Simți arsuri în gât? Descoperă șapte boli care ar putea să le cauzeze

Simți arsuri în gât? Descoperă șapte boli care ar putea să le cauzeze

Redactor Alexa Galgau

În sezonul cald, este oarecum normal să avem simptome neplăcute la nivelul gâtului, mai ales că avem obiceiul să consumăm atât de multe produse reci. Un pic de durere sau de usturime suportă oricine, însă ce te faci când te confrunți cu arsuri în gât? Este un simptom care trimite mulți oameni la medic, iar cauzele sunt destul de diverse, de la infecții până la probleme cu stomacul.

Află de la ce e posibil să ai senzația de arsură în gât și când e cazul să mergi la medic pentru diagnostic și tratament!

 femeie care se tine de gat

Arsuri în gât: posibile cauze

Arsurile în gât sunt un simptom cât se poate de neplăcut și, chiar dacă de cele mai multe ori nu ar trebui să te îngrijoreze prea mult, pot trăda o afecțiune care necesită tratament. Iată o serie de boli care pot da arsuri în gât:

  1. Sindromul refluxului gastroesofagian: aceasta este o boală digestivă cronică ce apare atunci când acidul din stomac pătrunde pe esofag și irită suprafața acestuia, ducând la senzația de arsură în gât. Boala este însoțită de arsuri la stomac și disconfort puternic la nivelul acestuia, în special după consumul de alimente picante. Totodată, ea mai poate provoca un gust neplăcut în gură și halenă (respirație urât mirositoare). Dacă suspectezi că ai această boală, e necesar să mergi la un medic, pentru că trebuie tratată cu medicamente și regim alimentar.
  2. Alergii: foarte mulți oameni suferă de alergii cauzate de factori iritanți din aer, de la praf până la păr de animal sau polen. Alergiile se manifestă prin tuse, strănut, rinoree (secreții abundente din nas), senzația de nas înfundat și, nu de puține ori, arsuri în gât. Particulele iritante ajung în gât și provoacă iritații, senzația neplăcută apărând în mod special în partea de jos a gâtului.
  3. Esofagită: așa cum sugerează și numele, aceasta este o inflamație a esofagului, iar principalul simptom este arsura în gât. Totodată, esofagita poate să provoace disconfort la nivelul pieptului și eructație. Una dintre cauzele instalării esofagitei este folosirea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare, dar poate fi și o urmare a anumitor intervenții chirurgicale. Dacă suferi de sindromul refluxului gastroesofagian, ai un risc crescut de a face această boală.
  4. Răceala: cea mai frecventă cauză a arsurilor în gât este răceala sau inflamarea gâtului. Dacă ai acest simptom după ce ai consumat o băutură rece sau o înghețată, nu ai niciun motiv de îngrijorare. O infecție virală trece de obicei de la sine și provoacă și alte simptome: febră, letargie, dureri musculare, congestie nazală și tuse. Dacă nu trece de la sine după 7 zile, este recomandat să mergi la medic, ca să îți recomande un tratament corespunzător.
  5. Gâtul uscat: nu este neapărat o boală, dar este cu siguranță o problemă care ne afectează în mod special vara. Când ai gâtul uscat și încerci să înghiți, simți acele arsuri neplăcute în gât. Dacă nu simți o ameliorare după ce bei lichide, e posibil ca uscarea gâtului să fie provocată de o inflamare a țesutului care căptușește căile respiratorii.
  6. Probleme cu urechea: atunci când ești răcită, este foarte posibil să se acumuleze lichid la nivelul urechii medii, în trompa lui Eustachio. Acest lichid ajunge să se scurgă în gât și provoacă senzația de arsură. Dacă ai această problemă, e posibil să îți simți urechea înfundată sau durere la nivelul acesteia și să ai o ușoară senzație de amețeală.
  7. Glosodinia: medicii nu cunosc cauza exactă a acestei boli neplăcute, care dă senzatia de arsură la nivelul cavității bucale și uneori și la nivelul gâtului. Pacienții spun că senzația este aceeași cu cea din momentul consumării unor lichide sau alimente fierbinți. Alte simptome ale acestei afecțiuni sunt pierderea gustului sau instalarea unui gust metalic în gură, furnicături pe limbă și dureri care se agravează pe parcursul zilei. Tratamentul se personalizează în funcție de istoricul medical al pacientului.

femeie cu mancarime la gat

Dacă și tu ai arsuri în gât, iată câteva măsuri pentru ameliorarea simptomelor neplăcute: 

  • bea multe lichide, dar renunță la băuturile acidulate, care irită gâtul;
  • nu mai consuma alimente fierbinți;
  • folosește un umidificator în camera în care dormi;
  • evită fumatul și alcoolul, pentru că ambele irită gâtul și stomacul, putând conduce la reflux gastric;
  • dormi cu capul ridicat noaptea, pentru ca acidul din stomac să nu ajungă cu ușurință la nivelul gâtului.

Alături de antibioticele şi antiinflamatoarele care se administrează în cazul unei afecţiuni la nivelul gâtului, îţi recomandăm suplimentul alimentar  Wellwoman Original, pentru fortificarea sistemului imunitar!

Wellwoman Original, este un supliment alimentar cu vitamine şi minerale esenţiale care contribuie la menţinerea sănătăţii, vitalităţii şi stării de bine.

 

Conţine antioxidanţi, vitamina C şi extracte din citrice pentru creşterea imunităţii şi extract de borago (limba-mielului) şi primulă pentru reglarea ciclului menstrual şi reducerea sindromului premenstrual.

medicament pentru femei
Wellwoman tablete - 35.16 lei

Dacă arsurile în gât persistă mai multe zile și nu par să se amelioreze, poate că ar fi cel mai bine să mergi la un control ORL și să afli exact care este cauza!

Află și cum să scapi ușor de răceala, dar si cum să faci distincția între gripă și răceală!

Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment
Incepe quiz
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.