Afla cum iti indica simturile starea de sanatate

Afla cum iti indica simturile starea de sanatate

Diana Tanasa

Simturile sunt deosebit de importante intrucat prin intermediul lor reusim sa decoperim universul in care traim, sa ne integram in mediul natural si sa rezistam in fata provocarilor cotidiene.  Cine isi poate imagina cum ar fi sa traiasca fara posibilitatea de a mirosi, de a auzi sau de a vedea? Desi unii oameni au ghinionul de a se confrunta inca de la nastere cu o asemenea problema, cei care au fost inzestrati cu toate abilitatile necesare adaptarii optime la comunitatea in care traiesc au posibilitatea de a le folosi ca un barometru pentru a masura gradul de sanatate a corpului lor. Noi iti descriem simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze si sa te determine sa te prezinti de urgenta la medic.

Mirosul

Pe masura ce inaintezi in varsta este posibil ca acuitatea acestui simt sa se diminueze, insa aceasta poate fi, de asemenea, consecinta unor boli sau a unor carente. 

Cele mai frecvente cazuri in care scade capacitatea de a mirosi sunt acelea in care subiectul are afectiuni precum: viroze respiratorii, sinuzita,  deviatie de sept sau polipi nazali, ce nu trebuie ignorate sau tratate superficial, intrucat se pot agrava. Asadar, este necesar sa te prezinti la medicul de familie ori de cate ori ai dificultati de respiratie sau atunci cand ai constatat ca in urma unei raceli sau viroze nu ti-a revenit mirosul. Totodata, diminuarea capacitatii de a mirosi poate fi unul din simptomele bolilor Alzheimer sau Parkinson, fapt pentru care este indicat sa iti faci testele necesare atunci cand observi ca simtul tau olfactiv si-a redus din eficacitate in mod considerabil.

Pe de alta parte, este posibil sa suferi de hiperosmie, ce consta intr-o sensibilitate crescuta la mirosuri, fiind un posibil semn pentru afectiuni psihice sau endocrine, precum boala Addison. 

Vazul

Ochii sunt niste organe deosebit de sensibile si complexe, fapt pentru care necesita o ingrijire minutioasa, in special in cazul femeilor, care trebuie sa fie atente la modul in care se demachiaza si la produsele cosmetice pe care le folosesc. Intrucat  o mare parte dintre noi ne petrecem timpul in fata televizorului sau a calculatorului, fie din necesitati de ordin profesional, fie pentru placerea personala, afectiunile oculare nu intarzie sa apara, afectand corectitudinea vazului. Principalele afectiuni care au ca simptom reducerea acuitatii vizuale si care trebuie sa te trimita de urgenta la medicul oftalmolog sunt: conjunctivita, ulcior, blefarita, cataracta, miopie, stabism, himpermetropie, glaucom. Totusi, nu este cazul sa dai vina doar pe ochi, deoarece este posibil ca vederea neclara sa fie semnul unor afectiuni mai grave precum: diabet, anemie, hipertiroidie, hipertensiune arteriala, scleroza multipla, lupus eritematos, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale, anevrisme. Asadar, nu amana vizita la medic daca te confrunti cu diminuare capacitatii vizuale, pentru a evita o agravare a unei posibile boli.

ochi albastri

Gustul

Intrucat papilele gustative nu pot detecta decat patru gusturi: sarat, dulce, amar si acru, savoarea alimentelor este data de miros, astfel incat, odata cu afectarea simtului olfactiv se produce si o dimunare a simtului gustativ, datorita stranselor conexiuni nervoase care exista intre gust si miros.

Acest simt poate fi afectat de existenta cariilor, a unor infectii dentare sau la nivelul urechilor,  a igienei precare a cavitatii bucale, a tumorilor locale si afectiunilor gingiilor, de aceea este indicat sa acorzi o atentie sporita modului in care iti cureti cavitatea bucala si sa mergi periodic la dentist. Modificarea gustului poate surveni in urma fumatului excesiv, consumului constant  de medicamente si a acumularii de metale grele in organism, asadar este recomandat sa renunti la obiceiurile nesanatoase si sa eviti mediile daunatoare sanatatii tale.

Auzul

Acest simt are un rol foarte important in integrarea individului in comunitate si in protectia sa fata de pericolele exterioare. Diminuarea acestui simt poate fi rezultatul unor traume sonore, expunerii la o intensa poluare fonica, folosirii unor antibiotice ce agreseaza timpanul sau poate fi semnul unor boli ereditare. Oricare ar fi cauza reducerii capacitatii auditive, trebuie sa te prezinti la medicul specialist, in special daca ai o varsta frageda, la care nu este normal sa ai o asemenea problema. Afectiuni precum otita, mastoidele, hipoacuzia, suditatea si zgomotele in urechi sunt doar cateva din afectiunile care iti pun in pericol auzul si intreg organismul, in cazul in care nu sunt tratate corespunzator.

Simtul tactil

Alterarea simtului tactil poate surveni in urma atingerii organelor centrale ale sistemului nervos (maduva spinarii, creier) sau a unor nervi periferici (anestezie prin sectionarea unui nerv, nevralgie sciatica sau dentara). Aceasta diminuare a simtului tactil poate fi semnul unor traumatisme sau al unor afectiuni precum diabetul, de aceea nu amana sa mergi la doctor daca observi ca exista disfunctii la nivelul capacitatii tale de a recepta stimulii din exterior.

maini

Simturile tale te pot ajuta sa descoperi eventualele afectiuni de care suferi si care sunt greu de depistat, in absenta altor simptome mai complexe. Nu ignora disfunctiile care apar la niveulu acestora si nu le trata cu superficialitate pentru a evita o alterare a starii de sanatate a intregului organism.

Tu stii sa interpretezi limbajul simturilor tale?

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.