Ai bubițe pe corp? Iată ce boli pot ascunde acestea

Ai bubițe pe corp? Iată ce boli pot ascunde acestea

Paula Rotaru

Medicii dermatologi sunt de părere că pielea este un indicator important al stării de sănătate. Modificările apărute la nivel cutanat pot semnala diverse afecțiuni mai mult sau mai puțin severe, însă este esențial să le acordăm atenție și să mergem la medic dacă simptomele sunt îngrijorătoare.

Iată ce boli pot ascunde diverse bubițe apărute pe corp!

Ce afecțiuni pot ascunde bubițele de pe corp

În anumite situații, aspectul pielii poate semnala debutul unei boli înainte ca aceasta să se dezvolte, dar uneori se întâmplă exact invers, respectiv modificările cutanate apar doar când afecțiunea este într-un stadiu avansat de dezvoltare. Există numeroase schimbări ce pot surveni pe suprafața pielii și care pot da de gol o problemă de sănătate, însă doar unele sunt simptome clare ale afecțiunilor organelor interne.

Cindy Owen, dermatolog și profesor la Universitatea Louisville din Kentucky, Statele Unite, enumeră în publicația American Academy of Dermatology câteva boli ce pot sta ascunse în spatele unor bubițe apărute pe corp.

Erupții apărute din senin, care nu răspund la tratament

Apariția bruscă a erupțiilor cutanate, însoțite de simptome precum febră, dureri articulare sau musculare, care nu se vindecă în urma folosirii unguentelor antifungice sau pe bază de steroizi, poate semnala o reacție adversă la un anumit medicament, dar și un semn al infecției cu virusul hepatitei C.

Este foarte important ca erupția să fie monitorizată și tratată de un medic specialist, deoarece sunt situații când aceasta apare târziu după administrarea unui medicament cu potențial alergen, uneori chiar la câteva luni distanță, astfel încât este destul de dificil de stabilit o cauză exactă și un tratament corespunzător.

Doctorul Owen spune că erupțiile cutanate pot fi și un semn al unor boli inflamatorii, precum cele hepatice, cardiace, pulmonare ori tiroidiene. Din acest motiv, este foarte important să mergi la medicul dermatolog dacă erupțiile persistă ori se agravează și dacă sunt însoțite de febră și de umflarea feței ori a ganglionilor limfatici.

Pleoape de culoare violet și unghii cu aspect ciudat

Dermatomiozita, o boală musculară inflamatorie autoimună, poate ascunde simptomele amintite mai sus. În 20% din cazurile de dermatomiozită, sunt descoperite diverse tipuri de cancer, cel ovarian fiind cel mai frecvent întâlnit.

Alte simptome care sunt asociate cu această afecțiune includ schimbarea culorii pielii expuse la soare, îngălbenirea și ruperea cu ușurință a unghiilor și cuticule groase, separate de patul unghial.

Un pacient care s-a prezentat la doctorul Owen la scurt timp după ce a observat astfel de mici schimbări la nivelul unghiilor a avut mare noroc, pentru că astfel a fost depistată la timp o afecțiune renală, ce a putut fi tratată eficient ulterior.

Apariția unor noi „alunițe”

Deși le spunem „alunițe”, acestea sunt, de fapt, excrescențe care apar în urma unor modificări la nivel intern. Orice mică excrescență apărută din senin, mai ales după expunerea prelungită la soare, trebuie examinată cu atenție de medicul dermatolog, deoarece poate semnala debutul cancerului de piele ori a altei afecțiuni interne.

În rare situații, noile „alunițe” ascund metastaze sau un cancer avansat. De exemplu, umflăturile de culoare galbenă, cu aspect cerat, apărute pe brațe, picioare ori pe trunchi, pot indica un nivel ridicat al trigliceridelor, adeseori un simptom al diabetului scăpat de sub control. În astfel de situații, o biopsie a țesutului respectiv poate duce la un diagnostic precis, astfel încât tratamentul recomandat să ofere cele mai bune rezultate, iar riscul de afecțiuni cardiovasculare să fie redus la minimum.

Discolorațiile pielii

Schimbarea culorii pielii poate fi un semn al unor boli interne. Cel mai elocvent exemplu este pielea de culoare galbenă, care indică deseori probleme cu ficatul. De asemenea, porțiunile de piele și cicatricile care prezintă o nuanță închisă ar putea semnala existența unei afecțiuni endocrine, cum este boala Addison, care este rar întâlnită, dar cu consecințe deloc de neglijat.

Un bolnav de diabet care prezintă porțiuni de piele mai închise la culoare decât în mod normal poate suferi de o supraîncărcare cu fier, afecțiune numită hemocromatoză. La nivelul pielii, aceasta poate produce o colorație metalică și scuame asemănătoare solzilor de pește, îndeosebi la nivelul feței, umerilor, coatelor, genunchilor și organelor genitale. De multe ori este însoțită de alopecie parțială și de modificări în aspectul unghiilor (unghiile capătă un aspect plat și colorație albă).

Nedescoperită la timp și netratată, aceasta duce la producția insuficientă de insulină, creșterea în volum a inimii, insuficiență cardiacă, ciroză și cancer hepatic.

Textura neobișnuită a pielii

Îngroșarea sau, din contră, subțierea nejustificată a pielii poate indica boli severe. O astfel de afecțiune este scleroza sistemică, o boală autoimună ce se manifestă prin umflarea și întărirea pielii. În cazurile grave, se poate ajunge la rigidizarea organelor interne, cum ar fi plămânii ori inima.

Acanthosis nigricans, mai degrabă un simptom decât o afecțiune în sine, se manifestă prin formarea de plăci groase de piele închisă la culoare, mai ales la nivelul pliurilor (în regiunea axilară, inghinală, sub sâni etc.), asociate frecvent cu senzația de mâncărime. Acesta apare de regulă la persoanele supraponderale și poate indica prezența diabetului zaharat, a ovarelor polichistice, a hipertiroidismului, dar și a unor maladii severe, precum cancerul gastric, pulmonar, mamar, uterin sau ovarian. Există și situații când manifestarea cutanată poate apărea ca reacție adversă în urma administrării excesive de medicamente care conțin acid nicotinic, estrogeni, glucocorticoizi, insulină sau acid fusidic.

O boală extrem de rară și incurabilă, a cărei evoluție poate fi încetinită dacă este descoperită la timp, este Cutis laxa, care se manifestă prin lăsarea pielii și aspectul mătăsos al acesteia la atingere. Aceste simptome pot semnala și prezența limfomului sau a mielomului multiplu.

Așadar, acum știi ce pot ascunde banalele bubițe apărute pe corp și modificările aspectului pielii! Verifică-ți periodic pielea și nu ezita să mergi la medicul dermatolog dacă un anumit simptom te îngrijorează. 

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.