Varicela la adulti: simptome, complicatii si tratament

Varicela la adulti: simptome, complicatii si tratament

Viorica Ghinea, redactor

Varicela este una dintre cele mai intalnite afectiuni infecto-contagioase si este provocata de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice. Desi este mai intalnita la copii si adolescenti, ea poate sa faca victime si printre adulti, fiind mai severa in acest caz. Eruptiile cutanate, mancarimile, febra si starea de oboseala se numara printre cele mai intalnite simptome ale ei. Citeste tot ce trebuie sa stii despre varicela la adulti!

Varicela la adulti si simptomele ei

Simptomele varicelei aparute la adulti sunt asemanatoare cu cele pe care le au copiii atunci cand sufera de aceasta afectiune. Totusi, ele pot sa apara mai devreme cu una sau doua zile in cazul adultilor, febra, durerile de cap si oboseala fiind primele dintre ele, insa nu intotdeauna se intampla acest lucru. Eruptiile cutanate se vor raspandi treptat pe fata, scalp si corp. Specialistii spun ca pot sa apara intre 250-500 de papule (basici) pe toata perioada incubatiei (7-21 de zile).

varicela la adulti

Adultii predispusi sa dezvolte varicela:

Bineinteles, toti adultii care nu au suferit de aceasta afectiune in copilarie sau in adolescenta si care nici nu au fost vaccinati impotriva ei pot sa o dezvolte. Insa mai predispusi la aparitia varicelei sunt:

 

- bolnavii de HIV / SIDA;

- persoanele care fac chimioterapie;

- persoanele care au facut transplanturi;

- persoanele cu sistem imunitar scazut (asa cum este si cazul celor de mai sus);

- femeile gravide.

De altfel, acestia prezista si un risc crescut pentru anumite complicatii ce pot aparea din cauza varicelei.

varicela la adulti

Ce complicatii pot sa apara la adultii care au varicela?

Desi studiile spun ca doar 5% dintre adulti se imbolnavesc de varicela pe an, totusi complicatiile sunt mult mai mari decat la copii, avand in vedere ca in unele cazuri a fost nevoie de spitalizare sau bolnavii chiar au murit.

Alte complicatii intalnite in caz de varicela la adulti:

- pneumonie;

- infectii la nivelul oaselor;

- infectii ale articulatiilor;

- encefalita;

- sindromul de soc toxic;

- sangerari.

Cum se trateaza varicela la adulti?

Varicela nu trebuie lasata netratata. Daca observi ca suferi de simptomele de mai sus, consulta cat mai repede un specialist. Acesta iti va prescrie antihistaminice pentru a preveni mancarimea provocata de eruptiile cutanate. De asemenea, iti va recomanda antivirale (aciclovir, valaciclovir si famciclovir) si medicamente pentru scaderea febrei. In aceasta perioada trebuie sa eviti sa iesi afara din casa, sa te scarpini, sa consumi alimente grase, condimente in exces, produse afumate si prajeli. De asemenea, nu administra antibiotice fara indicatii medicale si hidrateaza-te corespunzator.

Varicela la adulti poate dezvolta complicatii daca nu este tratata corespunzator. Insa remediile pentru intarirea sistemului imunitar te pot ajuta sa previi o multime de neplaceri in acest caz si nu numai.
Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.