Adevarul despre colesterolul marit: 5 mituri desfiintate

Adevarul despre colesterolul marit: 5 mituri desfiintate

Redactor Alexa Galgau

De cand omenirea a inceput sa se confrunte tot mai mult cu problemele asociate cu colesterolul marit, au aparut tot felul de teorii despre regimuri sanatoase, iar unele dintre ele au intrat in constiinta colectiva, fiind considerate adevarate, neavand, de fapt, o baza stiintifica in spate. Exista multe mituri referitoare la colesterolul marit, dintre care ti le prezentam pe cele mai raspandite!

Colesterolul marit: mituri desfiintate

1. Ouale iti fac rau daca ai colesterol mare

Ouale ocupa un loc de onoare in topul celor mai sanatoase alimente si totusi au fost "demonizate" de-a lungul timpului de nutritionisti, din cauza continutului ridicat de colesterol. De aceea, mult timp s-a crezut ca ele cauzeaza boli de inima si ca persoanele supraponderale ar trebui sa le evite complet. 

Totusi, conform studiilor, colesterolul din oua nu este direct raspunzator pentru cresterea nivelului celui rau din corp. Ouale maresc doar colesterolul "bun" (HDL) si nu sunt asociate de fapt cu riscul de a dezvolta boli de inima. Pe langa proteine, ele ofera o portie serioasa de vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali pentru creier. Gandeste-te doar ca substantele nutritive dintr-un ou sunt suficiente pentru a transforma o celula fertilizata intr-un pui. 

Tine minte ca cei mai multi nutrienti se gasesc in galbenus, albusul fiind compus in cea mai mare parte din proteine. Daca iti faci probleme din cauza numarului de calorii, renunta mai degraba la varianta prajita a acestui aliment, deoarece uleiul in cauza este mult mai problematic decat galbenusul. Un ou fiert are circa 80 de calorii si este extrem de nutritiv.

2. Colesterolul marit este automat o problema

Poate ca ai un colesterol mare, insa lucrurile nu sunt atat de simple. In primul rand, trebuie sa afli care tip de colesterol este marit. De exemplu, daca ai colesterolul HDL (cel bun) marit, acesta scade riscul de a face boli cardiovasculare. Tot el poate sa iti mareasca colesterolul total.

Imaginea de ansamblu in ceea ce priveste colesterolul este mult mai nuantata decat iti imaginezi. De exemplu, colesterolul LDL are mai multe subtipuri. Cel mai periculos este cel format din particule foarte mici (LDL dens). LDL-ul format din particule mari este in general inofensiv, fiind benign. 

Studiile recente arata ca nivelul total al colesterolului si cel al LDL-ului sunt de fapt niste indicatori destul de slabi ai riscului de face boli de inima. Un marker mult mai important ar fi raportul trigliceride:HDL colesterol. Intr-un studiu facut pe 231.986 de pacienti, rezultatele au aratat ca jumatate dintre ei nu aveau probleme cu colesterolul LDL in momentul cand s-au internat pentru tratarea unor boli de inima. 

Si colesterolul mic poate fi o mare problema, fiind asociat cu aparitia cancerului si cu sinuciderile. 

3. Grasimile saturate si cele trans sunt similare

Grasimile trans sunt cele care au fost modificate chimic pentru a fi mai solide si mai "longevive". Ele sunt cunoscute si sub denumirea de "grasimi partial hidrogenate". Confuzia generala legata de grasimile nesanatoase a pornit atunci cand cele trans au fost puse in aceeasi oala cu cele saturate, cand de fapt adevarul este ca cele saturate sunt mai degraba inofensive in comparatie cu cele trans. Asemanarea dintre ele tine mai curand de consistenta, insa compozitia chimica este foarte diferita.

Grasimile trans sunt extrem de toxice si cauzeaza rezistenta la insulina si inflamatia in corp, crescand substantial riscul de a face boli cardiovasculare. Cel mai adesea ele se gasesc in fast food si in mancarurile procesate de pe piata. 

Desi ni s-a spus mereu ca grasimile saturate trebuie evitate complet, un studiu facut pe 347.747 de oameni, pe parcursul a 23 de ani a ajuns la o concluzie surprinzatoare: nu exista dovezi care sa arate ca o dieta bogata in grasimi saturate conduce la aparitia bolilor cardiovasculare. 

4. Margarina este mai buna decat untul pentru colesterol

Din cauza razboiului impotriva grasimila saturate, untul a capatat o reputatie foarte proasta si a ajuns sa fie inlocuit, incet incet, cu margarina. Cele mai multe sortimente de margarina sunt foarte bogate in grasimi vegetale, iar adesea se adauga si periculoasele grasimi trans. In vreme ce margarina este procesata si are tot felul de aditivi periculosi, untul este natural si a fost consumat de oameni din cele mai vechi timpuri. Ambele produse sunt grase, insa daca ai de ales, intotdeauna alege-l pe cel natural, cat mai putin procesat, secretul fiind sa il consumi totusi in cantitati mici. 

5. Produsele dietetice sunt sanatoase

Din cauza preocuparii referitoare la grasimile saturate, multe produse de pe piata sunt marcate drept "dietetice", grasimile fiind eliminate din ele. Exista un dezavantaj major al degresarii produselor alimentare: isi pierd gustul. De aceea, pentru a compensa pentru aceasta lipsa, producatorii adauga zahar si potentiatori de aroma in ele. Asta inseamna ca produsele slabe sunt de fapt pline de zaharuri, despre care nu e nevoie sa mai spunem cat de periculoase sunt. Daca te uiti pe eticheta unui produs "dietetic", descoperi o lista lunga de chimicale menite sa compenseze lipsa grasimii din acesta. 

Colesterolul marit este, intr-adevar, o problema a multor oameni, insa solutia nu este sa renunti la grasimi. Exista foarte multi factori care influenteaza colesterolul, dar un inceput bun pentru o schimbare benefica este sa aplici masura in toate, in special in alimentatie!

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine
Incepe quiz
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (57)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.