Care este ora la care trebuie să mănânci ca să slăbeşti

Care este ora la care trebuie să mănânci ca să slăbeşti

Redactor Andreea Baluteanu

Multe dintre noi ne concentrăm exclusiv pe ceea ce servim la o masă, numărându-ne cu sfinţenie caloriile şi consultând cu atenţie cele mai apreciate alimente în lumea dietelor. Însă un studiu ne contrazice modul în care privim alimentaţia: conform acestuia, nu numai conţinutul meselor, dar şi ora la care le servim are un impact considerabil asupra siluetei.

Descoperă mai jos care este cea mai bună oră la care să te aşezi la masă, pentru a te ridica de la ea nu doar satisfăcută, dar şi mai frumoasă şi mai sănătoasă!

Ora la care mănânci decide cum arăţi!

Brandul de wellness şi suplimente nutritive Forza Supplements, citat de DailyMail, a intervievat peste 1000 de persoane care au slăbit cu ajutorul dietelor, căutând să stabilească un pattern al obiceiurilor lor alimentare de succes. Iar un procent covârşitor, 84% dintre respondenţi, au recunoscut că secretul pierderii în greutate stă în respectarea unui program de mese extrem de specific.

masa de pranz

Să nu sari peste nicio masă, mic dejun luat cât mai devreme, prânz uşor, cină înainte de ora 7 şi o gustare care să îţi ţină de foame: aşa arată programul de mese ideal al unei persoane care va scăpa de kilogramele în plus. Dar cercetătorii au mers şi mai departe şi au conturat un orar precis, a cărui respectare îţi garantează o formă de invidiat.

„Trezeşte-te şi străluceşti”, îndemnul mult iubit al americanilor, va trebui pus în practică la prima masă a zilei: media răspunsurilor sondajului indică, precis, că 7:11 dimineaţa este cea mai bună oră pentru a servi micul dejun. Continuă cu un prânz uşor, dar săţios, la 12:38 după-amiaza şi încheie ziua pe aceeaşi notă sănătoasă, cu o cină lejeră savurată la 18:14!

Dar dacă nu poţi urma un program atât de strict?

Ne bucurăm că tot mai multe studii acordă importanţă alimentaţiei şi unui program ideal de mese, dar trebuie să fim în acelaşi timp sincere cu noi: este aproape imposibil să respecţi un program exact în ritmul trepidant al contemporanităţii. Imaginea unei mese frumos ordonate, la care membrii familiei se aşază cu precizia acului de ceas, atingând tacâmurile la unison, la îndemnul cronometrului, este una ideală, dar atât de departe de adevăr.

Poate că nu vei reuşi să îţi serveşti micul dejun la 7:11, dar poţi încerca să te bucuri de el în jurul acestei ore fragede a dimineţii. Iar efectele vor fi la fel de binefăcătoare pentru sănătatea, silueta şi starea ta de bine!

Dacă orele exacte la care trebuie să mănânci ţi se par un tablou descurajant, ţine cont de sfaturile generale de mai jos, pe care le-am adunat de la specialiştii în nutriţie!

Stabileşte-ţi un obiectiv de a mânca la o distanţă de 3-4 ore, cu trei mese principale şi o gustare strecurată în acest interval.  Un program strict, respectat cu sfinţenie, nu e doar o obsesie a pasionaţilor de fitness şi nutriţie, ci are şi beneficii dovedite de specialişti: așa reglezi excesul de insulină, susţii activitatea leptinei (hormon care echilibrează metabolismul) şi ţii sub control cortizolul, hormonul stresului.

ora la care sa mananci salata cu rodii

Chiar dacă nu bifezi prezenţa la masă la orele 7:11, 12:38 şi 18:14, poţi ţine cont de câteva considerente generale privind ora la care trebuie să mănânci ca să slăbeşti. Astfel, ia prima masă a zilei nu neapărat la primul ceas al zilei, dar măcar în intervalul primei ore la care te-ai trezit. Cinează cu cel puţin trei ore înainte de culcare: dacă depăşeşti acest interval, nu numai că vei acumula în greutate, dar vei favoriza și creşterea nivelurilor de insulină şi zahăr din sânge, vei împiedica eliberarea melatoninei şi te vei condamna singură fie la un somn zbuciumat, în care vei visa doar ospeţe abundente, cu mâncare grea, fie la insomnie. Noi credem că merită să respecţi nişte ore stricte de masă, doar ca să scapi de acest coşmar!

De asemenea, ai grijă să mănânci într-un interval de 45 de minute după ce ţi-ai încheiat sesiunea de exerciţii fizice, timp în care poţi opta pentru o gustare (sau o masă) cu carbohidraţi, şi nu te antrena niciodată pe stomacul gol!

Savurează-ţi mesele privindu-le ca pe un adevărat răsfăţ, concentrându-te pe fiecare îmbucătură şi respirând relaxat, nu pe fugă, în faţa calculatorului sau a televizorului, grăbindu-te să îţi reiei viaţa trăită sub ameninţarea bătăii grăbite a ceasului!

Tu ce părere ai? Vei respecta orele stricte de masă stabilite de studiul britanic sau vei urma mai degrabă regulile generale?

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.