Cinci boli ale sistemului reproducător care duc la infertilitate

Cinci boli ale sistemului reproducător care duc la infertilitate

Eugenia Dinescu, redactor

„De ce nu reuşesc să rămân însărcinată?” – dacă aceasta este întrebarea pe care ţi-o pui tot mai des în ultima vreme, trebuie să ştii că anumite boli ale sistemului reproducător pot reduce şansele de a rămâne însărcinată. Netratate, aceste afecţiuni pot duce la infertilitate, însă nu este neobişnuit ca producerea unei sarcini să fie un proces îndelungat. Dacă în primele trei luni de încercări posibilitatea de a rămâne însărcinată se situează în jurul valorii de 50%, în cazul în care un cuplu nu reuşeşte să conceapă un copil timp de cel puţin un an, este recomandată o vizită la medicul specialist în probleme de infertilitate.

Citeşte în continuare şi află care sunt semnele celor mai frecvente boli ale sistemului reproducător care pot duce la infertilitate!  

Disfuncţia ovulatorie


Disfuncţiile ovulatorii reprezintă cauza infertilităţii în aproximativ 25% dintre cazurile cuplurilor care nu reuşesc să conceapă un copil. Mai exact, ele se manifestă fie prin anovulaţie, lipsa completă a ovulaţiei, fie prin oligo-ovulaţie,  ovulaţia rară şi neregulată, întâlnită frecvent în cazul femeilor cu un ciclu menstrual care depăşeşte perioada de 21-35 de zile. Sindromul ovarului polichistic, tulburările tiroidei şi alte dereglări hormonale se numără printre principalele cauze care pot determina tulburări de ovulaţie, iar simptomele care îţi indică un dezechilibru includ: menstruaţii neregulate sau chiar absenţa lor, acnee, valori ridicate ale insulinei, pilozitate excesivă, hipertensiune şi fluctuaţiile de greutate.

Însă dificultăţile în încercarea de a rămâne însărcinată nu sunt întotdeauna rezultatul unei disfuncţii ovulatorii, ci depind și de momentul şi de frecvenţa raportului sexual. În afara perioadei de ovulaţie, există o probabilitate mai mică de concepţie, însă două semne iţi pot indica faptul că te afli în proces de ovulaţie: textura vâscoasă și transparentă a mucusului cervical şi creşterea temperaturii bazale, măsurată oral, axilar sau vaginal.

Endometrioză

Când celulule ţesutului endometrial (care căptuşeşte pereţii interiori ai uterului) nu sunt eliminate în timpul menstruaţiei, ele pot începe să se dezvolte şi să acopere şi alte părţi ale sistemului reproducător, în special ovarele, trompele uterine şi regiunea pelvisului. Localizată la nivelul trompelor uterine, endometrioza poate influenţa permeabilitatea şi poate cauza chiar ocluzia lor, ceea ce conduce la imposibilitatea fecundării ovulului. Durerile menstruale resimţite pe toată perioada menstruaţiei, disconfortul în timpul actului sexual şi sângerările intermenstruale sunt indicatori ai endometriozei, o afecţiune care poate afecta şi capacitatea de a rămâne însărcinată.

Boala pelvină

Boala inflamatorie pelvină sau anexita reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii în rândul femeilor, însă trebuie să ştii că poţi preveni dezvoltarea acestei afecţiuni. De cele mai multe ori, această afecțiune este rezultatul unei infecţii vaginale extinse, care poate afecta întregul aparat reproducător. Inflamarea trompelor uterine în timpul unui episod de anexită poate reduce cu până la 12% potenţialul fertil al unei femei, aşa că păstrarea echilibrului florei vaginale este esenţial pentru a evita riscul unei infecţii vaginale. Nu neglija igiena intimă şi asigură-te că foloseşti produse formulate special pentru a nu afecta echilibrul delicat al florei.

Preîntâmpină problemele cauzate de un dezechilibru florei vaginale şi foloseşte produse care respectă echilibrul delicat din această zonă.

Multi-Gyn Actigel este un gel bioactiv, foarte eficient în prevenirea şi tratamentul vaginozelor bacteriene, cât şi a disconfortului vaginal precum: mâncărimi, iritaţii, roşeaţă şi usturimi. Formula pe bază de polizaharide bioactive îi conferă capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene şi de a stimula creşterea lactobacililor, care te protejează împotriva infecţiilor fungice.

Multi-Gyn ActiGel,
magazinvavianpharma.ro, 38.71 lei

Disfuncţia spermatică

În ciuda percepţiei comune, problemele de fertilitate nu sunt o problemă specific feminină. Potrivit statisticilor, mai mult de o treime dintre cazurile de infertilitate sunt cauzate de o problemă de sănătate la nivelul aparatului reproducător masculin. Calitatea spermei poate fi influenţată de infecţii genitale care pot duce la aglutinarea spermatozoizilor, disfuncţii ale glandei tiroide, blocajul ductelor seminale sau boli cu transmitere sexuală, în special infecţiile cu Chlamydia şi gonococ (gonoree). Pentru a vedea dacă motivul infertilităţii este reprezentat de o anomalie a lichidului seminal, medicii recomandă o spermogramă, o analiză în urma căreia se oferă rezultate clare asupra numărului de spermatozoizi, motilitătii şi structurii lor.

Cu toate acestea, vârsta bărbatului nu reprezintă o cauză a infertilităţii masculine. Deşi spermatozoizii unui bărbat mai în vârstă pot avea un potenţial mai scăzut de fertilizare a ovulului decât cei ai unui bărbat mai tânăr, în cazul în care fertilizarea se produce, nu există dovezi conform cărora vârsta bărbatului influenţează într-un mod negativ calitatea embrionului.  

Varicocelul

Varicocelul, dilatarea anormală a venelor testiculare, este una dintre cele mai întâlnite cauze ale infertilităţii în rândul bărbaţilor, însă o simplă intervenţie microchirurgicală poate trata această afecţiune. Senzaţia de tensiune la nivelul testiculului şi disconfortul constant sunt câteva dintre simptomele care indică prezenţa varicocelului, însă de multe ori boala evoluează asimptomatic. În acest caz, pachetele varicoase formate la nivelul testiculului determină creşterea temperaturii locale, ceea ce afectează formarea spermatozoizilor, un proces care are loc în mod normal la 2.5 - 3 grade sub temperatura corpului.

În plus, stilul de viaţă poate influenţa capacitatea de reproducere atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor: fumatul, alcoolul, tulburările alimentare şi anumite boli autoimune pot afecta gradul de fertilitate la femei şi bărbaţi deopotrivă.

Oricare dintre semnalele de alarmă ale bolilor sistemului reproducător trebuie investigate în cabinetul medicului specialist alături de partenerul tău, pentru a preveni complicaţiile asociate afecțiunilor care pot duce la infertilitate. Cu cât primele semnale de alarmă sunt identificate mai devreme, cu atât crește probabilitatea de a deveni părinţi!

Articolul urmator
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
Ce limbaj al iubirii folosești?
Incepe quiz
Ce limbaj al iubirii folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.