De ce este important să foloseşti dopuri de urechi pentru înot

De ce este important să foloseşti dopuri de urechi pentru înot

Eugenia Dinescu, redactor

La sfârşitul unei zile petrecute la plajă sau la piscină, ar trebui să rămâi cu o mulţime de amintiri frumoase şi cu un bronz uniform, însă nu se întâmplă întotdeauna aşa. Durerea, senzaţia de plenitudine, mâncărimea canalului auricular şi apariţia unei secreţii abundente cu o consistenţă limpede sunt câteva dintre neplăcerile pe care o zi la mare sau la piscină le aduce. Aceste simptome pot indica debutul otitei externe, o afecţiune care îţi poate strica întreaga vacanţă.  

Numită şi „otită de bazin” sau „de pisicină”, otita externă este una dintre cele mai frecvente probleme medicale estivale şi afectează atât copiii, cât şi adulţii. Citeşte în continuare şi află cum poţi preveni otita!

Ce este otita externă

Otita externă reprezintă inflamaţia conductului auditiv extern, zona urechii care face legătura între pavilionul auricular şi timpan. Aceasta poate fi provocată atât de anumite bacterii, cât şi de fungi precum Candida Albicans sau Aspergillus, microorganisme care abundă în apa clorinată din piscine şi în mare.

Pe lângă simpla expunere la aceşti germeni, un ritual incorect de îngrijire a urechilor favorizează contractarea unei infecţii. Dacă obişnuieşti să foloseşti beţişoarele cu vată nu doar în pavilionul extern, ci şi în interiorul canalului auditiv, poţi compromite stratul de cerumen care funcţionează ca o barieră naturală de apărare a urechii, creând astfel o poartă deschisă bacteriilor şi fungilor. În plus, condiţiile de umiditate şi temperatura crescută oferă germenilor un mediu propice pentru a se dezvolta, ceea ce explică incidenţa crescută a acestei afecţiuni în sezonul estival.

Cum recunoşti otita externă

Senzaţia de urechi înfundate este normală atunci când încă mai există apă în urechi, însă aceasta nu ar trebui să continue odată ce ai eliminat apa în exces. Însoţită de durere, inflamarea canalului auditiv şi o secreţie lichidă abundentă, otita externă provoacă îngustarea conductului auditiv şi, în consecinţă, diminuarea auzului (hipoacuzie). Nu orice durere auriculară semnalează o otită, dar dacă observi că disconfortul persistă şi creşte în intensitate chiar şi câteva ore mai târziu, nu amâna vizita la medicul ORL-ist. Secreţia (otoreea) poate deveni purulentă, ceea ce impune o schemă corectă de tratament. Netratată, otita de pisicină se poate extinde şi afecta urechea internă, ducând la degradarea calităţii auzului până la pierderea completă a acestui simţ.

Cum previi otita externă

Tratamentul otitei externe implică aspiraţia secrețiilor și aplicarea unor soluţii cu efect antiseptic și antiinflamator. În cazul unei infecţii bacteriene, medicul specialist poate recomanda şi administrarea antibioticelor pe cale orală sau topic, cu ajutorul picăturilor otice. Eliminarea completă a germenilor poate evolua într-un proces lung şi anevoios, creând vulnerabilitate în faţa infecţiilor ulterioare.

Tocmai de aceea, nu subestima importanţa prevenţiei otitei externe în sezonul cald. Odată ce ai ieşit din apă, elimină excesul de apă păstrând capul aşezat pe un prosop pentru câteva minute, în loc de a recurge la beţişoarele cu vată care pot crea leziuni ale ţesutului canalului auditiv.

Pentru a preveni contactul cu bacteriile şi fungii în timpul înotului, cea mai eficientă modalitate o reprezintă aplicarea dopurilor de urechi pentru înot. Dopurile de urechi de la Quies sunt fabricate din silicon etanş şi nu se introduc în interiorul canalului auditiv, ţinând apa departe de urechi fără a te incomoda în timpul înotului. În plus, acestea sunt reutilizabile şi le vei găsi şi în versiunea adaptată copiilor, care vor conferi protecţie oricărui mic înotător, fără a crea nici cel mai mic disconfort.

Pentru a menţine sănătatea urechii, recomandăm folosirea dopurilor de urechi împreună cu spray-ul auricular Docuspray, bazat pe elemente marine. Se poate folosi după o zi la plajă, pentru îndepărtarea nisipului şi a sării, şi este perfect pentru întreaga familie, atât pentru copii începând cu vârsta de 30 de luni, cât şi pentru adulţi.


Dopuri din silicon pentru înot - 24.67 de lei

DOCUSPRAY - 48 de lei

Uită de neplăcerile provocate de otita externă şi strecoară în bagajul de vacanţă dopurile pentru protecţia urechilor! Accesează magazinul online VavianPharma.ro şi descoperă gama completă de produse pentru igienă şi îngrijirea urechilor de la Quies, aliatul tău în menţinerea sănătăţii urechilor!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.