Care este colesterolul normal in functie de varsta

Care este colesterolul normal in functie de varsta

Redactor Alexa Galgau

Multe batai de cap ne mai da colesterolul! Avand in vedere ca principala cauza de deces in lume este reprezentata de bolile cardiovasculare , este vital, la propriu, sa invatam sa ne ferim de ele pe cat posibil. Colesterolul este si prietenul, dar si dusmanul nostru. Avem nevoie de colesterolul bun (HDL) pentru a avea vase de sange sanatoase, insa de cel rau (LDL) ne-am putea lipsi bine-mersi. Problema este ca el nu prea se indura sa nu ne creeze probleme, iar o mare parte dintre romani au probleme cu inima si circulatia din cauza lui.

Descopera ce inseamna sa ai colesterol normal in functie de varsta, ca sa stii ce trebuie sa mai ajustezi pentru a avea o viata lunga si sanatoasa!

Colesterolul normal si varsta

Sanatatea inimii este cumulativa: cu cat incepi mai devreme in viata sa iei deciziile corecte in aceasta privinta, cu atat vei avea mai putin de tras la batranete. Acest lucru este in mod special adevarat cand vine vorba de colesterol, care are o evolutie indelungata in timp si nu poate fi crescut sau scazut peste noapte. Adesea, atunci cand creste peste limita, devine foarte greu, daca nu imposibil, sa il mai aduci la un nivel normal, in special fara tratamente medicamentoase. 

Colesterolul este o substanta grasa produsa de corp si gasita in diverse produse alimentare. Ai nevoie de el pentru a fi sanatoasa, insa un nivel prea mare vine cu riscul de a face infarct . Colesterolul suplimentar, care nu este folosit de corp, se acumuleaza in vasele de sange si cauzeaza blocaje care pot fi fatale. 

Pentru a avea o inima sanatoasa, trebuie ca nivelul de colesterol sa fie corespunzator de-a lungul intregii vieti. Daca amani rezolvarea problemei pentru cativa ani, este foarte posibil sa ai deja depozite de grasime pe vasele de sange, iar acestea reprezinta un pericol chiar si la varste mai putin inaintate. 

Colesterolul este format din lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) si lipoproteine cu densitate mare (HDL). Primele blocheaza vasele de sange, in vreme ce acelea de tipul HDL protejeaza inima si ofera elasticitate arterelor si venelor. Cu cat ai HDL-ul mai mare, cu atat mai bine. Totodata, trebuie sa retii ca valoarea totala a colesterolului cuprinde si numarul trigliceridelor, de care oamenii cam par sa uite. Acestea reprezinta un alt tip de grasime care se poate acumula in corp, iar alaturi de LDL reprezinta cel mai mare pericol pentru inima. 

Colesterolul la copii si tineri

Copiii care sunt activi fizic, au o dieta echilibrata si nu devin supraponderali sunt cei mai feriti de problemele cu colesterolul. Cu toate ca sunt tineri, aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa isi faca analize amanuntite, pentru ca nimeni nu poate garanta ca nu au probleme. De aceea, conform medicilor, parintii ar trebui sa le faca celor mici analize de colesterol intre varstele de 9-12 ani si apoi, din nou, intre 17 si 21 de ani. Copiii cu un risc crescut, precum cei care au in familie cazuri de diabet  sau afectiuni cardiace, ar trebui verificati intre varstele de 2-8 ani si, din nou, intre 12-16 ani. 

Conform Institutului National de Sanatate (NIH), acestea sunt nivelurile de colesterol dupa care sa te ghidezi pentru copii si tineri:

- Colesterol total: 170 mg/dL sau mai scazut (bine), 170-199 mg/dL (la limita), 200 mg/dL sau mai mare (rau);

- LDL (colesterol rau): 110 mg/dL sau mai scazut (bine), 110-129 mg/dL (la limita), 130 mg/dL sau mai mare (rau);

- HDL (colesterol bun): 45 mg/dL sau mai mare (bine), 40-45 mg/dL (la limita), mai putin de 40 mg/dL (rau);

- Trigliceride: intre 0-9 ani - 75 mg/dL sau mai putin si intre 10-19 ani - 90 mg/dL sau mai putin (bine), intre 0-9 ani - 76-99 mg/dL si intre 10-19 ani - 91-129 mg/dL (la limita), intre 0-9 ani 100 mg/dL sau mai mare si intre 10-19 ani 130 mg/dL sau mai mare (rau).

Colesterolul la adulti

Incepand cu varsta de 20 de ani, toti adultii ar trebui sa isi verifice colesterolul o data la 4-6 ani, atunci cand nu exista probleme evidente. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul colesterolului are tendinta de a creste. De obicei, barbatii au risc mai mare de a face hipercoleresterolemie, iar femeile devin mai predispuse la aceasta afectiune dupa ce ajung la menopauza. Pentru cei care au colesterolul crescut, controlul de rutina trebuie facut mai des, iar daca schimbarile de stil de viata nu au efect asupra colesterolului, atunci trebuie sa se recurga la tratamente medicamentoase. 

Conform Institutului National de Sanatate, acestea sunt valorile de referinta in ceea ce priveste colesterolul la adulti:

- Colesterol total: 200 mg/dL sau mai scazut (bine), 200-239 mg/dL (la limita), 240 mg/dL sau mai mare (rau);

- LDL (colesterol rau): 100 mg/dL sau mai scazut (bine), 130-159 mg/dL (la limita), 160 mg/dL sau mai mare (rau);

- HDL (colesterol bun): 40 mg/dL sau mai mare (bine), mai putin de 40 mg/dL (rau);

- Trigliceride: 149 mg/dL sau mai scazut (bine), 150-199 mg/dL (la limita), 200 mg/dL sau mai mult (rau).

Stilul de viata joaca un rol esential in mentinerea unui colesterol normal. De aceea, incepe cat mai devreme sa mananci sanatos, sa faci miscare si renunta la fumat cat mai repede, pentru a te putea bucura de un corp puternic la batranete!

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (72)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.