Alergie la lapte vs. intoleranta la lactoza

Alergie la lapte vs. intoleranta la lactoza

Luiza Valsan

Nu stii sigur daca ai alergie la lapte sau intoleranta la lactoza? Afla care este diferenta dintre cele doua conditii medicale.

Diferite substante din alimente pot avea drept efecte un simplu stranut, o migrena sau chiar o moarte subita. Alergenii, particulele care provoaca alergii, pot fi orice substante din alimente pe care organismul ajunge sa le considere in mod eronat straine si potential daunatoare. Corpul reactioneaza in fata amenintarii lor cu un intreg arsenal de anticorpi secretati in sange sau tesuturi.

Reactiile difera in intensitate de la individ la individ, deoarece si simptomele, si tulburarile similare pot fi declansate de alergeni diferiti. Confuzia este amplificata si de dificultatea de a distinge intre alergie si intoleranta alimentara.

Aceeasi problema apare si cand ne referim la o alergie la lapte si intoleranta la lactoza. Desi sunt doua conditii medicale distincte si se manifesta diferit, multe persoane tind sa le confunde. Este incorect sa spui ca ai alergie la lactoza, cum de altfel este total eronat sa spui ca ai intoleranta la lapte. Termenii trebuie folositi corect, daca vrei sa gasesti cel mai bun tratament.

Diferenta dintre o alergie la lapte si intoleranta la lactoza

Desi simptomele pot fi similare (durere abdominala, diaree), alergia la lapte este un raspuns imun, in timp ce intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva. De exemplu, atunci cand exista o reactie adversa la alimente, dar testele pentru depistarea alergiei dau un rezultat negativ, se foloseste "intoleranta alimentara", nu alergie, pentru a descrie afectiunea.

Intoleranta la lactoza apare la persoanele carora le lipseste in organism enzima lactaza, necesara pentru a descompune lactoza, zaharul gasit in produsele lactate. Lactaza este produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire insa unii oameni au o deficienta. Atunci cand suferi de intoleranta la lactoza, organismul nu poate digera acest tip de zahar si nu poate absorbi nutrimentele din lapte. Astfel, produsul lactat se deplaseaza nedigerat din stomac pana in intestin si cauzeaza probleme gastrointestinale.

Pe de alta parte, alergia la lapte se refera la o hipersensibilizare de tip imuno-alergic a organismului. Sistemul imunitar identifica proteina din lapte drept un inamic periculos si secreta in sange anticorpii imuniglobulina E (IgE). Ulterior, acesti anticorpi elibereaza histamina, substanta care cauzeaza reactiile alergice. Exista persoane care manifesta moderat o alergie la lapte, insa exista si persoane care sunt grav alergice si isi pot pune viata in pericol.

Exista simptome similare intre alergie si intoleranta

Simptomele alergiei la lapte pot sa apara la o ora sau la cateva minute dupa consumarea laptelui: iritatii ale pielii si eczeme, respiratie suieratoare, varsaturi, diaree, dureri abdominale, tuse, nas infundat si lacrimarea ochilor.

Simptomele intolerantei la lactoza sunt de natura gastrointestinala, cum ar fi senzatia de balonare, crampe, diaree, gaze si ameteli si incep cam la 30 de minute sau chiar la doua ore dupa ingerarea alimentelor sau a lichidelor care contin lactoza.

Cum se trateaza cele doua afectiuni?

Persoanele care au alergie la lapte trebuie sa elimine complet din alimentatie laptele si produsele lactate. Totusi, exista persoane care manifesta doar o alergie la zer, o proteina specifica din lapte si care pot consuma branza tare.

Alergia la lapte se poate trata cu antihistamine, medicamente care amelioreaza simptomele, imediat dupa consumul de lapte. Insa daca prezinti o forma severa de alergie la lapte, singurul tratament posibil este injectarea cu epinefrina.

Intoleranta la lactoza poate fi o conditie clinica temporara si este mai usor de tratat. Poate fi rezultatul unei afectiuni inflamatorii intestinale, al unei infectii parazitare sau al unei administrari de medicamente, anumite antibiotice, care creeaza o deficienta temporara a lactazei.

Simptomele pot fi controlate cel mai bine prin dieta. Persoanele cu intoleranta la lactoza pot sa tolereze consumul de produse lactate. De exemplu, majoritatea pot sa bea zilnic o jumatate de pahar de lapte fara sa aiba reactii alergice. Mai mult, ele pot sa manance o gama variata de produse lactate, precum lapte batut, branzeturi, produse din lapte fermentat (iaurt), inghetata si lapte fara lactoza. Persoanele care au nevoie de calciu, dar nu pot bea lapte din cauza intolerantei la lactoza, pot sa apeleze la iaurt, deoarece este un produs lactat tolerat mai usor de organism.

De asemenea, cei cu intoleranta la lactoza pot sa ia suplimente cu enzime inainte de a consuma lapte, pentru a evita aparitia simptomelor. De exemplu, exista pastile cu lactaza care usureaza digestia, fiind descompuse in stomac de acizi si de enzimele naturale, secretate de organism.

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.