Ai o durere in piept? Vezi ce cauze poate avea si ce tratament sa urmezi

Ai o durere in piept? Vezi ce cauze poate avea si ce tratament sa urmezi

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand simti o durere in piept, te gandesti aproape imediat ca este vorba despre un infarct si te panichezi. In vreme ce un astfel de simptom nu este deloc de ignorat, trebuie sa stii ca sunt multe posibile afectiuni care pot declansa o reactie neplacuta precum aceasta.

Citeste, mai departe, ce cauze poate avea durerea in piept si cand este cazul sa mergi de urgenta la medic sau sa suni la salvare!

Durerea in piept, un simptom care nu trebuie ignorat

Durerea in piept poate speria pe oricine, fiind cel mai adesea asociata cu bolile cardiovasculare. Ea poate fi localizata oriunde, incepand din zona gatului si pana in perimetrul abdomenului superior. Senzatiile pe care le poti simti sunt:

- durere ascutita;
- durere surda;
- arsura;
- intepaturi;
- senzatie de apasare.

Desi nu este o regula, in general durerea in piept poate avea la baza o serie de afectiuni cardiovasculare.

Iata care sunt acestea!

Probleme cardiace

Angina - un blocaj creat la nivelul unui vas de sange, care reduce fluxul sanguin si, implicit oxigenarea muschiului inimii, cauzand durere, dar nu si daune cardiace permanente. Adesea, senzatia de durere se extinde in zonele bratelor, umerilor, maxilarului sau spatelui si poate fi acompaniata de o presiune in zona pieptului. Angina poate fi declansata de efort fizic prea mare, de emotii puternice sau de stres intens si se domoleste daca subiectul se odihneste sau se relaxeaza. Ea nu este o afectiune in sine, ci simptom al unei boli cardiace, care se trateaza medicamentos, dar si prin schimbarea stilului de viata.

Infarctul miocardic - are loc atunci cand fluxul de sange nu este suficient de mare, iar muschii inimii cedeaza din cauza mortii celulelor care ii formeaza. Desi seamana cu angina, infarctul este mult mai dureros si mai persistent, odihna neavand niciun efect asupra simptomelor. Alte reactii ale corpului sunt: transpiratie, greata si slabiciune foarte mare. Infarctul miocardic necesita tratament de urgenta si efectuarea unei coronarografii, care va stabili diagnosticul exact.

Miocardita - aceasta este o inflamatie a muschiului inimii si, pe langa durere in piept, cauzeaza si febra, letargie si dificultate in a respira. Tratamentul implica administrarea de medicamente pentru insuficienta cardiaca si se stabileste impreuna cu cardiologul, in functie de conditia exacta a pacientului. Schimbarile in stilul de viata sunt mandatorii, bolnavii trebuind sa reduca nivelul de sare din alimentatie si, bineinteles, procentul grasimilor si al zaharului.

Pericardita - aceasta inflamatie a foitelor care formeaza pericardul (invelisul inimii) cauzeaza dureri de piept asemanatoare cu cele din cazul anginei. In schimb, diferenta este ca pericardita provoaca si dureri ascutite in zona umerilor si gatului si se amplifica atunci cand incerci sa respiri, sa inghiti mancare sau sa stai pe spate. Diagnosticarea se face cu ajutorul unui examen radiologic, deoarece volumul si forma inimii se schimba in cazul acestei afectiuni. In functie de tipul de pericardita in cauza, tratamentul difera (tuberculostatice, medicamente pentru reumatism, antibiotice etc.).

Prolaps de valva mitrala - o afectiune cauzata de neinchiderea corespunzatoare a unei valve in inima. Durerea in piept este un simptom frecvent, alaturi de palpitatii si ameteli. Este foarte posibil, insa, sa nu apara niciun simptom, in special daca prolapsul este unul slab. In cazul in care aceasta afectiune cauzeaza simptome severe, se pot prescrie medicamente (betablocante, aspirina sau anticoagulante) sau, in cazuri mai serioase, chiar si interventia chirurgicala.

Probleme pulmonare

Pleurita (apa la plamani) - aceasta este o inflamatie a foitelor care captusesc plamanii si cutia toracica. In general, se manifesta printr-o durere ascutita atunci cand incerci sa respiri, cand tusesti sau stranuti. Cele mai frecvente cauze ale acestui simptom sunt infectiile virale, embolismul pulmonar sau pneumotoraxul. Cauzele mai putin frecvente includ artrita reumatoida, lupusul sau cancerul. Tratamentul se face in functie de boala care a cauzat apa la plamani.

Pneumonia - durerea de piept specifica acestei afectiuni este adanca, insa este acompaniata de febra, frisoare, tuse si puroi expectorat din tractul respirator. Tratamentul se face cu antibiotice si adesea necesita spitalizare.

Embolismul pulmonar - atunci cand un cheag de sange circula prin vasele sanguine si se blocheaza in plamani, poarta numele de embolism. El poate cauza pleurita, dificultati in a respira, dureri de piept si batai rapide de inima. Ca tratament, se administreaza anticoagulante si antiagregante.

Pneumotorax - are loc atunci cand o parte a plamanului este avariata, in general ca urmare a unui accident sau a unei lovituri puternice. In urma acesteia, aerul patrunde in cavitatea toracica si cauzeaza dureri acute de piept, care se amplifica atunci cand respiri. Pneumotoraxul necesita tratament de urgenta.

Hipertensiune pulmonara - o tensiune marita in artere care cauzeaza o suprasolicitare a partii drepte a inimii. Durerile in piept sunt asemanatoare cu cele ale anginei, iar tratamentul include terapie anticoagulanta si medicamente vasodilatatoare.

Astmul - o afectiune comuna care poate provoca durere in piept, alaturi de tuse si dificultate in a respira.

Probleme gastrointestinale

Reflux gastroesofagian - are loc atunci cand continutul stomacului este impins inapoi pe gat. Durerile in zona pieptului sunt un simptom obisnuit al acestei afectiuni si sunt similare cu cele cauzate de inima, deoarece esofagul si miocardul sunt apropiate si impart aceeasi retea nervoasa. Principalul tratament consta in administrarea de antiacide si, cel mai important, in schimbarea stilului de viata.

Ulcer peptic - durerile de piept pot fi cauzate si de ulcere, din cauza sensibilitatii stomacului si a partii superioare a intestinului subtire. Pacientii se trateaza cu antiacide, medicamente care scad secretia gastrica, sulfacrat si misoprostol.

Hernia hiatala - o afectiune in care stomacul este impins in partea inferioara a pieptului atunci cand mananci. Durerea de piept este un simptom frecvent si se agraveaza atunci cand stai intinsa. Schimbarea dietei este esentiala pentru tratarea problemei, insa, daca simptomele persista, se face si tratament medicamentos.

Pancreatita - este posibil sa suferi de aceasta afectiune daca durerea este localizata in partea inferioara a pieptului si se agraveaza daca stai intinsa. In cazul pancreatitei usoare, tratamentul se face acasa, prin consumul de lichide simple si prin administrarea de analgezice. In cazurile grave, spitalizarea este necesara.

Probleme cu bila - dupa ce mananci un preparat consistent, poate aparea o senzatie de greutate sau durere in zona inferioara dreapta a pieptului ori in partea dreapta superioara a abdomenului. Problema se trateaza prin urmarea unui regim alimentar strict si, uneori, prin medicamente.

Alte probleme care cauzeaza dureri de piept

Lovituri in zona coastelor - durerile de piept se amplifica, in acest caz, atunci cand incerci sa respiri adanc sau cand tusesti.

Intinderea muschilor din zona pieptului - chiar si tusitul puternic poate sa provoace daune acestor muschi, conducand la dureri in zona toracica. In acest caz, activitatea trebuie stopata pana cand senzatia neplacuta dispare.

Anxietatea si atacurile de panica - aceste afectiuni adesea provoaca simptome similare cu cele ale unui atac de cord, durerea de piept fiind insotita de ameteli, palpitatii, stare de lesin si tremurat.

Afla de aici cum sa te tratezi singura cand ai stari de anxietate!

Daca simti dureri in piept si nu pot identifica sub nicio forma cauza, este cazul sa suni de urgenta la medic si sa te programezi la un consult. Chiar daca poate fi vorba doar de o problema temporara, este important sa te asiguri ca nu ai o boala serioasa.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.