Cât de gravă poate fi o durere de umăr?

Cât de gravă poate fi o durere de umăr?

Redactor Alexa Galgau

Durerea de umăr poate părea un simptom inofensiv, fiind cel mai adesea asociată cu o mișcare greșită sau cu o întindere de mușchi ori tendon. De cele mai multe ori, această problemă trece de la sine și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă există și cazuri în care ea este provocată de alte boli din organism, unele suficient de serioase.

Află cât de gravă poate fi o durere de umăr și când este cazul să mergi la medic!

 

Durerea de umăr: posibile cauze

Înainte de a te îngrijora, este bine să faci distincția între o durere de umăr de origine motorie și una cauzată de anumite afecțiuni. În primul caz, disconfortul poate să fi simțit în zona încheieturii sau a mușchilor din jur, iar principalul indiciu că este vorba despre o problemă a sistemului locomotor constă în amplificarea durerii la mișcare. În al doilea caz, dacă durerea de umăr este cauzată de o altă boală și se reflectă de fapt din altă parte, ea nu devine mai puternică atunci când te miști, ci rămâne constantă indiferent de poziția corpului.

Există o listă lungă de posibile cauze ale unei dureri de umăr, unele mai grave, altele mai puțin serioase. Iată de la ce ai putea avea acest simptom:

  1. Umărul dislocat: este vorba despre o accidentare care duce la deplasarea osului brațului la încheietură, provocând dureri intense și o lipsă de mobilitate a mâinii. În acest caz, trebuie mers de urgență la medic, care va putea să pună la loc osul. Cei mai mulți oameni își recapătă funcția umărului în câteva săptămâni. După un asemenea incident, e posibil ca încheietura să devină mult mai sensibilă și va trebui să fii mult mai atentă să nu te accidentezi.
  2. Umărul „înghețat” sau capsulita adezivă: această boală se manifestă prin înțepenirea și durerea umărului. De obicei, simptomele se instalează treptat  și devin tot mai puternice, însă dispar pe parcursul a doi-trei ani. Riscul de a face capsulită adezivă crește substanțial dacă ai fost expusă la o procedură medicală care te împiedică să îți folosești umărul - de exemplu, mastectomie. Tratamentul pentru umărul „înghețat” presupune efectuarea unor exerciții speciale și, uneori, injectarea unor medicamente în umăr pentru a ameliora durerea.
  3. Infarctul: durerea de umăr poate să fie un simptom îngrijorător dacă este cauzată de problemele inimii. Atunci când are loc un infarct, fluxul de sânge către inimă este blocat (cel mai adesea de grăsimi), iar acest lucru poate să ducă la degradarea mușchiului inimii. Unul dintre simptomele care însoțesc adesea infarctul este tocmai durerea de umăr, care de obicei se simte ca o înțepătură puternică. Citește AICI mai multe despre infarct, ce simptome prezintă și ce trebuie să faci dacă ai unul.
  4. Osteoartrita: aceasta este cea mai comună formă de artrită, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Ea apare de obicei la oameni mai în vârstă, când cartilagiul care acoperă capetele oaselor se uzează. Boala poate să afecteze orice încheietură a corpului, însă cel mai adesea apare la mâini, genunchi, șolduri și coloană. În cazuri mai rare poate afecta și umărul.
  5. Ruptură de tendon sau întindere de mușchi: dacă ai făcut mișcare intensă și ai forțat zona umărului, este foarte posibil ca durerea să fie dată de o ruptură de tendon sau de un mușchi întins. În ambele cazuri, durerea se amplifică dacă încerci să miști umărul, acesta fiind primul semn că este vorba despre o astfel de problemă.
  6. Tendinită: aceasta este o inflamație sau o iritație a tendonului, adică a părții fibroase care lipește mușchiul de os. Tendinita provoacă durere în zona articulației și afectează cel mai adesea umerii, coatele, încheieturile, genunchii și călcâiele. Dacă boala devine gravă și duce la ruperea unui tendon, este posibil să ai nevoie de intervenție chirurgicală, însă în cele mai multe cazuri poate fi ținută sub control și tratată cu terapie fizică și medicamente pentru reducerea durerii.
  7. Polimialgia reumatică: este o boală inflamatorie care afectează mușchii, în special pe cei din zona umerilor. Simptomele acestei afecțiuni sunt în general mult mai severe dimineața. Polimialgia reumatică este o boală specifică oamenilor mai în vârstă, afectându-i de obicei pe cei cu vârste peste 65 de ani.

Pentru a preveni problemele articulare care pot conduce la dureri de umăr, exerciţiile preventive şi suplimentele alimentare pot ajuta la menţinerea mobilităţii articulaţiilor si sănătaţii sistemului osteo-articular.

Cu o formulă pe baza de glucozamină, condroitina, extract de ghimbir, vitamine (C, D, E, B12) şi minerale (Zn, Mn, Cu, Se), Jointace contribuie la menţinerea supletii şi flexibilităţii articulaţiilor, fiind ideal pentru toate vârstele.

Jointace capsule,
magazinvavianpharma.ro, 38.24 de lei

O durere de umăr nu este neapărat o problemă gravă, însă trebuie în primul rând să îți dai seama dacă este vorba despre o problemă a sistemului locomotor sau despre o afecțiune diferită. Dacă problema persistă, știi ce trebuie să faci: o vizită la medic!

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.