swipe

Când să NU foloseşti niciodată uleiul de măsline

Dacă ai un ten predispus la acnee

Este greu să rezişti supleţii pe care uleiul de măsline o conferă tenului tău, însă îţi recomandăm să stai departe de el dacă ai un ten seboreic, acneic sau predispus la acnee. Uleiul de măsline are un indice comedogenic de 2 (pe o scară de la 0 la 5, unde 0 reprezintă „deloc comedogenic”, iar 5, „foarte comedogenic”, conform Jurnalului Academiei Americane de Dermatologie), ceea ce înseamnă că uleiul de măsline îţi poate bloca porii, mărind posibilitatea formării punctelor negre, coşurilor şi dilatării porilor. Orientează-te, în schimb, către uleiuri deloc comedogenice, precum uleiul din sâmburi de struguri, de mango, de migdale dulci, argan şi, da, chiar şi cel de floarea-soarelui.

Când să NU foloseşti niciodată uleiul de măsline

Pentru gătit la temperaturi înalte

Nu te lasă păcălită de sfaturile bucătarilor pe care îi vezi la TV folosind ulei de măsline ca o alternativă mai sănătoasă pentru prăjit, copt sau sotat: la temperaturi înalte, de peste 100 de grade, uleiul de măsline îşi pierde proprietăţile şi poate chiar să elibereze toxine dăunătoare pentru organism. Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline nu este indicat nici pentru marinarea alimentelor ce urmează să fie puse pe grătar. Foloseşte uleiuri cu un punct de ardere înalt şi un gust neutru pentru gătit, precum uleiul de floarea-soarelui, şi păstrează uleiul de măsline pentru asezonarea salatelor şi hummus. 

Când să NU foloseşti niciodată uleiul de măsline

Dacă nu eşti sigură de provenienţa lui

Înainte de a pune următoarea sticlă de ulei de măsline extravirgin în coşul de la supermarket, trebuie să ştii că aproximativ 80% din cantitatea de ulei de măsline disponibilă pe piaţă este contrafăcută. Conform unei investigaţii realizate de revista Forbes, majoritatea uleiurilor de măsline sunt fie un amestec de uleiuri de măsline de proastă calitate, fie rezultate din adăugarea de clorofilă uleiurilor de soia sau de floarea-soarelui, apoi vândute drept ulei de măsline. Verifică atent producătorul şi distribuitorul şi alege întotdeauna uleiul de măsline extravirgin, îmbuteliat în recipiente din sticlă închisă la culoare, deoarece expunerea la radiaţiile UV afectează calitatea uleiului. De asemenea, prezenţa datei recoltării măslinelor pe etichetă este un indicator bun al purităţii uleiului: nu cumpăra nimic mai vechi de un an.

Când să NU foloseşti niciodată uleiul de măsline

Dacă nu a fost depozitat corect

Expunerea la lumină poate duce la pierderea proprietăţilor nutritive ale uleiului de măsline, dar același efect îl pot avea şi condiţiile improprii de păstrare. Deşi este comod să păstrezi sticla de ulei lângă aragaz, temperatura optimă pentru depozitarea uleiului de măsline se situează între 14-21 de grade Celsius, aşa că păstrează-l în debara sau în dulapul din bucătărie. Oxigenul, lumina şi căldura sunt cei trei duşmani ai uleiului de măsline, aşa că ţine-l cât mai departe de bătaia directă a soarelui şi de sursele de căldură pentru a evita râncezirea lui. Depozitat corect, uleiul de măsline are un termen de valabilitate de aproximativ un an.

‹ Vezi si