3 ani. Trebuie sa periezi dantura copilului pana cand acesta este destul de mare ca sa se spele singur, apoi trebuie sa continui sa supraveghezi procesul pana cand micutul este capabil sa clateasca gura fara asistenta. De obicei, acest pas are loc la varsta de 6 ani.

Va trebui sa fii mereu atenta la semne de carii sau alte probleme dentare. Petele maro sau petele albe inseamna ca trebuie sa faceti o vizita la stomatolog. Chiar daca nu apar probleme, insa, tot este necesar ca micutul sa mearga o data la dentist pana la varsta de 1 an. Acesta va poate oferi mai multe informatii despre ingrijirea danturii, cresterea dintilor, tratamente etc.

Ca sa previi aparitia cariilor, evita sa ii dai micutului sucuri de fructe, sucuri carbogazoase si orice alt tip de lichid indulcit. Evita sa ii dai suzeta cu miere pentru a-l imbia sa o foloseasca. Produsele cu zahar incurajeaza inmultirea bacteriilor din gura, care vor provoca daune dintisorilor si asa fragili ai bebelusului.

Cum sa ameliorezi durerea procesului de crestere a dintilor de lapte

Poate sa dureze si 2 ani pana cand copilul are toti dintii de lapte, iar toata aceasta perioada este uneori chinuitoare, atat pentru mamica (care trebuie sa suporte dureri la alaptare), cat si pentru prichindel, care va plange adesea din cauza durerii cauzate de crestera dintisorilor. Senzatia este una foarte neplacuta, deoarece dintele strapunge gingia. Cel mic poate sa inceapa sa planga cu cateva saptamani inainte ca acesta sa iasa la suprafata. Simptomele cresterii dintilor de lapte includ salivarea excesiva, inflamarea gingiilor si o temperatura putin mai ridicata decat in mod normal.

Din fericire, poti sa ii mai ameliorezi durerea prin cateva metode simple. In primul rand, vei gasi in farmacii numeroase produse speciale pentru cresterea dintilor de lapte, pe care bebelusul le poate "mesteca" pentru a mai calma senzatiile neplacute. Sunt unele care se tin la congelator sau la frigider, iar atunci cand cel mic musca din ele, suprafata rece atenueaza cu mult durerea.

Atentie! Niciodata sa nu ii dai copilului sa muste din ceva care poate fi inghitit!

O alta metoda usoara de a-l scapa de neplaceri pe prichindelul tau este sa ii masezi cu blandete gingiile cu un deget. Este de la sine inteles ca trebuie sa te speli bine pe maini inainte de a face acest lucru.

Daca apelezi la un tratament medicamentos, tine minte ca nu sunt utile calmantele topice, ba chiar sunt contraindicate, deoarece pot contine substante care ii fac rau copilului. Este obligatoriu sa te consulti cu un medic pediatru in acest sens si numai el iti poate prescrie niste pastile care sa ii fie administrate copilului ocazional. Niciodata sa nu ii dai aspirina, deoarece poate declansa un sindrom foarte rar, dar periculos (Reye).

Prin urmare, daca prichindelului tau i-au dat primii dinti de lapte, este un motiv mare de bucurie, insa si o responsabilitate in plus pentru tine, ca mamica. Ai grija de ei inca de la inceput si il vei scuti pe cel mic de multe neplaceri! 

Citeste si despre alta posibila cauza a crizelor de plans ale bebelusului: colicile !

Sursa: webmd.com

Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.