Furnici in copac, un deliciu chinezesc cu traditie

Furnici in copac, un deliciu chinezesc cu traditie

Eugenia Dinescu, redactor

Aromele vibrante se impletesc cu legendele vechi in bucataria specifica provinciei Sichuan din China, iar preparatul “Furnici in copac” reprezinta exemplul perfect cu care sa iti delectezi simturile. Inainte de a incepe sa-ti rasfeti papilele gustative cu deliciosul preparat, trebuie sa te pregatesti nu doar pentru o experienta senzoriala completa, ci si pentru un adevarat periplu in timp si spatiu. Daca denumirea amuzanta a acestui preparat ti-a deschis deja apetitul pentru exotism, citeste in continuare si afla cum si-a castigat acest preparat ingenios numele devenit deja un simbol al bucatariei chineze.

E adevarat ca Asia reprezinta decorul catorva dintre cele mai surprinzatoare combinatii de arome, insa furnicile reale nu se regasesc pe lista de ingrediente ale acestui preparat original. In schimb, deliciosii taitei aramii se combina cu bucati de carne tocata si legume pentru a crea un mix echilibrat de texturi si arome, a carui savoare unica ii justifica pe deplin denumirea ingenioasa. Datand inca din anii 1300, acest preparat traditional al provinciei Sichuan a devenit atat de popular datorita bucatilor fine de carne, care, odata combinate cu taiteii fini, incep sa semene cu o armata de furnicute care marsaluiesc pe crengile delicate ale unui copac. Cel putin, aceasta pare sa fie imaginea trezita in mintea Doamnei Cai, o batrana chinezoaica din timpul dinastiei Yuan.

Se spune ca eruditul Dou Tianzhang, avand nevoie de bani pentru a-si plati datoriile, este nevoit sa isi vanda fiica, pe Dou Duanyun, unuia dintre creditorii sai, doamna Cai, pentru a-i deveni nora. Dou isi pierde identitatea si legaturile cu trecutul, iar atmosfera din noua familie o intampina pe Dou cu ospitalitate si caldura. Dou devine grijulie cu sotul si soacra sa, insa, din pacate, barbatul moare la scurt timp, iar mama lui se imbolnaveste subit. Cu echilibrul familiei complet destabilizat, Dou este nevoita sa isi asume toate responsabilitatile familiei din care acum face parte. Incearca sa gateasca cele mai sanatoase si ingenioase mancaruri pentru a imbunatati sanatatea doamnei Cai, care incepe sa se refaca incetul cu incetul datorita atentiei oferite de Dou.

In acelasi timp, averea familiei Cai se diminueaza pe zi ce trece. Dou trebuie sa implore macelarul din localitate sa ii ofere mancare pe datorie, insa el refuza. Dupa incercarile lui Dou de a-l implora si a-i trezi compasiunea, el accepta sa ii ofere o felie subtire de carne, pe care Dou, cu ingeniozitate, o transforma in fasii subtiri pe care le amesteca apoi cu taitei. Intrigata de mirosul ademenitor, doamna Cai o intreaba pe Dou ce gateste, pentru ca “mirosul este innebunitor”, spune legenda. Fata ii raspunde simplu ca prepara doar taitei cu carne, servindu-i un bol doamnei Cai. Reactia batranei nu a intarziat: “De ce sunt atat de multe furnici?”, intreaba doamna Cai, inainte de a se lasa cucerita de arome. Iar de atunci, acest preparat unic in bucataria chinezeasca avea sa faca inconjurul lumii sub numele de “Furnici in copac”.



 Furnici in copac
cu carne de porc (iute),
300 gr, 17.99 lei
 Furnici in copac
cu carne de pui (iute),
300 gr, 19.99 lei

 Mini-meniu cu "Furnici in copac",
29.99 lei

Nu-i asa ca poti simti deja textura fina a taiteilor contrastand cu bucatile suculente de carne maruntita si legume? Wu Xing iti aduce acest preparat incarcat de magie si innobilat de cele mai fine condimente chiar la tine acasa, sau te poti bucura de o experienta autentica in restaurantele Wu Xing din Pipera si centrul comercial AFI Cotroceni!

Din ce copac s-a desprins sufletul tău?
Incepe quiz
Din ce copac s-a desprins sufletul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.