Alimente sănătoase care duc la inhibarea poftei de mâncare

Alimente sănătoase care duc la inhibarea poftei de mâncare

Redactor Alexa Galgau

Controlul apetitului este o parte esențială a scăderii în greutate, atât timp cât face parte dintr-o serie de demersuri sănătoase de a slăbi. Înfometarea nu este nicidecum o soluție când vine vorba despre sculptarea siluetei, ea afectând grav sănătatea și conducând la mult temutul efect yo-yo, care distruge orice tentativă de a avea un corp armonios.

Inhibarea poftei de mâncare trebuie făcută tot prin intermediul alimentației, prin consumul unor produse care duc în mod natural la scăderea apetitutului, fără a afecta sănătatea într-un mod negativ. Iată, așadar, ce alimente să mănânci ca să îți scazi pofta de mâncare!

Alimente care inhibă pofta de mâncare

Alimentele spre care trebuie să te orientezi pentru inhibarea poftei de mâncare sunt cele voluminoase, bogate în fibre și în apă, pentru că acestea îți umplu stomacul și îți dau senzația de sațietate, fiind ideale ca gustări și ca garnituri.

De altfel, consumul unor alimente voluminoase, dar sărace în calorii, care inhibă apetitul, este și principiul pe care se bazează dieta Volumetrics, un regim permisiv și sănătos, care te lasă să consumi o gamă largă de alimente de acest tip.

Alimente bogate în apă

Fructele și legumele care au un conținut ridicat de apă sunt de obicei hipocalorice, dar sățioase. Acestea nu doar că sunt ideale pentru inhibarea poftei de mâncare, dar îți și mențin corpul hidratat, fiind recomandate în sezonul cald, când este mult mai mare riscul să te deshidratezi.

Iată câteva alimente de acest tip pe care le poți adăuga în alimentație cât mai des dacă vrei să îți reduci apetitul:

  • castraveți - conțin circa 97% apă, dar în același timp sunt plini de vitamine și minerale. Poți să îi adaugi la salate, să îi mănânci cu humus sau să îi faci smoothie la blender.

  • salata iceberg - conține apă în proporție de 95% și îți taie pofta de mâncare, ajutându-te să consumi mai puține alimente la masă;

  • ridichi - au un conținut de apă de 95% și sunt si bogate în fibre;

  • roșii - conțin 94% apă și pot fi folosite în nenumărate combinații delicioase (însă ai grijă să nu mănânci multă brânză cu roșii, pentru că această combinație este destul de calorică);

  • ardei grași - au 93% apă și sunt cele mai bogate surse de vitamina C;

  • legume crucifere - sunt bogate în apă, dar și în sulfiți, substanțe care te protejează de cancer și alte maladii;

  • alte fructe și legume bogate în apă: pepene, spanac, căpșune, grepfrut, morcovi baby, cantalup etc.

Alimente bogate în proteine de calitate

În vreme ce produsele fast-food și dulciurile sunt foarte bogate în calorii, dar sărace din punctul de vedere al nutrienților, ceea ce înseamnă că nu țin de foame mai deloc, există alimente care ajută la inhibarea poftei de mâncare prin faptul că sunt bogate în proteine. Nu este nevoie să consumi cantități mari din aceste produse pentru ca apetitul tău să fie redus, iar nivelul de energie să se mențină pentru multe ore.

Astfel de produse sunt:

  • lactatele slabe: kefirul, iaurtul grecesc, brânza de vaci, laptele bătut. Aceste lactate conțin proteine, calciu și substanțe care ajută la refacerea florei intestinale, fiind ideale pentru mic dejun și gustări.

  • ouă, deoarece conțin proteinele de cea mai mare calitate, fiind foarte sățioase, dar în același timp sărace în calorii. Dacă ești la un regim foarte strict, renunță la gălbenuș și fă-ți o omletă doar din albușuri, pentru că acestea conțin cele mai multe proteine.

  • carne slabă, precum carnea de pasăre sau de pește. Există mai multe tipuri de carne slabă care nu trebuie să lipsească din dieta ta.

  • surse vegetale de proteine, precum cele din soia sau leguminoasele.

Alimente bogate în fibre

Una dintre cele mai ușoare metode de a inhiba pofta de mâncare este să consumi alimente bogate în fibre, care te satură și ajută digestia, fiind recomandate în orice dietă, indiferent cât ar fi de restrictivă. Astfel de alimente sunt:

  • cerealele integrale;
  • orezul brun;
  • mazărea;
  • năutul;
  • lintea;
  • fructele oleaginoase;
  • semințele de chia/in/floarea-soarelui/ dovleac;
  • quinoa.

Dacă introduci în alimentație aceste produse pentru inhibarea poftei de mâncare, vei observa cum apetitul tău devine mult mai ușor de controlat și vei slăbi fără să te înfometezi!

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.