Cum arata diferite intepaturi de insecte si cum sa te tratezi

Cum arata diferite intepaturi de insecte si cum sa te tratezi

Andreea Gluh, redactor

In sezonul estival, intepaturile de insecte nu sunt neobisnuite, insa pot cauza probleme de sanatate destul de grave, asa ca este bine sa fii pusa in tema cu acest subiect. Fie ca este vorba despre tine ori despre cineva din familie, mai ales un copil, este important sa faci diferenta intre tipurile de intepaturi si, in functie de acestea, sa iei masurile necesare.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, totul despre intepaturile de insecte!

Mic ghid al intepaturilor de insecte

1. Muscatura de tantar este una dintre cele mai comune, ea nefiind o surpriza in sezonul cald. Leziunea este forma rotunda, de culoare rosie si se manifesta prin mancarimi puternice. Prin intermediul unei muscaturi de tantar se poate raspandi virusul West Nile, iar cand vine vorba despre tantarul anofel, femela acestuia este purtatoarea parazitului care provoaca malaria. Totusi, in Romania, cazurile de acest tip sunt putin probabile, avand in vedere climatul tarii. Aceasta nu inseamna insa ca nu trebuie sa iei nicio masura daca te confrunti cu o astfel de situatie. Inainte de a apela la produsele din farmacie, noi iti propunem sa iti indrepti atentia catre cele naturiste, despre care poti afla totul de aici.

2. Plosnitele sunt niste paraziti hematofagi care se ascund pe timpul zilei in crapaturile obiectelor de mobilier si ale peretilor, iar noaptea, ies pentru a se hrani cu sangele vietuitoarelor cu sange cald din incaperile respective. Cum nu sunt prea pretentioase, plosnitele nu tin cont de faptul ca este vorba despre oameni, animale de companie sau pasari de curte, asa ca isi vad de treaba linistite. Uneori, ele ajung in asternuturi, asa ca este posibil sa te trezesti cu intepaturi, mai ales daca dormi intr-o camera cu mobilier vechi. Cu toate ca nu exista simptome specifice in afara de un prurit accentuat si o umflatura de dimensiuni mici, unele persoane pot dezvolta reactii alergice care se manifesta prin astm si urticarie. Pentru acestea din urma este necesara consultarea medicului alegolog, insa daca simptomatologia nu este grava, se pot recurge la unele metode empirice de tratament, cum ar fi compresele cu apa rece si cu frunze de patlagina.

  

3. Albinele nu sunt tocmai prietenoase, daca se simt amenintate. Dupa cum probabil deja stii, odata ajuns in corp, veninul lor poate duce la manifestarea unor alergii grave, uneori producandu-se socul anafilactic. Acesta din urma necesita ingrijiri medicale de urgenta, pentru ca duce la moartea pacientului atunci cand nu se ia nicio masura. 

O intepatura de albina este insotita de o durere ascutita si de umflarea zonei respective, care va fi rosie si mai calda la atingere decat regiunea din jur.  

4. Paduchii sunt niste insecte parazite care au obiceiul de a-si face culcusul in parul gazdelor cu al caror sange se hranesc. Muscaturile lor, care se pot infecta daca pacientul se scarpina, apar pe scalp si, uneori, si in zona cefei. 

De obicei, copiii din colectivitati sunt predispusi infestarii cu paduchi si, asa cum spun si povestile bunicilor, acesti paraziti nesuferiti sunt mai des intalniti in cazul parului curat. Motivul il reprezinta faptul ca atunci cand pacientul se spala pe cap, paduchii intra intr-o stare de staza, neputand fi indepartati de pe firele de par, de care se prind bine. Asadar, pentru a scapa de ei, este indicat sa se foloseasca tratamentee speciale, care se gasesc in farmacii. 

In plus, infestarea cu paduchi poate fi prevenita, existand produse destinate si acestui scop. 

5. Puricii se numara printre cei mai nesuferiti paraziti, ei hranindu-se cu sangele oamenilor si animalelor. De cele mai multe ori, este posibil sa te pricopsesti cu un purice in timp ce te joci cu patrupedul tau sau cu pisica. Astfel, inainte sa iti dai seama, pe piele vor aparea niste umflaturi mici si rosii, de obicei grupate cate trei sau patru in zone precum incheieturile si abdomenul inferior, manifestandu-se prin niste mancarimi greu de suportat. Un alt semn distinctiv al acestor muscaturi il reprezinta decolorarea si marirea suprafetei atunci cand se aplica presiune asupra lor. 

6. Furnicile sunt niste insecte harnice, insa stiu si cum sa isi apere teritoriul. Astfel, unele dintre ele pot musca, mai ales daca, din greseala, le-ai stricat musuroiul. Leziunea respectiva va capata forma unei pustule insotita de durere, intial, iar dupa cel mult opt zile, va disparea complet. In cazul persoanelor alergice, este posibil sa existe complicatii grave, mai ales daca numarul muscaturilor a fost mai mare. De aceea, este indicata o vizita la medic si un tratament cu antihistaminice.

Acum ca ai aflat cum poti recunoaste si trata intepaturile de insecte, descopera aici si caracteristicile muscaturii de capusa, o ruda a paianjenilor care iti poate pune viata in pericol!

Surse foto: http://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty-photos/how-to-identify-common-bug-bites.aspx#12

http://www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-bad-bugs

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Cum va arata sotul tau?
Incepe quiz
Cum va arata sotul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.