5 boli pe care nu stiai ca le ai

5 boli pe care nu stiai ca le ai

Redactor Alexa Galgau

Daca esti ipohondra, acesta nu este cel mai potrivit articol pentru tine, pentru ca iti va alimenta toate temerile. Exista anumite virusuri, in special cele herpetice, care sunt atat de raspandite, ca este aproape in miracol daca nu ai in corp macar unul dintre ele. Te invitam, asadar, sa descoperi simptomele unor boli pe care cei mai multi oameni le au!

Cele mai comune boli si simptomele lor

1. Virusul herpetic uman de tip 6

Desi nu suna prea bine, acest virus este doar inrudit cu cel care cauzeaza herpes oral sau genital. Peste 90% dintre oameni se pricopsesc cu acest virus pana la varsta de doi ani. Atunci cand intra in corpul copilului, herpesul de tip 6 provoaca febra, diaree si urticarie, pentru ca apoi sa se vindece si sa nu mai prezinte simptome niciodata. Partea proasta este ca nici nu mai paraseste corpul vreodata, ci il ai cu tine mereu din momentul in care l-ai contractat. La adulti, nu provoaca simptome in cele mai multe cazuri. In cazuri foarte rare, insa, virusul se poate reactiva in diferite parti ale corpului, inclusiv in creier, plamani, inima sau rinichi. Reactivarea virusului in creier conduce la o infectie atat de puternica, incat poate fi letala. In cazurile "fericite", pacientul se poate alege doar cu dizabilitati. Totusi, nu este cazul sa intri in panica. Dupa cum am spus, cel mai adesea virusul herpes de tip 6 este asimptomatic sau provoaca doar o usoara stare de oboseala. 

2. Virusul Epstein Barr

Acesta face parte tot din familia herpesului, de data aceasta fiind vorba despre virusul herpetic de tip 4. Peste 95% din oameni au acest virus in organism care poate sau nu sa provoace simptome. Atunci cand acestea apar, nu sunt nici macar foarte serioase: febra, iritatii de piele, gat inflamat, ganglioni putin umflati. Pot aparea simptome si la nivelul ficatului. Pentru cei mai multi oameni, insa, acest virus traieste "linistit" in organismul lor, fara a crea probleme. Lucrurile nu mai sunt atat de roz cand, pentru un procent mic din populatie, virusul Epstein Barr declanseaza mononucleoza infectioasa, care se manifesta ca o gripa urata si mai creeaza neplaceri si ficatului si splinei. De altfel, disfunctiile ficatului sunt, in general, cele care ii ajuta pe doctori sa distinga intre gripa si mononucleoza. Chiar daca ai ghinionul sa faci aceasta boala, nu iti face probleme, pentru ca nu este o amenintare pentru viata. 

3. Virusul varicelo-zosterian

Ramanem tot in familia virusurilor herpetice si ne indreptam atentia catre cel care provoaca varicela in copilarie. Dupa ce te vindeci de aceasta boala, virusul ramane in organism si, dupa cum probabil deja ai intuit, poate sa se reactiveze intr-un anumit punct al vietii tale, declansand zona zoster. Acest lucru se intampla in special daca ai un sistemul imunitar scazut, susceptibili fiind oamenii in varsta. Zona zoster este o boala dureroasa, care se manifesta prin eruptii pe corp si poate dura si 3-4 saptamani pana scapi de ea. Singura metoda de a preveni aceasta neplacere la batranete este sa ai grija de corpul tau cu un stil de viata care iti protejeaza sistemul imunitar. 

4. Hepatita

Fie ca este vorba despre hepatita A, B sau C, virusul poate sa zaca in organism fara ca tu sa stii pentru multi ani, timp in care poate fi transmis mai departe. In vreme ce hepatitele A si B sunt mai usor tratabile, hepatita C este atat de periculoasa, incat poate sa provoace si cancer de ficat daca este netratata. Poti sa iei hepatita si in urma unor actiuni marunte si nevinovate, de exemplu, daca bei dupa cineva sau chiar si de la salonul de manichiura, daca nu se sterilizeaza obiectele. La nivel mondial, 1 din 3 persoane sufera de hepatita B. Cat despre hepatita C, sunt 150 de milioane de cazuri pe tot globul, ceea ce pare putin, insa acestea sunt doar cazurile diagnosticate. Mai stii cand iti spuneau parintii sa nu bei dupa nimeni, nici macar dupa prieteni? Ei bine, se pare ca aveau dreptate!

5. Herpesul genital

Virusul herpetic de tip 2 este stigmatizat in societate, ceea ce este ciudat, avand in vedere ca aproape 90% dintre oameni intra in contact cu acest virus. Se ia prin contact sexual, dar si prin intermediul prosoapelor sau al jucariilor sexuale. Mai bine de jumatate dintre oamenii care sufera de herpes genital nu observa niciun fel de simptom, asa ca poti trai cu el toata viata. Nu este periculos, insa, in cele mai multe cazuri, creeaza complexe majore. Atunci cand se manifesta, apar niste eruptii de vezicule mici si pline cu lichid. Dupa ce se vindeca, reactivarea poate avea loc pana la 5 ori pe an.  Iar de ferit, nu prea poti sa te feresti, pentru ca virusul se poate lua si daca persoana cealalta nu are vreo eruptie. Prezervativul nu te protejeaza, in general, de herpes, pentru ca pielea tot intra in contact cu zona afectata. 

In afara de hepatitele B si C, aceste boli comune nu prezinta simptome periculoase si pot fi tinute sub control cu usurinta. Cu toate acestea, este destul de infricosator sa stii ca poti avea atatia virusi in corp, nu-i asa?

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Care e primul lucru pe care il observa barbatii la tine?
Incepe quiz
Care e primul lucru pe care il observa barbatii la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.