Cand trebuie sa iti faci analize pentru tiroida: simptome pe care sa nu le ignori

Cand trebuie sa iti faci analize pentru tiroida: simptome pe care sa nu le ignori

Diana Solomon

Glanda tiroida controleaza viteza de consum a energiei din corp si este raspunzatoare de producerea proteinelor. De asemnea, tiroida gestioneaza modul in care corpul tau raspunde la ceilalti hormoni. Astfel, produce hormoni tiroidali care stimuleaza organismul si il influenteaza. Fiind una din glandele enocrine importante, e recomandat ca atunci cand apar primele simptome ale bolii sa nu le ignori. Potrivit studiilor, daca ai peste 35 de ani exista cu 30% mai multe sanse sa suferi de afectiuni ale tiroidei, prin urmare urmareste cu atentie procesele prin care trece corpul tau, iar daca apare vreo schimbare, fii pe faza.

Simptomele problemei cu tiroida

1. Oboseala

Daca te simti obosita de dimineata, chiar inainte de a te da jos din pat, e un semn ca ai probleme cu glanda tiroida. Aceasta stare de moleseala se datoreaza scaderii numarului hormonilor tiroidali. Acestia influenteza circulatia sangeui si provoaca "lenea" musculaturii tale. Daca dupa o noapte intreaga de somn te simti mai obosita decat atunci cand te-ai pus in pat, e un semn ca ar trebui sa mergi la un control endocrinologic.

2. Depresia

In ultimul timp se simti trista chiar si fara vreun motiv serios? Afla ca lipsa hormonilor tiroidieni influenteaza nivelul serotoninei din creier, responsabila pentru starea ta de bine. Viziteaza un specialist din timp si fa-ti un examen medical pentru a preveni o boala datorata functionarii deficiente ale glandei.

3. Anxietate si nervozitate

Un nivel crescut al hormonilor tirodali te va face agitata si nervoasa. Daca simti ca ti-e din ce in ce mai greu sa te relaxezi, este foarte posibil ca acest lucru sa fie din cauza unei tiroide hiperactive.

4. Alterarea apetitului si a simturilor

Dereglarea hormonilor are un impact caloric. Prin urmare va genera senzatia continua de foame. De asemenea, un alt simptom ce poate indica o boala a glandei endocrine este alterarea simtului mirosului sau gustului.

5. Confuzia mintala

Functiile cognitive au de suferit in urma cresterii sau scaderii hormonilor tiroidieni. Hipertiroidismul(prea multi hormoni) poate cauza dificultati in concentrare, iar hipotiroidismul (prea putini hormoni) duce la o stare generala de zapaceala, care te face sa uiti lucruri sau sa fii neatenta. Nu ignora aceste semne si da o fuga la cabinetul medicului endocrinolog.

6. Probleme ale inimii

Un alt simptom asociat cu glanda tiroida este ritmul bataii inimii. Daca simit ca ai palpitatii sau, din contra, inima iti bate foarte incet, fa un control pentru a te asigura ca nu e vorba de hipertiroidism .

Alte simptome asociate bolilor glandei tiroide sunt: disconfort la nivelul gatului, uscarea pielii, ciclu menstrual neregulat, dureri la nivelul muschilor si articulatiilor, transpiratie abundenta, cresterea in greutate, colesterol marit, constipatie.

Fa o vizita a cabinetul medicului endocrinolog cat mai repede daca te regasesti in vreunul din semnele de mai sus. Ai grija de sanatatea ta si nu ignora simptomele problemelor cu glanda tiroida.

 

 

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.