Echinacea, antibioticul natural: cat de eficienta este in tratarea racelilor?

Echinacea, antibioticul natural: cat de eficienta este in tratarea racelilor?

Redactor Alexa Galgau

Echinacea este o o planta cunoscuta pentru efectele benefice pe care le are asupra corpului, in special in combaterea racelilor. Aceasta planta este considerata un adevarat antibiotic natural, care sporeste sistemul imunitar si amelioreaza simptomele infectiilor respiratorii. Parerile legate de eficienta sa sunt insa impartite. Afla cum sa consumi corect acest tratament naturist, pentru a tine racelile la distanta.

Echinacea a fost folosita de amerindieni cu sute de ani inainte ca exploratorii europeni si colonistii sa soseasca pe continentul american. Ea este specifica zonelor centrala si nordica a Americii. Dupa ce niste studii din anii '20 au confirmat eficienta acestei plante in tratarea racelilor, ea a devenit foarte populara in lume. In momentul de fata, echinacea se gaseste sub forma de suplimente alimentare, ceai, extracte lichide sau planta uscata.

Care sunt substantele active din echinacea?

Echinacea contine un amestec de substante active despre care se spune ca ar intari sistemul imunitar si ca ar fi antimicrobiene. Toate speciile acestei plante contin fenoli, care controleaza activitatea unui spectru larg de enzime si o protejeaza de infectii si raze ultraviolete. In plus, fenolii au proprietati antioxidante puternice. Echinacea mai contine si polizaharide, glicoproteine si derivati din acid cafeic.

Echinacea pentru raceala: functioneaza?

Studiile privitoare la tratarea racelilor cu echinacea au avut rezultate amestecate. Extractul de echinacea are, intr-adevar, un efect asupra sistemului imunitar. Cercetarile au aratat ca substantele active din aceasta planta maresc numarul de celule albe si cresc activitatea altor celule legate de imunitate.

Unii specialisti sunt de parere ca aceste efecte nu sunt direct corelate cu tratarea unei raceli care deja s-a declansat. Un studiu realizat in 2005 intr-un jurnal de medicina a aratat ca efectele folosirii aceste plante tin mai mult de efectul placebo in ceea ce priveste ameliorarea racelilor.

Totusi, exista multe variabile care trebuie luate in calcul inainte de a ajunge la o concluzie finala. Studiile au vizat diferite specii si parti ale echinaceei, ceea ce face dificila compararea rezultatelor. De asemenea, este posibil ca echinacea sa functioneze doar impotriva anumitor virusi.

Exista cercetari care au aratat puterea plantei echinacea in prevenirea racelilor, mai degraba decat in tratarea lor. Conform acestora, suplimentele de echinacea pot reduce cu pana la 50% riscul de a raci, daca sunt administrate corect. In combinatie cu alte substante, precum vitamina C, incidenta racelilor poate sa scada cu peste 80%.

Exista efecte secundare ale tratamentului cu echinacea?

Riscurile asociate cu consumul de echinacea sunt minime. In cele mai rele cazuri, poate fi vorba de o alergie la aceasta planta, care se manifeste prin iritatii ale pielii sau crize astmatice (pentru cei care sufera de astm).

Cei care iau anumite medicamente ar trebui sa se consulte cu doctorul inainte de a incepe un tratament cu echinacea. De exemplu, o combinatie de echinacea si medicamente pentru inima sau pentru diferite ciuperci, poate provoca probleme cu functia hepatica.

Unii specialisti recomanda folosirea echinaceei pentru maximum 8 saptamani. Notiunea conform careia echinacea ar trebui luata constant pentru a preveni racelile este gresita. Daca folosirea pe o anumita perioada, bine determinata, a acestei plante, conduce la inmultirea celulelor albe si poate sa previna racelile, administrarea constanta a acestui tratament naturist poate sa aiba exact un efect opus celui scontat. Sistemul imunitar poate ajunge epuizat daca este fortat sa produca mai multe celule albe pentru o perioada indelungata. In cele din urma, acesta ajunge chiar mai ineficient decat daca nu ai lua suplimente de echinacea si este posibil sa te confrunti cu mai multe raceli decat in mod normal. Asadar, ideal este sa discuti cu un medic inainte de a incepe un tratament cu echinacea si sa nu il urmezi mai mult decat iti indica acesta.

Ca orice alt supliment alimentar, echinacea nu este o solutie miraculoasa care rezolva problemele cat ai bate din palme. Este important sa retii faptul ca echinacea este eficienta mai degraba in prevenirea racelilor, nu in tratarea acestora atunci cand s-au declansat. Daca vrei sa urmezi un tratament naturist, consulta-te cu medicul tau pentru a inlatura orice risc si nu il folosi excesiv, chiar daca este vorba doar de o planta.

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Ce dezastru natural esti?
Incepe quiz
Ce dezastru natural esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0.5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.