Ce probleme de sanatate poate ascunde o durere de maxilar

Ce probleme de sanatate poate ascunde o durere de maxilar

Redactor Alexa Galgau

Una dintre incheieturile folosite cel mai frecvent de corp este maxilarul, pe care il utilizam atat cand vorbim, cat si atunci cand mancam. Este o structura complexa, formata din oase, muschi si tendoane, asa ca ranirea acestei zone poate sa fie foarte dureroasa si poate sa cuprinda o parte sau ambele parti, in functie de caz. Totodata, se pare ca exista o serie de afectiuni care sunt asociate cu durerea de maxilar si care nu au legatura cu aceasta parte a corpului.

Afla ce probleme de sanatate poate sa ascunda durerea de maxilar si cand e cazul sa te duci la doctor!

Durere de maxilar: posibile cauze

Maxilarul - sau incheietura temporomandibulara - este format din mandibula (structura osoasa inferioara) si osul de deasupra gurii (maxila). Exista multe probleme care pot duce la aparitia durerii de maxilar, iar simptomele la nivelul acestuia sunt, in general, urmatoarele:

- senzatia de „pocnire”;

- disconfortul la nivelul maxilarului (uneori o durere surda care apare si atunci cand nu folosesti maxilarul, alteori o durere mai puternica, atunci cand deschizi gura);

- durerea de dinti;

- dificultate de a mesteca;

- durerea sau sensibilizarea altor zone ale fetei sau ale gatului.

De asemenea, trauma locala poate fi cauza durerii de maxilar. Asadar, orice lovitura in aceasta zona poate sa rezulte in disconfort mai mult sau mai putin puternic si umflarea zonei. Alteori, durerea de maxilar este cauzata de o problema interna. Printre cele mai comune cauze ale durerii de maxilar sunt afectiunile dentare, precum:

- cresterea maselelor de minte: unul dintre cele mai comune simptome este aceasta durere de maxilar, precum si durerea de cap, senzatia de inflamare in zona maselelor si incapacitatea de a mesteca asa cum trebuie din cauza disconfortului. Maselele de minte trebuie scoase de cele mai multe ori, chiar daca nu prezinti simptome deranjante. Este indicat sa iti faci macar o radiografie dentara, ca sa vezi pozitia acestora. Daca maselele sunt asezate altfel decat vertical, s-ar putea sa fie nevoie sa le scoti inainte ca ele sa iasa, pentru a preveni infectia.

- strangerea dintilor in timpul noptii: multi oameni fac acest lucru in timp ce dorm sau din cauza ca sunt foarte stresati, fara sa isi dea seama. Solutia este simpla: poarta proteze protectoare in timp ce dormi. Iar in timpul zilei, trebuie sa inveti sa iti controlezi acest obicei si sa te relaxezi.

- carii, abcese si boli ale gingiilor: aceste probleme nu afecteaza direct maxilarul, insa durerea cauzata de ele radiaza inspre acesta. Singura metoda de a preveni durerea de maxilar din aceasta cauza este igiena orala riguroasa si vizita regulata la medicul dentist.

Exista si o serie de alte boli care nu au legatura cu dentitia si care pot duce la durerea de maxilar:

- osteomielita: o infectie care circula prin sistemul sanguin si afecteaza oasele si tesuturile inconjuratoare ale acestora. Poate sa cuprinda orice zona a corpului, inclusiv maxilarul, rezultand in umflarea zonei, durerea acuta si febra. Din fericire, osteomielita se trateaza cu antibiotice, dar in cazurile mai grave este necesara scoaterea osului afectat.

- boala arteriala coronariana si infarctul: in urma blocarii vaselor de sange, muschiul inimii slabeste si, in cele din urma, cedeaza, ducand la aparitia atacului de cord. Durerea cauzata de acesta nu este localizata chiar in dreptul inimii, ci adesea radiaza sus pe brat, pana in zona gatului, cuprinzand si zona maxilarului.

- artrita: asa cum afecteaza toate incheieturile, artrita poate afecta si maxilarul, rezultand in durere la miscarea acestuia;

- afectiuni neurologice: bolile sistemului nervos pot favoriza si durerile faciale, in special in zona maxilarului.

Durerea de maxilar: cand sa mergi la doctor

Daca ai avut parte de o trauma fiziologica la nivelul maxilarului si durerea este insuportabila sau moderata, dar nu se diminueaza in cateva zile, e posibil sa ai nevoie de o radiografie. 

In cazul afectiunilor dentare, aproape intotdeauna exista si alte simptome in afara de durerea maxilarului, care nu pot fi ignorate, facand vizita la dentist obligatorie. Atunci cand nu este observata nicio problema la nivel dentar, dar maxilarul continua sa doara, trebuie verificat daca exista boli precum artrita, in special daca pacientul este in varsta. In cazul infarctului, trebuie sunat imediat la numarul unic de urgenta 112. Afla de AICI care sunt simptomele infarctului miocardic!

Dupa cum vezi, pot exista multe cauze ale durerii de maxilar, asa ca nu ignora acest simptom aparent inofensiv!

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.