Ai des dureri de cap? Ești cu 40% mai predispusă la boli ale tiroidei

Ai des dureri de cap? Ești cu 40% mai predispusă la boli ale tiroidei

Redactor Alexa Galgau

Bolile tiroidei sunt foarte frecvente în prezent, iar cercetătorii încearcă să găsească motivul apariției acestor afecțiuni care scad calitatea vieții pacienților și se pot agrava în timp. Un studiu recent a descoperit o legătură neașteptată între durerile de cap și riscul de a face hipotiroidism, o boală care se manifestă printr-o producție insuficientă de hormoni tiroidieni. Această afecțiune se manifestă prin simptome greu de suportat și trebuie ținută sub control prin medicație specifică, însă niciodată până acum nu s-a crezut că persoanele care suferă de migrene ar fi mai expuse riscului de a suferi de această boală.

Află care este legătura dintre bolile tiroidei și durerile de cap!

Bolile tiroidei și durerile de cap

Tiroida este o glandă care se găsește în gât și are doi lobi ce sunt parțial înfășurați în jurul acestuia, ca un guler. Tiroida extrage iodul din sânge și îl combină cu alte substanțe chimice pentru a forma un hormon special, tiroxina. Mai departe, acesta este stocat în tiroidă, până când corpul are nevoie de el, fiind transportat la fiecare celulă, unde este preschimbat în hormoni care facilitează transformarea oxigenului și a nutrienților în energie. Așadar, pentru că este nevoie de hormonul tiroidian pentru a avea energie, un nivel insuficient al acestuia în corp se manifestă prin oboseală, depresie ori tulburări de somn.

Câteva dintre cele mai frecvente simptome ale unei tiroide hipoactive sunt:

  • toleranță scăzută la frig;
  • apetit scăzut;
  • constipație;
  • dureri în piept;
  • letargie însoțită de somnolență continuă;
  • insomnie;
  • depresie;
  • memorie scăzută;
  • senzație de înțepături sau amorțeală în extremități;
  • un puls neregulat, prea rapid sau prea lent.

Un studiu realizat recent a scos la iveală o legătură nebănuită între hipotiroidism și durerile de cap. Persoanele care au participat la studiu și care suferiseră de dureri cauzate de tensiune ori de dureri de tip ciorchine au prezentat un risc cu 21% mai mare de a face hipotiroidism decât ceilalți participanți. Și mai gravă a fost situația celor care suferiseră în trecut de migrene, riscul lor fiind mai mare cu nu mai puțin de 41%!

Încă nu se știe exact de ce persoanelecare care se confruntă des cu dureri de cap sunt predispuse la hipotiroidism, dar se pare că dacă acesta din urmă este tratat, încep să se diminueze și durerile.

Cele trei tipuri de dureri de cap care sunt legate de boli ale tiroidei sunt migrenele, durerile în ciorchine și durerile cauzate de tensiune. Fiecare dintre acestea are simptomele proprii:

  • migrenele sunt de mai multe feluri, însă în general se manifestă pe o singură parte a capului. Este vorba despre o durere pulsatilă care poate să incapaciteze pacientul. Uneori este însoțită de greață și de sensibilitate la lumină.
  • durerile de tip ciorchine sunt adesea sezoniere și pot apărea în anumite momente ale zilei, timp de câteva săptămâni sau luni. Acestea au loc doar într-o parte a capului, de obicei în jurul unuia dintre ochi, care se înroșește și lăcrimează.
  • durerile de tensiune apar atunci când vasele de sânge de la nivelul capului sunt îngustate sau dilatate, cauzând o presiune craniană care rezultă în durere. Ele mai pot fi cauzate și de o întindere a mușchilor capului, feței sau gâtului.

Diagnosticarea hipotiroidismului

Dacă suferi adesea de dureri de cap inexplicabile, ar fi cazul să faci un test pentru a depista eventualele boli ale tiroidei. Hipotiroidismul poate fi diagnosticat cu ajutorul unui test de sânge care măsoară nivelul hormonului ce stimulează tiroida (TSH). Acesta nu provine de la tiroidă, ci de la glanda pituitară, având rolul de a transmite tiroidei „mesajul” că este nevoie de tiroxină în corp. Testele de sânge pot determina și nivelul acesteia.

Dacă nivelul de TSH este mare, iar cel de tiroxină este scăzut, înseamnă că persoana în cauză suferă de hipotiroidism. Testul TSH este necesar și pentru ca medicul să știe exact ce cantitate de hormon sintetic să prescrie, acest tip de tratament fiind cel mai frecvent utilizat. În cele mai multe cazuri, este nevoie de tratament pe termen lung sau pe viață, dar simptomele încep să se diminueze după doar câteva săptămâni (inclusiv durerile de cap).

Până nu se află legătura exactă între durerile de cap și bolile tiroidei, nu ne rămâne decât să fim mai atenți la acest simptom și să ne facem analize dacă acestea nu dispar după un timp.

Află când trebuie să faci analize pentru tiroidă!

Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cu cine esti predispusa sa iti inseli partenerul?
Incepe quiz
Cu cine esti predispusa sa iti inseli partenerul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.