Orez negru și roșu cu dovleac și sirop de rodii

Orez negru și roșu cu dovleac și sirop de rodii

Redactor Divahair.ro

Un meniu perfect pentru Crăciun ar trebui să fie, înainte de toate, echilibrat. Răsfață-te cu preparatele pe bază de carne, dar nu lăsa la o parte legumele. Pe lângă faptul că vor aduce o pată de culoare pe masă, sunt și foarte hrănitoare. Iar cu un pic de imaginație, vei obține un fel principal delicios doar din legume. Propunerea noastră: orez negru și roșu cu dovleac și sirop de rodii.

Acest preparat poate fi servit singur sau cu friptura ta preferată, alături de o salată răcoritoare. Dacă preferi alimentele fără gluten, poți înlocui orezul cu quinoa.

Ingrediente

- 1 ½ cană de orez negru și roșu;
- 1 kg dovleac ras;
- 1 lingură de sirop de arțar;
- 1 lingură de zeamă de lămâie amestecată cu ulei de măsline;
- ½ de cană de semințe de floarea soarelui, nuci, muguri de pin;
- 4 frunze mari de varză verde, aproximativ 120 g, tulpinile se taie, iar frunzele se toacă fin;
- 1 ceapă roșie mică, tocată mărunt;
- 2 căței de usturoi, tocat mărunt;
- 1 linguriță de semințe de fenicul;
- 1 linguriță de semințe de chimen;
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt și mentă, tocate bine;
- 120 g telemea de capră;
- 1 rodie curățată;
- 2 linguri de melasă de rodie;
- câțiva stropi de oțet de vin roșu și ulei de măsline;
- sare;
- piper.

Mod preparare

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, timp în care amestecă, într-un castron mare, dovleacul cu zeama de lămâie, uleiul de măsline, siropul de arțar și un praf de sare și piper.

Tapetează tava cu hârtie de copt și adaugă bucățile de dovleac într-un singur strat. Lasă totul la cuptor timp de 45 de minute, dar ai grijă să întorci bucățile de dovleac, astfel încât să devină aurii în totalitate. La final, lasă totul să se răcească la temperatura camerei.

Între timp, pune pe foc o oală plină cu apă și puțină sare, iar când dă în fiert, adaugă orezul. Când vezi că începe să se înmoaie, transferă-l într-un castron mare și lasă-l să se răcească. 

În continuare, trebuie să călești ceapa și usturoiul pentru 5 minute, cât să se înmoaie, și să adaugi semințele de fenicul, de chimen și varza. Amestecul obținut se adaugă peste orez, împreună cu jumătate din semințele prăjite, jumătate din rodie, ierburile proaspete, câteva picături de oțet de vin roșu și ulei de măsline, sare și piper. Amestecă bine compoziția și aranjează orezul pe o farfurie, alături de restul de semințe și rodie, telemea de capră și cele câteva picături de melasă de rodie.

Secret Bucate pe Roate: brânza de capră se adaugă deasupra orezului, pentru un aspect frumos.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.