Boli ginecologice pe care ajungi să le ai din neglijență

Boli ginecologice pe care ajungi să le ai din neglijență

Redactor Alexa Galgau

Nu există femeie care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu boli ginecologice. Sunt numeroși factori imposibil de controlat care duc la îmbolnăvire, însă în unele cazuri, neglijența este principala cauză pentru care femeile ajung la medic. De multe ori, poți să previi instalarea acestor afecțiuni care îți pot distruge viața sexuală și relația.

Află care sunt principalele boli ginecologice care sunt provocate de neglijență sau neștiință!

Boli ginecologice de care te poți feri

Vaginita bacteriană

Există multe feluri de infecții vaginale, dar cea mai comună este vaginita bacteriană, alcătuind aproximativ 50% dintre cazuri. Ea este cauzată de un dezechilibru al tipurilor de bacterii din vagin și conduce la apariția unor organisme precum Gardnerella vaginalis.

Nu există femeie care să nu se confrunte cu o infecție vaginală cel puțin o dată în viața, însă de multe ori boala este cauzată de greșeli pe care noi le facem fără să știm. În primul rând, trebuie să știi că infecțiile vaginale nu se iau de pe capacul WC, prosoape sau așternuturi.

Iată care sunt principalii factori de risc asociați cu instalarea vaginitei bacterine:

1. Un partener sexual nou sau mai mulți parteneri sexuali. Doctorii nu înțeleg exact legătura dintre sex și vaginita bacteriană, care nu este nici pe departe o boală cu transmitere sexuală. Se crede că atunci când apar schimbări în flora vaginală (de exemplu, atunci când aceasta intră în contact cu sperma partenerului), există un risc crescut de a face infecții. Totodată, dacă partida de sex este mai dură, se pot crea leziuni care cresc riscul de a face infecție.

2. Sexul oral poate să conducă la apariția unor infecții vaginale din cauză că bacteriile din gură ajung în vagin, modificând flora. De altfel, s-a observat o incidență crescută a infecțiilor vaginale la femeile lesbiene, tocmai din acest motiv.

3. Una dintre cele mai comune cauze ale apariției vaginitei bacteriene o reprezintă spălăturile vaginale. Vaginul are propriul lui sistem de curățare, iar în momentul în care intervii, strici echilibrul florei. Spală-te doar în exterior cu produse speciale pentru zona intimă, neparfumate. De asemenea, e bine să știi că spălăturile vaginale nu înlătură mirosul specific vaginului, iar dacă te alegi cu o infecție, mirosul va fi cu adevărat neplăcut.

4. Igiena necorespunzătoare în timpul masturbării poate fi o problemă majoră în acest sens. Mâinile sunt pline de bacterii periculoase, iar dacă nu sunt spălate bine înainte de masturbare, există un risc crescut de a face infecții vaginale.

Candidoză

Candidoza este cauzată de ciuperca Candida albicans, care se află în mod natural în flora vaginală. Atunci când aceasta este dezechilibrată de diverși factori, ciuperca se înmulțește și dă simptome specifice, greu de suportat: mâncărimi intense, secreție albicioasă, cu aspect brânzos, iritație locală și umflarea zonei. Odată ce ai făcut candidoză, prezinți un risc crescut ca aceasta să recidiveze. Trebuie să știi că cea mai mare parte a medicilor nu consideră candidoza o boală cu transmitere sexuală, însă bărbații pot prezenta simptome, așa că tratamentul trebuie luat de ambii parteneri.

De cele mai multe ori, nu poți împiedica un dezechilibru al florei vaginale, însă în unele cazuri poate fi vina ta că apare. Iată care sunt greșelile care pot duce la apariția candidozei:

1. Alimentația nesănătoasă, în special bazată pe zaharuri, este adesea responsabilă pentru această boală. Bacteriile se înmulțesc cel mai bine într-un organism care este zilnic "bombardat" cu dulciuri. Consumul de alcool și fumatul sunt și ele două obiceiuri care ne afectează inclusiv sănătatea vaginală. Există o dietă specială recomandată pentru vindecarea și prevenirea candidozei, despre care poți citi mai multe AICI!

2. Stresul și somnul insuficient îți dau organismul peste cap, provocând probleme majore, inclusiv cu flora vaginală. Poate nu știai, dar stresul dereglează sistemul imunitar și organismul devine mult mai vulnerabil din toate punctele de vedere. Este adevărat că nu poți să apeși pe un buton si să devii brusc relaxată, dar dacă rămâi anxioasă, te poți aștepta la multe probleme de sănătate, inclusiv boli ginecologice. Descoperă cele mai eficiente tehnici de relaxare!

3. Tratamentele cu antibiotice reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale candidozei, ele având un puternic efect asupra florei vaginale. Dacă bacteriile benefice sunt distruse (lactobacilii), ciuperca Candida albicans se poate dezvolta foarte mult. Atunci când iei un antibiotic, întreabă întotdeauna medicul dacă acesta provoacă candidoză și, dacă da, ia suplimentar probiotice și consumă alimente bogate în aceste substanțe benefice.

Boli cu transmitere sexuală

Nu mai trebuie să îți explicăm cât de important este să te protejezi atunci când ai un nou partener sexual, nu? Chiar și dacă ești într-o relație de lungă durată, nu trebuie să renunți la prezervativ decât dacă discutați serios despre asta și vă faceți amândoi testele de rigoare, pentru a depista posibilele boli cu transmitere sexuală de care suferiți.

Neglijența este principala cauză a răspândirii bolilor cu transmitere sexuală, prezervativul fiind cea mai eficiență armă împotriva lor. Nu ai, însă, nicio apărare în fața negilor genitali, pentru că se trasmit prin simplu contact cu pielea afectată. Iată care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală:

  •  chlamydia, o boală care nu prezintă simptome decât foarte târziu și poate cauza infertilitate;
  • negii genitali;
  • gonoreea;
  • hepatita B și C;
  • sifilis;
  • lăței;
  • trichomoniasis.

În plus, având în vedere că un contact sexual neprotejat poate să conducă la transmiterea virusului HIV, care declanșează SIDA, ar trebui să ai suficiente motive să te sperie ideea și să nu renunți la prezervativ.

Pentru prevenirea şi tratarea disconfortului vaginal îţi recomandăm Multi-Gyn Actigel.

Calmează rapid disconfortul vaginal (mâncărimile, roşeaţa, usturimi), reduce scurgerile vaginale sau mirosul neplăcut şi este foarte eficient în prevenirea şi tratarea vaginozelor bacteriene.

Multi-Gyn Actigel optimizează flora vaginală şi starea ţesuturilor, fiind un gel bioactiv, conceput pe baza de polizaharide bioactive, care inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene şi stimulează creşterea lactobacililor.


Multi-Gyn Actigel x 50 ml
38.71 lei

Aceste boli ginecologice atât de comune pot fi rărite sau evitate complet dacă ai mai multă grijă de tine și îți respecți corpul așa cum trebuie.

 

Articolul urmator
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.