Ai o stare de oboseala permanenta? Afla de ce!

Ai o stare de oboseala permanenta? Afla de ce!

Andreea Gluh, redactor

Oboseala nu este o stare neobisnuita, mai ales daca esti o persoana activa, care se trezeste devreme, are grija ca toti cei din familie sa fie gata pentru serviciu si pentru scoala, apoi se duce la birou, iar seara mai gaseste cate ceva de facut prin casa. Printre cauzele principale ale oboselii se numara orele insuficiente de somn, deshidratarea, lipsa de vitamine si de minerale, o dieta nesanatoasa si unele afectiuni ale organismului. Uneori, senzatia este chiar una de oboseala permanenta. Te-ai gandit insa ca si unele obiceiuri care, un unele cazuri, tin de personalitatea ta pot fi vinovate pentru aceasta? In cele ce urmeaza, iti vom spune in detaliu care sunt acestea si ce poti face pentru a scapa de starea de oboseala permanenta.

Oboseala permanenta: cauze si rezolvari

1. Eviti sa faci miscare in zilele in care te simti foarte obosita, chiar daca de obicei esti o persoana activa? Iata prima greseala! Conform unui studiu realizat de catre cercetatorii americani, chiar si 20 de minute de efort cu grad mediu de dificultate sunt suficiente pentru a te energiza. Daca ai o saptamana grea, alege trei zile si fa miscare cel mult o jumatate de ora si vei observa rezultatele imediat! Motivul il reprezinta faptul ca, in acest fel, creierul este mai bine oxigenat.

2. Esti perfectionista? Iata un motiv pentru care vei petrece foarte mult timp incercand sa iti duci proiectele la bun sfarsit, consumand astfel multa energie. Cel mai bine ar fi sa iti impui chiar tu un termen limita si atunci iti vei atinge scopurile mult mai repede.

3. Stresul aparut la serviciu din cauza gandurilor legate de siguranta jobului, mai ales cand esti o persoana care nu accepta prea usor criticile, fie ele chiar si constructive, reprezinta unul dintre factorii principali ai oboselii permanente. In acest mod, este posibil sa ajungi sa te confrunti cu anxietatea, iar pana la depresie nu mai este decat un pas. Asadar, scapa de gandurile negative, trage aer in piept si concentreaza-te pe ceea ce ai de facut, pentru a obtine rezultatele dorite, astfel incat sa scapi de tendinta de a exagera.

4. O portie buna de fibre la micul dejun reprezinta primul pas pentru a avea o zi plina de energie. In niciun caz nu trebuie sa sari peste aceasta masa!

5. Invata sa spui "nu"! Nu este nimic rau in a refuza politicos sa faci unele lucruri care nu sunt esentiale, indiferent de persoana care ti le cere. Fie ca este vorba despre o tava de prajituri pentru prietena ta care are musafiri, insa nu este foarte priceputa intr-ale gatitului, fie ca cererea vine din partea sefului care vrea sa stai cel putin o ora peste program pentru a rezolva ceea ce trebuia sa faca un coleg de birou care este in concediu, "nu" este cel mai potrivit raspuns pe care l-ai putea da.

6. Te-ai gandit vreodata ca dezordinea de pe birou poate fi un motiv pentru starea de oboseala permanenta pe care o resimti pe parcursul intregii zile? Motivul il reprezinta faptul ca lucrurile care stau haotic pe birou iti distrag atentia, iar atunci cand incerci sa gasesti ceva, faptul ca stai sa cauti cateva minute bune reprezinta un stres inutil.

 

7. Cand pleci in vacanta, uita de internet, telefon, laptop sau orice alt dispozitiv electronic. Faptul ca te vei deconecta de la lumea informationala iti va face bine si te vei intoarce apoi la serviciu plina de energie. Chiar daca la inceput vei simti lipsa tuturor celor enumerate mai sus, te vei obisnui repede cu ideea si te vei simti mult mai relaxata.

8. Cine spune ca daca este weekend ai voie sa pierzi noptile si sa dormi a doua zi pana tarziu? Faptul ca sambata adormi spre dimineata, iar duminica te trezesti aproape de ora pranzului sau chiar mai tarziu iti va deregla activitatea cerebrala si te vei simti mai obosita luni. Asadar, trateaza zilele de weekend la fel ca pe cele din timpul saptamanii atunci cand vine vorba despre orele de somn si senzatia de oboseala permanenta va disparea de la sine in cel mai scurt timp.

Asadar, oboseala permanenta este o stare care poate fi prevenita si chiar ameliorata daca adopti un stil de viata sanatos, lipsit de excese fizice sau psihologice. 

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?
Incepe quiz
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.