Carcei la picioare: cauze si tratament

Carcei la picioare: cauze si tratament

Viorica Ghinea, redactor

Aproape toate persoanele au simțit la un moment dat în viață cârcei la picioare, adică niște contracții musculare involuntare și bruște, însoțite de senzații dureroase. De obicei, cârceii își pierd din intensitate pe măsură ce mușchii se relaxează și revin la forma lor inițială. Află de ce apar cârceii la picioare și cum poți să scapi de acest disconfort!

Ce sunt cârceii la picioare?

Cârceii sunt crampe musculare extrem de dureroase care apar instant și dispar după ce zona respectivă se relaxează. De regulă, apar la nivelul tălpii, al gambei și al coapsei, dar pot să cuprindă și alt grup de mușchi. Durerile pot fi simțite în timpul ori după un efort fizic, dar pot să apară și în timpul nopții.

Senzațiile neplăcute pot să dureze de la câteva secunde până la 10 minute. În general, crampele musculare de la coapsă tind să dureze mai mult. De asemenea, în unele cazuri mai grave, un ușor disconfort poate fi simțit și după câteva ore de la apariția cârceilor la picioare.

Spasmele musculare sunt destul de frecvente, atât în rândul adulților, cât și copiilor și adolescenților. Ele pot apărea oricui, în orice moment, atunci când mergi, stai, faci orice exercițiu sau dormi. Unele persoane sunt predispuse la cârcei la picioare și le fac în mod regulat cu orice efort fizic. 

Din ce cauze apar cârceii la picioare?

Apariția cârceilor la picioare nu indică o problemă gravă de sănătate, dar reprezintă niște semnale pe care ți le transmite organismul. Aceștia pot fi un pericol dacă afectează pe cineva care înoată ori care este la volan. Daca ți se întâmplă des să te confrunți cu aceste neplăceri, cu siguranță îți dorești să afli cauzele care le provoacă. Citește-le mai jos!

1. Deficiență de minerale. Nivelul scăzut de minerale din sânge (magneziu, potasiu, calciu) este cel mai întâlnit factor atunci când ne confruntăm cu această problemă. În general, exercițiile fizice epuizante pot scădea nivelul electroliților din corp și pot provoca astfel spasme musculare.  

Femeie care face stretching
Sursa foto: Pexels.com

2. Lipsa stretching-ului înainte și după exercițiile fizice. Realizarea exercitiilor fizice fără o încălzire temeinică în prealabil poate determina apariția crampelor musculare. De asemenea, și antrenametele lungi și epuizante pot provoca cârcei la picioare, sportivii de performanță confruntându-se adesea cu astfel de spasme în timpul ori după un antrenament lung și epuizant.

3. Deshidratarea. Dacă organismul nu are suficientă apă, este mai predispus la apariția unor crampe musculare dureroase. Deshidratarea este mai des întâlnită în special în sezonul cald, când vremea este caniculară și apare transpirația în exces. Cu toate acestea, ea poate apărea și după un episod puternic de vomă sau diaree.

4. Statul în aceeași poziție o perioadă lungă ori o poziție greșită și bruscă pot cauza, de asemenea, crampe musculare. În acest caz este vorba despre o lipsă de oxigenare la nivelul țesuturilor, iar riscul este mai crescut dacă persoana în cauză suferă de tulburări circulatorii. 

5. Anumite tipuri de medicamente. De exemplu, diureticele pot provoca cârcei la picioare, dar și medicamentele care au rolul de a scădea colesterolul. Primele sunt în strânsă legătură cu pierderea mineralelor din organism, având în vedere că încurajează eliminarea lichidelor din țesuturi.

6. Sarcina. Dacă ai cârcei la picioare atunci când ești însărcinată, este posibil să ai deficiențe de anumite vitamine și minerale. De obicei, crampele musculare apar în ultimul trimestru de sarcină.

7. Vârsta. În general, persoanele peste 40 de ani sunt mai predispuse la apariția cârceilor. Acest lucru se datorează faptului că tendoanele (țesuturile care leagă mușchii de oase) se scurtează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. De obicei, femeile sunt mai predispuse la apariția cârceilor la picioare.

Ce boli ascund cârceii?

Alți factori care pot crește riscul apariției contracțiilor musculare sunt anumite afecțiuni medicale, precum:

Diabet. Crampele musculare sunt relativ frecvente la persoanele cu diabet. Poate fi rezultatul dezechilibrelor electrolitice, hipoglicemiei, bolii vasculare periferice cu insuficiență arterială și/sau neuropatii periferice. Crampele tind să fie mai frecvente la extremitățile inferioare și apar adesea mai noaptea.

Probleme la nivelul ficatului. Crampele musculare sunt asociate des cu ciroza hepatică, fiind cauzate de scăderea funcției hepatice și a stării nutriționale mai proaste.

Boli de rinichi. Adesea, rinichii nu dau semne de avertizare timpurii că încetinesc. Când își pierd o mare parte din capacitatea de a lucra, este posibil să apară crampe musculare, împreună cu alte simptome.

Dezechilibru al glandei tiroide. Slăbiciunea musculară, durerile și crampele sunt frecvente la persoanele cu hipotiroidism. Deși slăbiciunea poate fi generalizată, durerile sunt în general experimentatet în mușchii care sunt cel mai aproape de centrul corpului, cum ar fi coapsa. Acest lucru poate crea dificultăți la urcatul scărilor.

Probleme cu circulația sanguină. Una din multele cauze ale crampelor musculare la picioare este circulația deficitară sau boala arterială periferică, care poate duce la numeroase afecțiuni de sănătate sau le poate agrava pe cele pe care le aveți deja. Boala arterială periferică apare atunci când placa se acumulează în pereții arterelor și reduce sau oprește curgerea sângelui. Fluxul sanguin redus are ca rezultat livrarea mai puțin de oxigen către picioare, ceea ce poate împiedica capacitatea corpului de a funcționa normal. Circulația deficitară care nu este tratată se poate transforma într-o tulburare gravă și poate duce la amputații, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Ar trebui să apelezi la ajutorul unui doctor dacă cârceii de la picioare îți cauzează un disconfort sever, sunt însoțiți de schimbări la nivelul pielii (inflamații, înroșiri, etc.), ai slăbiciune musculară generalizată sau dacă durerile apar frecvent și nu se calmează repede.

Tratament pentru cârceii la picioare

Te deranjează cârceii care te trezesc din somn noaptea? Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să te întinzi în pat și să îți îndrepți în jos degetele picioarelor, apoi să fii luată pe nepregătite de acea durere intensă. Ce poți să faci de acum încolo? Fă o mișcare în sens opus, adică trage degetele, cu tot cu laba piciorului, către tine.

Persoană care masează gamba
Sursa foto: Pexels.com

Masează ușor zona respectivă cu ulei de măsline sau aplică comprese calde. Și uleiul esențial de ghimbir ori crema de arnică se pot dovedi prieteni buni la nevoie. De asemenea, și gheața este un aliat bun în acest caz. Tot ce trebuie să faci este să aplici o pungă de gheață sau alt obiect foarte rece pe zona respectivă. 

Chiar dacă mișcarea fizică este ultimul lucru la care te mai gândești atunci când ești chinuită de crampe musculare, află că este indicat să te plimbi și să scuturi puțin piciorul afectat. Dacă poți, mergi câteva secunde în vârful picioarelor. După aceea, întinde-l pe o pernă pentru a-l ridica puțin, dar și pentru a relaxa zona respectivă. 

Un remediu naturist foarte bun la care poți să apelezi în acest caz este o băutură cu apă caldă, în care ai adăugat o lingură de miere și una de oțet. Consum-o în situațiile în care disconfortul de la nivelul mușchiului nu dispare în câteva secunde ori minute, ci te deranjează și după câteva ore.

Magneziu pentru cârcei: funcționează sau nu?

Deoarece magneziul joacă un rol în transmiterea neuromusculară și contracția musculară, s-a emis ipoteza că deficiența de magneziu poate predispune la crampe musculare. Prin urmare, suplimentele de magneziu sunt adesea recomandate pentru a preveni cârceii la picioare. Cu toate acestea, studiile nu au dovedit eficacitatea magneziului împotriva crampelor musculare, cu excepția spasmelor asociate cu sarcina.

Specialiștii recomandă creșterea aportului de magneziu prin suplimente doar dacă există o deficiență în organism și doar după ce ai discutat cu un medic.

Cel mai bine este să consumi alimente bogate în magneziu pentru a-ți asigura nivelul optim de magneziu din corp. Trebuie să știi că organismul uman absoarbe aproximativ 30- 40% din magneziul pe care îl obține din dietă.

Iată ce alimente conțin surse bogate de magneziu:

  • Migdale
  • Spanac
  • Caju
  • Arahide
  • Lapte de soia
  • Cereale din grâu mărunțite
Sportivă care are dureri la gambă
Sursa foto: iStock.com

Cum previi apariția cârceilor la picioare?

Ca de obicei, prevenția rămâne cea mai bună soluție! Scapă de cârceii de la picioare cu ajutorul stretching-ului efectuat înainte să faci exercițiile fizice. Indiferent că este vorba despre un antrenament mai intens ori nu, este important să îți pregătești mușchii pentru efort. Încearcă să nu te abați de la această rutină.

Include în alimentația ta roșii, cartofi, broccoli, banane, pepene galben și citrice, deoarece sunt bogate în potasiu și magneziu. Nu uita să te hidratezi bine în fiecare zi. De asemenea, ai putea să te interesezi de un supliment cu vitamine și minerale care ajută la relaxarea mușchilor și la îmbunătățirea circulației sanguine. Dacă nu crezi că acești factori îți provoacă cârcei la picioare, poți să faci analize de sânge ca să afli dacă ai carențe și apoi să iei suplimentul alimentar potrivit, dar numai după recomandarea medicului.

Evită să porți încălțăminte cu tocuri înalte mai multe ore la rând. Dacă poți, fă frecvent câteva mișcări care să îți relaxeze mușchii de la nivelul picioarelor. Nu numai că îți vei îmbunătăți circulația de la nivelul picioarelor, dar vei putea să spui "Adio!" crampelor musculare.

În concluzie, deși nu indică o problemă gravă de sănătate, apariția cârceilor la picioare devine iritantă și neplacută, mai ales dacă te confrunți des cu aceștia. Urmează recomandările de mai sus și spasmele vor deveni doar o amintire urâtă!

Sursa: mayoclinic.org

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: National Library Medicine, NPS MedicineWise

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (249)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.