Semne că mucegaiul se ascunde în casa ta şi cum scapi de el

Semne că mucegaiul se ascunde în casa ta şi cum scapi de el

Redactor Andreea Baluteanu

Puţine dintre noi ne putem lăuda că nu am experimentat vreodată nesuferita prezenţă a mucegaiului în propria casă! Din păcate, impactul lui asupra vieţii noastre nu este doar de ordin estetic, tulburând până şi cele mai rafinate case. Sporii de mucegai se fac vinovaţi şi de afectarea profundă a stării noastre de sănătate.

Descoperă în rândurile de mai jos semnele ascunse ale prezenţei mucegaiului în casa ta, dar şi informaţii utile despre cum să îl îndepărtezi. Scapă de mucegai: este îndemnul nostru pentru azi!

Mucegaiul, pericolul ascuns din locuinţa ta

Dacă îţi vom spune că depozitele de mucegai sunt cauzate de fapt de ciuperci microscopice saprofite sau parazite, suntem sigure că nu le vei mai privi cu la fel de multă indulgenţă data viitoare. Umezeala, termoizolantele și temperatura scăzută din casă, de sub 20 de grade, se numără printre cei mai importanţi factori declanşatori ai mucegaiului.

depozite de mucegai casa

Dacă ai privit alarmată pe pereţi, dar ai răsuflat uşurată, pentru că depunerile oribile, închise la culoare, nu îţi contaminează pereţii imaculaţi, trebuie să te avertizăm: mucegaiul devine târziu vizibil, iar prezenţa sa vicleană poate trece cel mai adesea nedetectată. Cu toate acestea, există semne ale vieţii sale ascunse, care se reflectă la nivelul sănătăţii tale.

Chiar dacă locuinţa ta nu miroase a umezeală, aerul pare curat, iar petele întunecate sunt complet absente, problemele de sănătate cu care te confrunţi pot fi indicii importante ale faptului că mucegaiul şi-a făcut loc şi în casa ta.

Înainte să îţi spunem „scapă de mucegai”, află care sunt semnele prezenţei sale, reflectate în alergia la mucegai!

Strănuţi, ai nasul înfundat, îţi apar erupţii pe piele, ai ochii roşii şi iritaţii ale nasului, gâtului, coardelor vocale. Toate aceste semne de alergie nu ar trebui să fie puse neapărat pe seama polenului din atmosferă sau a schimbării de anotimpuri. Ele pot fi un indiciu că ai mucegai în casă şi ai devenit alergică la el.

Te confrunţi cu dificultăţi de respiraţie, simţi că te sufoci, tuşeşti şi ai probleme cu sinusurile. Mucegaiul afectează, înainte de toate, sistemul respirator şi poate conduce chiar la instalarea astmului.

Eşti obosită, slăbită, ai stări de ameţeală, tremurături şi vertij. Fără să realizezi, organismul tău îţi semnalează că pot fi depozite ascunse de mucegai în casă, care îl afectează profund.

femeie durere de cap

Ai probleme de concentrare, pierderi de memorie, nu poţi fi atentă mai mult de câteva secunde – mucegaiul îţi afectează şi creierul.

Suferi de dureri de cap, de încheieturi, de crampe musculare inexplicabile – pot fi cauzate de umezeala din aer.

Digestia nu mai funcţionează ca altădată, nu mai ai poftă de mâncare, te confrunţi cu diareea şi cu durerile abdominale, ai un gust metalic în gură -  sunt semne că mucegaiul te afectează mai mult decât ai crede.

Alte efecte ale prezenţei mucegaiului: transpiraţie excesivă, sete intensă şi probleme de urinare.

Chiar dacă aceste simptome sunt comune pentru mai multe afecţiuni, dacă se manifestă (aproape) simultan, în mod inexplicabil, este posibil să fie semnele instalării alergiei la mucegai!

Scapă de mucegai: îndemnul pe care trebuie să îl pui în aplicare acum

În cazul în care, pornind de la semnele de mai sus, bănuieşti că în casa ta s-ar putea ascunde mucegaiul, poţi apela la o firmă specializată, care să investigheze şi să decidă dacă ai dreptate, iar apoi să se ocupe de îndepărtarea depozitelor buclucaşe.

Dar asta nu înseamnă nu poţi lua singură iniţiativa! Mucegaiul pot fi îndepărtat şi cu propriile tale puteri; însă noi îţi recomandăm să nu apelezi la soluţiile profesionale din comerţ, ci să pregăteşti un amestec homemade, care să ucidă o dată pentru totdeauna mucegaiul.

Scapă de mucegai! Iată de ce ai nevoie:

- un dispozitiv tip spray;

- 2 linguri de ulei din arbore de ceai (cu proprietăţi antibacteriene, antiseptice, antibiotice, vindecă rănile şi este util în tratarea problemelor respiratorii, ceea ce îl transformă într-un remediu excelent împotriva mucegaiului);

- 2 căni de apă.

Amestecă ingredientele în spray. Ai nevoie de o pereche de mănuşi, pentru că depozitele de mucegai, pe cale să fie înlăturate, pot riposta şi îţi pot afecta pielea sensibilă.

ulei de arbore de ceai

Înainte de a trece la operaţiunea „scapă de mucegai”, aeriseşte bine camera şi usucă zona afectată, pe cât posibil. Opreşte sursele de încălzire şi pulverizează amestecul natural pe suprafeţele cu mucegai. Lasă să se usuce, apoi şterge cu un prosop. Strânge depunerile de mucegai în pungi de gunoi şi aruncă-le imediat, pentru că îţi pot contamina şi în această formă casa.

Acum, locuinţa ta e lună, iar tu eşti în sfârşit protejată de riscurile asupra sănătăţii. Dar asta nu însemnă că poţi sta liniştită! Verifică periodic zonele care au dezvoltat mucegai, ai grijă să aeriseşti cât mai des încăperile, ţine mai mult lumina aprinsă în baie, după ce ai făcut duş, deoarece întunericul favorizează apariţia depunerilor nesuferite, şi menţine o igienă strictă în bucătărie.

Cu mucegaiul nu e de glumit! De la afecţiuni respiratorii până la probleme cardiace şi chiar risc de cancer (există o formă de mucegai care produce mycotixine şi care poate creşte riscul de apariție a cancerului), depozitele formate de ciuperci în casa ta trebuie înlăturate imediat! „Scapă de mucegai” e îndemnul care te poate salva!

Descoperă aici şi alte soluţii naturale împotriva mucegaiului!

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.