Prajitura cu ravas: istorie si semnificatie

Prajitura cu ravas: istorie si semnificatie

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Se spune ca "Dragostea trece prin stomac". Oare la asta sa se fi gandit japonezii in momentul in care au conceput prajitura cu ravas? Da, ai citit bine. Desi am fi putut baga mana-n foc ca poporul chinez a fost cel care ne-a mai oferit un motiv pentru a consuma dulciuri, se pare ca japonezii sunt responsabili pentru deliciosul "fortune cookie", care provoaca dependenta nu numai datorita gustului, ci si prin faptul ca in interiorul sau, se gaseste cate un biletel care contine diverse mesaje, citate motivationale, aforisme si, uneori, chiar si profetii.

  

Nu-i asa ca te-am facut curioasa cu privire la misterul prajiturii cu ravas? Afla in continuare care este istoria acestui desert "intelept", dar si unde poti gasi astfel de prajituri.  

Istoria prajiturii cu ravas

Nu, prajitura cu ravas nu a fost inventata de catre chinezi. Acest desert este intr-adevar asiatic, insa a fost conceput de japonezi, "acceptat" de chinezi, consumat si popularizat de... americani! Prajiturile cu ravas sunt servite in restaurantele chinezesti din Statele Unite, insa in China nu exista foarte mari sanse sa gasesti aceste fursecuri despre care multe persoane inca mai cred ca sunt o "inventie" pur chinezeasca. Chiar daca prajiturile cu ravas au fost importate in Hong Kong in anul 1989 de catre compania Wonton Food, fiind comercizalite sub descrierea "preparat 100% american", desertul a fost retras de pe piata chinezeasca in 1992 fiind considerate "prea americane".

Revenind la legenda acestui desert, se spune ca prima prajitura a fost servita la inceputul anilor 1900, in Statele Unite de catre un japonez pe nume Makoto Hagiwara, cel care a conceput faimoasa gradina japoneza din inima parcului Golden Gate din San Francisco. Makoto a fost concediat de la locul sau de munca de catre un primar care dispretuia tot ce avea legatura cu cultura japoneza, insa cativa ani mai tarziu, barbatul a fost reangajat de catre un nou primar. Extrem de recunoscator, in anul 1914 Hagiwara a pregatit mai multe prajturi care contineau cate un mesaj de multumire si a inceput sa le imparta prin gradina japoneza. In 1915, prajiturile cu ravas faceau parte din meniul celui mai mare targ din San Francisco, Panama-Pacific Exhibition.

O alta legenda sustine faptul ca prajitura cu ravas, asa cum o stim acum, a fost servita pentru prima data de catre David Jung, un chinez care tot la inceputul anilor 1900, emigrase in Los Angeles unde reusise sa-si deschida restaurantul Hong Kong Noodle Shop. Ingrijorat de soarta oamenilor saraci care se perindau pe strada localului sau, David s-a gandit sa creeze niste prajituri pe care se le imparta celor care treceau, lipsiti de speranta, pe langa restaurantul sau. Numai ca prajiturile contineau cate o bucata de hartie (ravas) pe care se regaseau scrise diverse pasaje din Biblie selectate chiar de catre un episcop.

Semnificatia prajiturii cu ravas

Chiar daca initial, prajitura cu ravas a fost conceputa cu un scop precis, iata ca americanii au avut grija sa transforme acest desert nevinovat, intr-un produs care nu lipseste din nicio ceainarie sau cafenea cu iz exotic. Foarte rar, biletelele din interiorul fursecului mai contin citate din Biblie, profetii sau vorbe de duh care apartin unor personalitati istorice precum Confucius, Aesop sau Ben Franklin. Acum, in prajiturile cu ravas se regasesc diverse mesaje: de la glume, citate amuzante sau numere norocoase, pana la sfaturi, preziceri despre viitor sau cereri in casatorie. 

Chiar daca ravasul din prajitura si-a pierdut din valoare, nu inseamna ca acest desert simplu si delicios nu a ramas la fel de indragit de catre oamenii din intreaga lume.

Fursecurile cu ravas nu ar trebui sa lipseasca de pe masa ta, mai ales daca planuiesti sa organizezi o petrecere mica, o cina romantica sau un eveniment amplu. Ai fi surprinsa sa afli ca in Statele Unite, la nunti, invitatilor li se ofera prajituri cu ravas in locul marturiilor!  

Unde gasesti prajituri cu ravas? Noi le-am savurat pe cele din restaurantele Wu Xing.

Le poti comanda direct de pe site-ul wuxing.ro, o portie continand 2 prajituri cu ravas la doar 4.99 lei, sau le poti devora direct in restaurantele Wu Xing din Pipera sau Afi Cotroceni.

Test chinezesc: Ce mesaj are prajitura ta cu ravas?
Incepe quiz
Test chinezesc: Ce mesaj are prajitura ta cu ravas?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.