7 cauze neasteptate ale unui puls neregulat

7 cauze neasteptate ale unui puls neregulat

Redactor Alexa Galgau

Este firesc ca orice simptom ciudat la nivelul inimii sa ne provoace panica si sa ne duca cu gandul la boli cardiovasculare, mai ales daca ne gandim la cat de raspandite sunt acestea. Un puls neregulat poate sa fie un semn al unor probleme de sanatate, insa, de cele mai multe ori, nu prezinta vreun pericol. Aritmia poate sa sperie cu usurinta si este indicat sa mergem la medic daca ne confruntam cu ea pe o perioada mai lunga.

Iata cateva cauze ale pulsului neregulat pe care poate nu le stiai, dar ar trebui sa le iei in considerare daca ai aceasta problema!

Cauze ale pulsului neregulat

1. Atacuri de panica

Partea cea mai rea a unui atac de panica este ca simuleaza perfect un infarct. In momentele respective, corpul tau poate simula exact simptomele unor probleme grave ale inimii, ceea ce te sperie si mai tare si le amplifica substantial. Este un cerc vicios din care este greu sa iesi, iar sentimentul ca urmeaza sa ti se intample ceva ingrozitor nu este usor de inlaturat, oricat de rationala ai fi. Anxietatea, "preludiul" atacurilor de panica, poate, de asemenea, sa iti dea un puls neregulat. Anxietatea poate sa iti dea batai de cap in mod silentios si sa nu rezulte neaparat in atac de panica, dar sa se manifeste prin puls neregulat. 

2. Cofeina

Probabil ca de aceasta cauza stiai, insa putini sunt cei care chiar reduc consumul de cofeina pentru ca sunt mai agitati. Pe termen lung, insa, pot aparea palpitatiile si chiar pulsul neregulat. Nu doar cafeaua stimuleaza sistemul nervos, ci si ceaiurile cu cofeina, precum cel negru sau verde. Oricat de sanatoase ar fi, chiar si acelea ar trebui baute cu masura, pentru a nu da astfel de simptome neplacute.

3. Decongestionante nazale

Unele persoane au o sensibilitate crescuta la decongestionante si acestea le pot provoca palpitatii si puls neregulat. Sigur ca nu ai de unde sa stii ca ai aceasta sensibilitate, dar daca ai deja anumite probleme cardiace, este bine sa ii spui medicului inainte sa iti prescrie astfel de tratamente. Decongestionantele sunt tot stimulente, iar acesta este motivul pentru care pot crea probleme.

4. Deshidratare

Fie ca pierzi multe lichide din corp din diverse motive medicale ori pur si simplu nu bei suficiente lichide in general, deshidratarea se manifesta intotdeauna prin puls neregulat si batai mult mai puternice ale inimii. Moleseala, urina inchisa la culoare si gura uscata sunt alte simptome ale deshidratarii, dar cel mai adesea nu ajungem atat de departe cu ea. Din pacate, multi oameni sunt deshidratat, din cauza ca nu isi formeaza obiceiul de a bea cata apa trebuie pe zi. De asemenea, este posibil sa confunzi setea cu foamea si, in loc sa te hidratezi, sa mananci. La sfarsitul zilei, daca nu bei destule lichide, te vei confrunta cu letargia si bataile neregulate ale inimii. 

5. Anumite medicamente

Medicamentele care au cel mai adesea ca efect secundar pulsul neregulat sunt cele pentru astm si pentru tiroida. Nu este niciun pericol in acest caz, dar este o senzatie foarte neplacuta, care te poate impiedica sa dormi si sa te relaxezi. Cand iei medicamente noi, este obligatoriu sa discuti cu doctorul despre afectiunile pe care le ai si intotdeauna trebuie sa citesti prospectul pentru a descoperi posibilele efecte adverse, ca sa nu te sperii inutil. Daca un medicament iti da palpitatii sau aritmii zilnic, trebuie sa incerci o alta varianta de tratament, in urma consultarii cu medicul specialist. 

6. Anemie

Cea mai frecventa forma de anemie, care se instaleaza in special la femei, este cea care are la baza deficienta de fier. Cand ai anemie, corpul nu produce suficiente celule rosii pentru a transporta oxigen la tesuturi. De cele mai multe ori, anemia produce ameteli, slabiciune si puls neregulat. Senzatia pe care o descriu pacientii este de bataie mult mai puternica a inimii. Aceasta se intampla pentru ca inima trebuie sa munceasca mai mult pentru a pompa oxigen spre organe.

7. Metale grele

Expunerea la metale grele, precum mercur sau cadmiu, reprezinta un risc major pentru sanatate. Atunci cand aceste metale grele se acumuleaza in corp, unul dintre simptome este pulsul neregulat. Pe termen lung, creste riscul de a face tromboza, inflamatii periculoase si boli cardiovasculare. Totodata, expunerea la metale grele cauzeaza dereglari electrolitice, iar acestea duc inevitabil la probleme cardiace si la simptome specifice. Muncitorii in constructii sunt cei mai expusi la acest risc, dar si oamenii de rand pot asimila metale grele in corp, prin consumul de peste din surse nesigure. 

Tu stiai de aceste cauze ale pulsului neregulat, un simptom care afecteaza un numar mare de oameni?

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?
Incepe quiz
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.