Cum iti dai seama ca suferi de diabet zaharat si ce tratament trebuie sa urmezi

Cum iti dai seama ca suferi de diabet zaharat si ce tratament trebuie sa urmezi

Redactor Alexa Galgau

Diabetul este o afectiune grava asociata cu un nivel crescut al glucozei in sange, cauzata de productia insuficienta de insulina la nivelul pancreasului. Exista doua tipuri de diabet, diferentiate de nevoia de administrare a insulinei. Cea mai frecventa forma este diabetul de tip 2, care poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, ale carui simptome nu sunt intotdeauna cele mai vizibile. 

Afla cum sa recunosti simptomele de diabet zaharat si ce tratament presupune aceasta boala!

Cum stii ca suferi de diabet zaharat si ce tratament sa urmezi

Diabetul zaharat este o boala metabolica des intalnita in prezent, afectand sute de milioane de oameni. Atunci cand organismul nu produce destula insulina, glicemia creste foarte mult, ceea ce rezulta in aparitia unor simptome specifice diabetului. 

Doctorul Stanciu Manuela, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, ne spune care sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat:

„Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea nivelului glucozei in sange (hiperglicemie). Simptomele date de hiperglicemie pot fi: sete intensa, urinare frecventa (atrage atentia din cauza trezirii in cursul noptii), scadere in greutate (fara o cauza aparenta), slabirea vederii, dureri, furnicaturi sau amorteli ale picioarelor, preponderent nocturne. Oricare din simptomele de mai sus impun prezentarea de urgenta la medic."

Multi oameni nu stiu ca sufera de diabet, in special in fazele incipiente ale bolii, cand simptomele nu sunt evidente. Testele de sange sunt cea mai sigura metoda prin care poti afla daca suferi de diabet zaharat. Acestea depisteaza cu precizie nivelul glucozei din sange, o substanta care se gaseste in alimente si un nutrient esential care ajuta la functionarea corecta a celulelor. Carbohidratii sunt descompusi la nivelul intestinului, iar glucoza din mancarea digerata este absorbita de celule, fiind apoi transportata de sange la toate tesuturile care au nevoie de ea. Glucoza nu poate patrunde singura in celule, ci are nevoie de insulina pentru a face acest lucru. Fara aceasta substanta vitala creata de pancreas, celulele nu se mai pot hrani cu glucoza, rezultand un nivel exagerat al acesteia in sange. Substanta este apoi eliminata prin urina. 

Diabet de tip 1 versus diabet de tip 2

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna, adica organismul creeaza in mod eronat anticorpi care il ataca. Se crede ca acest tip de diabet zaharat este mostenit genetic, insa cauzele aparitiei acestei boli nu sunt pe deplin cunoscute.

Numai aproximativ 10% din cazurile de diabet sunt de tip 1, restul de 90% dintre oameni suferind de diabet de tip 2. Acesta din urma este caracterizat prin incapacitatea corpului de a produce suficienta insulina sau folosirea incorecta a acesteia. O caracteristica a acestui tip de diabet este rezistenta la insulina, in special a tesutului adipos si a celui muscular. De asemenea, medicii au observat ca aceasta boala apare adesea la indivizi cu varsta mai mare de 30 de ani, insa exista din ce in ce mai des cazuri de pacienti tot mai tineri, in mare parte din cauza unui stil de viata nesanatos si a unei greutati corporale excesiv de mari, obezitatea fiind principalul factor de risc in instalarea diabetului de tip 2. 

Masuri care trebuie urmate pentru scaderea glicemiei

Odata ce diabetul a fost diagnosticat, tratamentul va fi urmat toata viata pentru a tine sub control nivelul glucozei din sange. In afara de medicatia prescrisa de medic, este recomandata respectarea urmatoarelor masuri pentru reglarea glicemiei: 

- dieta: persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa aiba foarte mare grija ce mananca si este obligatoriu sa creeze un regim personalizat alaturi de un specialist in nutritie. Pacientii care sufera de diabet de tip 2 trebuie sa monitorizeze consumul de carbohidrati si sa reduca numarul de calorii zilnice.

Descopera AICI o lista cu alimente permise in diabet!

- activitate fizica: pacientii care sufera de diabet trebuie sa urmeze un program regulat de exercitii fizice, deoarece acestea scad nivelul glucozei si a colesterolului din sange, reduc tensiunea arteriala si previn instalarea bolilor cardiovasculare, care reprezinta una dintre cele mai frecvente si periculoase complicatii ale diabetului;

- reducerea stresului: diabeticii trebuie sa fie foarte atenti la acest aspect adesea ignorat, pentru ca stresul poate creste tensiunea, dar si nivelul zaharului din sange. Pacientii care urmeaza diferite tehnici de relaxare, cum ar fi, de exemplu, meditatia, constata ca isi gestioneaza cu mai mare usurinta boala. 

Diabetul de tip 1 presupune administrarea de insulina prin injectare, in timp ce diabetul de tip 2 necesita, de regula, administrarea unor medicamente care sa regleze nivelul de insulina din corp. Pacientii care sufera de diabet zaharat trebuie sa isi testeze zilnic glicemia, uneori chiar si de 3-4 ori/zi, cu ajutorul glucometrului, un dispozitiv special creat in acest scop. 

Chiar daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat si urmeaza sa faci tratament toata viata, avand grija la toate aspectele mentionate mai sus, aceasta boala poate fi tinuta sub control!

Diaclin, spuma pentru picioare,
magazinvavianpharma.ro, 51.29 le

Mergi la medic daca prezinti simptome precum sete excesiva, urinare frecventa, vedere incetosata, furnicaturi ori amorteli la nivelul picioarelor!

Pentru ca picioarele sunt o zona vulnerabila in cazul diabeticilor, asigura-te ca produsele pentru ingrijire pe care le utilizezi au o formula adaptata nevoilor acestei afectiuni. Diaclin este o spuma pentru picioare care previne problemele piciorului diabetic, precum infectiile, pielea uscata, calus crapat, conditia precara a pielii si senzatia de mancarime, pastrand echilibrul florei.

Viziteaza magazinul online VavianPharma si descopera gama completa de produse destinate persoanelor diabetice!

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.