Cele mai periculoase intepaturi de insecte

Cele mai periculoase intepaturi de insecte

Masha Florea

Odata cu venirea verii, temperaturile crescute determina cresterea numarului de insecte. In plus, caldura are capacitatea de a agita insectele, existand o probabilitate mai mare ca tu sa fii intepata de acestea. Afla cele mai importante informatii despre intepaturile de insecte si tratamentul lor.

Capusele si boala Lyme


Daca ai obiceiul sa mergi la padure sau la picnic, este important sa te feresti pe cat posibil de intepaturile de capuse.

Capusele infectate
cu bacteria Borrelia burgdorferi pot determina, prin intepatura lor, aparitia bolii Lyme. Pentru a putea infecta, capusele trebuie sa ramana atasate de piele 1-2 zile.


Pe piele, in cateva zile de la ciupitura, se poate observa o zona inrosita, insotita de cercuri concentrice de tegument normal colorat si inrosit, centrata de ciupitura (numita eritem migrator). 

In timp, daca boala nu este tratata, aceasta dispare si apar leziuni asemanatoare, care nu sunt centrate de ciupitura de capusa. Simptomele bolii in ultima faza sunt neurologice - meningita, encefalita (inflamatia creierului), paralizii faciale, cardiace - aritmii, articulare - artrita migratorie ce afecteaza maximum 3 articulatii odata. 

 eritem migrator boala lyme

Sursa foto: Catedra de boli infectioase, Spitalul "Matei Bals"

Tratamentul este antibiotic, avand ca tinta bacteria ce determina infectia. Cu cat tratamentul este instituit mai devreme, cu atat sansele de recuperare maximala sunt mai mari. Antibioticele folosite in faza acuta sunt amoxicilina, doxiciclina, cefuroxima, timp de 14-21 de zile.

Este necesar sa mergi la un spital cu specific de boli infectioase cat mai rapid, din momentul in care observi intepatura si capusa. Acolo va fi scoasa capusa in conditii de siguranta, in totalitate - capul nu trebuie sa ramana in piele! Apoi se va pune diagnosticul si se va institui tratamentul.

cum scoti o capusa din piele
Preventia este cea mai importanta: cand iesi la iarba verde trebuie sa fii cat mai acoperita, imbracamintea trebuie sa fie in culori deschise, iar pe haine trebuie pulverizata permeprina. Atunci cand ajungi acasa, fa dus si inspecteaza pielea, pentru a observa capusa, daca aceasta exista.

Tantarii si infectia cu West Nile


Infectia West Nile este determinata de un virus transmis cu ajutorul tantarilor. Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice, insa exista si o parte la care infectia se manifesta in forma sa moderata - cu febra, dureri de cap, oboseala, dureri musculare generalizate, eruptii, ganglioni inflamati, dureri oculare, sau grava (sub 1% dintre persoanele infectate) - encefalita, meningita, poliomielita, paralizii, febra inalta, cefalee severa, dezorientare, coma, convulsii.

intepatura de tantar
Formele usoare si moderate pot trece de la sine in cateva zile, insa cele severe necesita spitalizare. Tratamentul poate sa nu fie necesar in majoritatea cazurilor, sau se poate limita la antialgice, pentru durerile pe care le provoaca. Nu exista tratament pentru meningita sau encefalita, insa in spital se impune terapia suportiva, reprezentand perfuzii si profilaxie antibiotica pentru alte infectii.

Incearca sa previi intepaturile de tantari: evita zonele care contin apa statuta, evita sa iti dai cu lotiuni parfumate, nu purta haine in culori puternice, si foloseste intotdeauna repelent, in special noaptea sau atunci cand iesi din casa.

Bondarul asiatic

Bondarul asiatic este o insecta gigant, apartinand familiei viespilor. Are o lungime impresionanta, putand ajunge pana la 5 cm, iar aripile desfacute masoara in total 7,3 cm. Pe abdomenul sau se gasesc 3 ace, care nu se desprind dupa intepatura, avand posibilitatea de a intepa in repetate randuri.

Cel mai mare pericol il reprezinta pentru albinele europene, un astfel de bondar putand sa omoare 40 de albine pe minut. Astfel, cativa bondari pot devasta un stup cu 30.000 de albine in aproximativ 2 ore.

Problema este ca nu se limiteaza doar la albine, ci au tendinta sa atace oameni si animale mari. In special in perioadele cu vreme calda, cand mamiferele sunt transpirateVeninul pe care il introduc in urma intepaturii este foarte potent si are capacitatea sa dezintegreze tesuturile umane. Persoanele intepate de aceste insecte sustin ca durerea resimtita in urma intepaturii este imensa.
 bondar gigant

Un alt dezavantaj al veninului ajuns in piele este ca are in compozitie substante chemotactice, adica are capacitatea de a-i atrage pe ceilalti "frati" ai sai pentru a ataca tinta.

Datorita potentei mari a veninului, intepatura poate provoca paralizii si soc anafilactic ce poate duce la moarte prin asfixie.

Modalitati de preventie sunt putine, si se refera la evitarea zonelor ce se presupun a fi infestate cu aceste insecte. Daca te trezesti in compania unui bondar asiatic, nu il ataca, pentru a nu risca sa fii atacata inapoi. Daca ai fost intepata de bondarul gigant, mergi de urgenta la spital, pentru a preintampina eventualele complicatii.

Cele trei afectiuni prezentate in acest articol pot avea urmari foarte grave. Din acest motiv, este bine sa nu tratezi cu indiferenta muscaturile de capusa, simptomatologia asemanatoare cu virozele aparuta in urma intepaturilor de tantari si, cu atat mai putin, atacul bondarilor giganti. Adreseaza-te medicului de la spitalul de boli infectioase sau suna la serviciile de urgenta, pentru a beneficia de tratament cat mai rapid.
Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.