Astm bronsic alergic: simptome si tratament

Astm bronsic alergic: simptome si tratament

Diana Solomon

Poți afla dacă ai astm bronșic alergic după anumite simptome specifice. Suferinzii de astm, în general, au mari șanse să aibă probleme respiratorii cauzate de polen, praf, păr de animale (conform studiilor, mai mult de 60% dintre cei care au astm au și astm alergic).

Tocmai din acest motiv, un prim pas ce trebuie făcut pentru a preveni această formă a astmului este evitarea alergenilor. Însă acest lucru nu este suficient pentru a opri simptome precum: tusea, amețeala sau dificultățile de respirație, motiv pentru care e necesară intervenția medicamentoasă. Însă înainte de a ajunge la tratament, hai să vedem ce este astmul bronșic alergic.

Astm bronșic alergic: definiție

Astmul este o boală a plămânilor care determină:

  • Inflamarea și iritarea căptușelii căilor respiratorii
  • Producerea unor cantități mari de mucus care este mai gros decât în mod normal
  • Îngustarea căilor respiratorii ca urmare a contractării mușchilor din acea zonă

Astmul bronșic alergic apare în urma unei reacții alergice a organismului provocată de anumiți factori din mediul înconjurător (alergeni). 

Alergenii sunt inofensivi pentru persoanele sănătoase. În schimb, la persoanele cu alergii, sistemul imunitar identifică greșit alergenii ca fiind o amenințare și creează un răspuns de apărare. În acest sens, el eliberează o substanță chimică numită imunoglobulina E (IgE), menită să lupte și să protejeze corpul împotriva așa-zișilor invadatori. Cantitățile mari de IgE pot determina încordarea căilor respiratorii, rezultând o respirație dificilă, ceea ce numim în limbaj colocvial "gâfâială".

Cauzele astmului bronsic alergic

Alergiile și astmul apar adesea împreună. Aceeași alergeni care provoacă rinită alergică pot declanșa semne și simptome de astm, însă la unele persoane, alergiile cutanate sau alimentare pot provoca, de asemenea, simptome de astm.

Alergenii care provoacă crize de astm bronșic alergic includ:

  • Polen suflat de vânt din copaci, ierburi și buruieni
  • Spori și fragmente de mucegai
  • Păr de animale, mătreață sau saliva lor
  • Fecale de acarieni sau gândaci

Iritanții precum agenții poluanți din aer, produsele de curățare cu aerosoli, fumul de tutun, fumul de la lemne și mirosurile puternice nu provoacă o reacție alergică, dar pot inflama căile respiratorii și pot agrava simptomele astmului bronșic alergic.

Astm bronșic alergic: simptome

Astmul bronșic alergic poate fi identificat foarte ușor după câteva simptome:

1. Dispnee: aceasta poate fi resimțită de către bolnav ca o ușoară dificultate sau jenă în a respira.

2. Tuse: expirația bruscă, involuntară poate fi un semn al astmului alergic.

3. Respirația șuierătoare: producerea unor zgmote în momentul actului de respirație este cauzată de secreția de mucus și de îngustarea căilor respiratorii. 

4. Presiune pe piept: Senzație puternică de apăsare sau strângerea pieptului

 Tuse

 

Diagnosticul astmului bronșic alergic

Este important să identifici ce tip de alergen îți provoacă astmul, iar pentru acest lucru, medicul va recomanda una din următoarele teste alergice:

Test de piele - prin care se înțeapă pielea și se introduce o cantitate foarte mică de alergen. După o anumită perioadă se verifică zona înțepată pentru a vedea dacă au apărut umflături, iritații sau roșeață.

Test de sânge - prin care se identifică prezența anticorpilor IgE specifici alergiilor

Pe lângă acestea, se mai pot efectua teste suplimentare ale funcției pulmonare, care includ:

Spirometrie. Acest test măsoară cantitatea de aer pe care o inspiri și expiri și cât de repede poți expira. Vei sufla într-un muștiuc conectat la un dispozitiv sau computer care caută îngustarea tuburilor bronșice ale plămânilor.

Test FeNO. Cunoscut și sub denumirea de testare a oxidului de azot expirat, acest test măsoară cantitatea de oxid nitric din căile respiratorii. Plămânii tăi vor produce acest gaz atunci când devin inflamați din cauza astmului.

Test de provocare (declanșare). Acesta se va face dacă ai simptome de astm care pot fi diagnosticate cu alte teste. Medicul îți va cere să inhalezi o cantitate mică de potențial alergen și apoi să faci un test de respirație pentru a măsura răspunsul.

Astm bronșic alergic: tratament

În urma simptomelor prezentate mai sus, este recomandat să consulți un medic specialist pentru stabilirea unui diagnostic cât mai corect. De regulă, în urma unei investigații de specialitate ce poate presupune, pe lângă anamneza, și examinarea cu ajutorul aparatului de spirometrie sau prin teste alergologice, doctorul va stabili un tratament.

Printre recomandările specialiștilor în tratarea astmului bronșic alergic se numără:

1. Inhalarea corticosteroizilor
Acesta este unul dintre cele mai recomandate remedii pentru tratarea oricărui tip de astm, inclusiv cel alergic. Această medicație este una de control, pe termen lung, prin urmare nu își va face efectul imediat, ci îmbunătățirile se vor observa ulterior.

2. Inhibarea eliberării de leucotriene
Medicamentația pentru cei ce suferă de astm alergic a fost concepută pentru interferarea cu activitatea leucotrienelor. Acestea sunt niște molecute iritante și sunt responsabile de hipersensibilitatea căilor aeriene.

3. Remediile de scurtă durată: inhalatorul
Toată lumea e familiarizată cu inhalatorul, observat cel mai adesea în filme, unde asmaticii poartă mereu la îndemână acest obiect. Inhalatorul, cunoscut și ca medicamentație de salvare, conține substanțe ca albuterolul sau pirbuterolul, ce acționează imediat asupra simptomelor ca tusea ori probleme de respirație.

4. Antihistaminicele
Acestea blochează imunitatea sistemului la histamine, fapt ce reprezintă cheia în reacțiile alergice. Antihistaminicele sunt de obicei combinate cu corticosteroizi inhalatori sau Singulair și pot reduce inflamația atât din nas, cât și din plămâni. De asemenea, sunt ieftine, se pot lua fără rețetă și rareori au efecte adverse. Un alt avantaj este acela că acționează imediat, însă nu sunt recomandate în cazurile cronice.

5. Vaccinul antialergic
Vaccinurile antialergice sau imunoterapia ajută în "calmarea" astmului alergice. Primul pas pe care trebuie să îl faci este un test de alergie pentru a identifica alergenii la care ești sensibil. Apoi, vaccinul va conține o mică parte a alergenilor și va trebui făcut cam o dată pe săptămână. Ulterior, după patru sau șase luni, vei continua să faci injecții antialergice o dată pe lună. În cele din urmă, corpul tău nu va mai fi sensibil la substanța alergică, însă acesta este un proces greoi, ce poate dura până la cinci ani, conform specialiștilor în domeniu.

6. Corticosteroizii orali
Diferiți de steroizi inhalatori, corticosteroizii orali sunt în general utilizați pentru atacuri serioase de astm. Acestă formă de medicație este printre cele mai puternice și pe termen lung poate cauza seriose reacții adverse.

Ceaiuri pentru astm bronșic

Pe lângă aceste tratamente convemționale pentru astm bronșic alergic, poți încerca și anumite ceaiuri caresunt cunoscute că pot ameliora simptomele:

Ceai de ghimbir

Acest condiment puternic este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, însă cercetările au arătat că ghimbirul poate ajuta și la ameliorarea simptomelor de astm.

Ghimbir și lămâie
Sursa foto: Pixabay.com

Studiile pe eprubetă au indicat faptul că substanțele din ghimbir, precum gingerolii și shogaolii, pot ajuta la reducerea inflamației căilor respiratorii, rezultând o  ușurare a respirației șuierătoare și o ameliorare a constricției în piept.

Ceai verde

Ceaiul verde este plin de nutrienți, compuși vegetali și antioxidanți, care sunt benefici în tratamentul mai multor boli, inclusiv astmul.

Studiile au arătat că antioxidanții din ceaiul verde pot ajuta la reducerea inflamației plămânilor, îmbunătățind astfel respirația. În plus, cofeina din compoziția ceaiului verde poate ajuta la relaxarea căilor respiratorii timp de până la 4 ore și poate oferi o ameliorare temporară a simptomelor de astm.

Ceai negru

Ceaiul negru provine din aceeași plantă (Camellia sinensis) ca și ceaiul verde. Însă,ceaiul negru este expus la aer pentru oxidare, ceea ce face ca frunzele să devină maro închis, intensificând aroma. Acest tip de ceai conține antioxidanți și cofeină, care pot ajuta la relaxarea căilor respiratorii și la îmbunătățirea ușoară a funcției pulmonare.

Ceai de eucalipt

Ceaiul de eucalipt este obținut din frunzele arborelui de eucalipt, care este plin de antioxidanți puternici și compuși vegetali precum eucaliptolul. Cercetările au descoperit faptu lcă această substanță poate ajuta la tratarea simptomelor de astm, prin reducerea inflamației, scăderea producției de mucus și extinderea bronhiolelor, căile de trecere din interiorul plămânilor.

Ceai de lemn dulce

Acest ceai este obținut din planta de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) și are o aromă distinct dulce, dar ușor amară. În medicina naturistă, rădăcina de lemn dulce a fost folosită mult timp pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv astmul.

Studiile pe animale au arătat că extractul din compusul din lemn dulce - glicirizin- ameliorează simptomele astmului, mai ales atunci când este combinat cu tratamente convenționale pentru astm, cum ar fi salbutamol (albuterol).

Ceai de lumânărică

Lumânărica este o plantă medicinală -Verbasscum thapus-, care este originară din Europa, Asia și Africa. Ea este folosită de mii de ani ca remediu pentru afecțiuni respiratorii, precum bronșita, acumularea de mucus și astmul.

Floare de lumânărică
Sursa foto: Pexels.com

Studiile sugerează că lumânărica poate reduce inflamația căilor respiratorii și ajută la relaxarea mușchilor tractului respirator. Acest lucru are ca rezultat ameliorarea simptomelor astmului bronșic alergic,precum tusea, respirația șuierătoare și dificultățile respiratorii.

Leacuri bătrânești pentru astm bronșic

Deși tratamentul tradițional este cel mai eficient pentru astm, schimbarea stilului de viață și anumite remedii naturiste pota juta la ameliorarea simptomelor.

Iată care sunt cele mai cunoscute leacuri bătrânești pentru astm bronșic alergic:

Mierea

Acest ingredient minune este utilizat pe scară largă pentru tratarea răcelii și ameliorarea tusei, însă cercetările au descoperit că ea poate fi eficientă și în cazul astmului, însă numai atunci când este combinată cu alte remedii, cum ar fi chimenul. 

Cofeina

Cofeina este un bronhodilatator, ceea ce înseamnă că poate ajuta la deschiderea căilor către plămâni. De asemenea, ea poate ajuta la reducerea oboselii mușchilor respiratori.

Usturoiul

Căței de usturoi
Sursa foto: Pixabay.com

Usturoiul are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii. Având în vedere faptul că astmul este o boală inflamatorie, usturoiul poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente că usturoiul este eficient împotriva apariției crizelor de astm.

Dieta bogată în alimente ce conțin omega-3, vitamina C, E și beta-caroten

Excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de astm și poate agrava simptomele. De aceea este important să scazi în greutate printr-o dietă echilibrată, cu multe fructe și legume. Aceste alimente sunt surse bune de antioxidanți precum beta-carotenul, omega-3, vitamina C și vitamina E, care pot ajuta la reducerea inflamației din jurul căilor respiratorii și îmbunătățirea funcției pulmonare la persoanele cu astm bronșic sever.

Alte remedii naturale pentru astmul bronșic

Unele cercetări au arătat că anumite tehnici de respirație pot ajuta la ameliorarea simptomelor de astm:

Respirație cu buze strânse. Această tehnică încetinește respirația și ajută la menținerea căilor respiratorii deschise mai mult timp, astfel încât plămânii să funcționeze mai bine. Cu gura închisă, inspiră încet pe nas. Apoi expiră pe gură, cu buzele strânse ca și cum ai fluiera, de două ori mai mult.

Metoda Papworth. Această tehnică folosește aceiași pași ca și respirația cu buzele strânse. Dar pe măsură ce inspiri îndelung pe nas, concentrează-te pe mișcarea de ridicare și coborâre abdomenului.

Așadar, astmul bronșic alergic poate provoca multe neplăceri. De aceea, îți recomandăm ca de la primele simptome să consulți un medic specialist care îți va recomanda un tratament ce te va ajuta să ameliorezi sau chiar să estompezi anumite reacții provocate de alergeni.

Citește și: Alergie la pisici: simptome si tratamente

Surse foto: iStock.com, Pexels.com,Pixabay.com

Surse articol: Healthline.comMy.clevelandclinic.org, Webmd.com

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.