Are cancerul cauze emoționale? Știința răspunde

Are cancerul cauze emoționale? Știința răspunde

Redactor Alexa Galgau

Cancerul este una dintre cele mai cumplite maladii cu care oamenii se confruntă și lupta cu această boală este pierdută adesea, iar suferințele pe care le cauzează sunt nemărginite, atât pentru pacienți, cât și pentru apropiații lor. Abia în ultimii ani am început să înțelegem mai bine cum funcționează cancerul, însă nici acum nu ne aflăm suficient de aproape de un remediu pentru el. Există atât de multe posibile cauze ale acestuia, încât este foarte greu să le eviți pe toate, însă recent s-a descoperit o legătură surprinzătoare între cancer și emoțiile negative, în special furia.

Află care sunt cauzele emoționale ale cancerului și ce poți face pentru a diminua această categorie de factori de risc!

Cauzele emoționale ale cancerului

A existat de mult timp bănuiala că ar exista și cauze emoționale ale cancerului, însă abia acum s-au făcut studiile necesare pentru a dovedi acest fapt. De fapt, se pare că există o cauză pentru cancer și o mulțime de alte boli care aproape niciodată nu este luată în serios: furia reprimată.

Hormonul stresului - cortizol - poate fi produs în exces în organism atunci când apar anumiți factori emoționali, adică atunci când avem un grad ridicat de stres, în special pe termen lung. Nivelul prea mare de cortizol este strâns legat de o scădere semnificativă a funcției sistemului imunitar, iar atunci când acesta nu funcționează cum trebuie, se pare că există un risc crescut ca o mare parte din celulele normale să sufere mutații și să devină celule canceroase. Cu cât ne reprimăm mai mult emoțiile negative și ținem totul în noi, cu atât stresul este mai mare și, prin urmare, suntem expuși unui risc crescut de a face cancer.

Furia este emoția cea mai distructivă, atât pentru minte, cât și pentru corp. Au existat studii care fac legătura între sentimentul de mânie și cancerul de sân, dar efectul devastator al furiei nu se oprește aici: cercetătorii de la Harvard School of Public Health au ajuns la concluzia că oamenii care nu își exprimă furia au un risc mai mare cu 70% de a face orice tip de cancer!

Stresul duce la mutația celulară

Faza 1: în această fază, persoana în cauză suferă o traumă emoțională sau un șoc puternic cu 18-24 de luni înainte de a primi diagnosticul teribil. Trauma afectează somnul profund și producția de melatonină din corp. Melatonina este o substanță care inhibă dezvoltarea cancerului. Atunci când această parte a centrului de reflexe emoționale din creier suferă modificări, organele încep să funcționeze tot mai prost.

Faza 2: nivelul ridicat de hormoni ai stresului duce la o „secare” a nivelului de adrenalină din glandele suprarenale. Corpul are deja rezerve limitate de adrenalină, iar stresul le scade și mai mult, ceea ce poate duce la declanșarea fazei a 3-a, răspândirea unui soi de ciuperci prin organism, ce provoacă mutația celulară.

Faza 3: în această fază, microorganismele necesare pentru a trăi se transformă într-o ciupercă ce fermentează în exces glucoza și acidul lactic din celule. Apoi, ciuperca migrează către nucleul celulei pentru a se reproduce, eliberând reziduuri acidice numite „micotoxine”, care inhibă funcția de reparare a ADN-ului și producția genelor care împiedică dezvoltarea tumorilor. Fără aceste gene care reglează moartea celulară, celulele devin canceroase.

Faza 4: nivelul scăzut de adrenalină poate să cauzeze o scădere a nivelului de dopamină din creier. Din cauză că este folosită mereu dopamină dacă stresul este cronic, aminoacizii creează serotonină pentru a regla dispoziția pacientului. Problema este că acest proces conduce la o scădere a nivelului de triptofan, care este necesar pentru sintetizarea niacinei, o vitamină care ajută celulele să respire. Fără niacină, celulele vor ajunge să fermenteze glucoza în loc să o folosească pentru energie, ceea ce iarăși rezultă în mutație.

Faza 5: dacă organismul este stresat în mod cronic, glandele suprarenale eliberează vitamina C în corp pentru a diminua efectul negativ al stresului asupra inimii. Pierderea unei cantități mari de vitamina C din cauza stresului conduce la instalarea mutației mitocondriale, ceea ce rezultă mai departe în apariția cancerului.

Faza 6: sistemul imunitar este slăbit de nivelul ridicat de cortizol, iar în cele din urmă apar problemele cu glandele suprarenale și cu tiroida. Nivelul de minerale din corp scade și el, iar acestea sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, creându-se astfel un cerc vicios care, în cele din urmă, poate să fie fatal.

Specialiștii susțin că este deosebit de important să nu ținem în noi emoțiile negative, ci să găsim o modalitate nondistructivă de a le exprima. După cum vezi, nu este de glumit cu ele și există într-adevăr cauze emoționale ale cancerului, așa că trebuie să facem tot posibilul să ne relaxăm.

Descoperă și motivul surprinzător pentru care oamenii se îmbolnăvesc de cancer!

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!
Incepe quiz
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.