Aluminiul te imbolnaveste! Afla ce produse il contin!

Aluminiul te imbolnaveste! Afla ce produse il contin!

Diana Tanasa

Aluminiul se afla pe locul trei in lista celor mai abundente elemente din scoarta terestra, aflandu-se in compozitia apelor si a solurilor si fiind foarte usor si ieftin de extras. Acesta este cel mai utilizat metal neferos si poate patrunde in corpul uman prin diferite cai: injectii intravenoase, mancare, apa, frecventarea unui mediu in care aerul este bogat in aluminiu. Desi nu este toxic, expunerea indelungata la o cantitate mare din acest element poate cauza probleme de sanatate grave sau poate accelera evolutia unor afectiuni deja existente.

Aluminiul- prezent in apa de la robinet

Spre deosebire de fier si zinc, cu anumite functii biologice, aluminiul nu este benefic organismului uman, astfel incat, odata intrat in sange, el este filtrat prin rinichi si eliminat prin urina. Insa, in cazul in care rinichii nu functioneaza corespunzator, aluminiul ramane in corp si se depune in oase, in plamani, in ficat sau chiar la nivelul creierului. Un fapt alarmant ar putea fi considerat acela ca apa de la robinet contine sulfat de aluminiu, care are proprietatea de a limpezi apa, astfel incat, zilnic consumam o anumita cantitate din acest element.

femeie care bea apa

Aluminiul in alimentatie

Si alimentatia noastra este pusa sub semnul intrebarii din acest punct de vedere, tot mai multe produse alimentare continand aditivi care au in compozitia lor aluminiu: E173, E520, E521, E522, E523, E541, E554, E558, E559, E1452. Totodata, consumul de legume provenite din soluri bogate in aluminiu poate fi la fel de periculos pentru sanatatea noastra, la fel ca si utilizarea ustensilelor de bucatarie confectionate din aluminiu, care in prezenta acizilor se transforma in particule minuscule, ramanand in mancare.

Cosmeticele contin aluminiu

Produsele cosmetice contin, de asemenea, o anumita cantitate de aluminiu avand rolul de antiaglomerant. In acest caz apare sub diverse denumiri, precum clorhidrat de aluminiu, alumina, alaun, etc.  Aluminiul este principiul activ al antiperspirantelor, acesta inchizand porii pielii, iar conform unor studii conduse de ANSM, 18% din clorhidratul de aluminiu trece prin piele atunci cand aceasta prezinta leziuni, asadar este recomandat sa eviti folosirea antiperspirantului dupa epilare.

Totodata, se presupune  ca exista o legatura importanta intre aluminiul continut de antiperspirante si cancerul la san, insa, pana in prezent, nu a fost adusa nicio dovada concludenta care sa sustina o eventuala relatie cauza-efect.

deodorante

In mod normal, aluminiul nu genereaza aparitia unor boli, insa, expunerea indelungata la acest element si stocarea lui in corp il pot transforma intr-un factor nociv, provocand o serie de disfunctii la nivelul intregului corp. Cantitatile mari de aluminiu din corp impiedica organismul sa sintetizeze fluorul, fosforul si calciul, ceea ce in timp poate impiedica dezvoltarea completa a sistemului osos. Principalele afectiuni provocate de excesul de aluminiu in corp sunt:

- dureri musculare si stare de slabiciune accentuata
- dureri la nivelul oaselor
- anemie
- probleme digestive
- impiedicarea absorbtiei optime a fierului in organism
- insuficienta renala

Ingrijorator este faptul ca aluminiul actioneaza negativ si asupra sistemului nervos, determinand simptome precum:

- dureri de cap
- dereglari ale somnului
- nervozitate
- stari de confuzie, de labilitate emotionala si de pierdere a capacitatii de concentrare
- pierderi de memorie

Totusi, este indicat sa mergi la medicul de familie in cazul in care manifesti o parte din aceste simptome, intrucat este posibil ca acestea sa fie provocate de alte afectiuni.

Tu stiai ce efect are aluminiul asupra organismului tau?

Articolul urmator
Carmol: beneficii și recomandări
Carmol: beneficii și recomandări
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (46)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alina (anonim)
    8 noiembrie 2012 17:05

    tare articolul! oricum pe mine m-a cam ingrijorat faza asta cu aluminiul.

    doramunteanu
    7 noiembrie 2012 12:12

    e un articol interesant! stiam despre o parte dintre efectele aluminiului. spre ex., nu stiam ca anumite E-uri contin aluminiu!