Care este cel mai bun inlocuitor pentru cafea? 5 solutii alternative

Care este cel mai bun inlocuitor pentru cafea? 5 solutii alternative

Cristina Tarziu

Bei mai mult de 2-3 cesti de cafea pe zi? Nu te poti trezi fara „licoarea magica"? Atunci acest articol iti este adresat! Iti spunem de ce si cum sa renunti la acest obicei si, mai ales, care sunt cei mai buni inlocuitori pentru cafea.

De ce sa renunti la cafea


Exista foarte multe studii privind efectele consumului de cafea asupra organismului, iar daca unele se axeaza pe dezavantaje si pericolele pentru sanatate, altele prezinta beneficiile - preventia sclerozei multiple, a unor boli precum Parkinson sau Alzheimer si chiar a cancerului. Ca in orice, insa, si in cazul consumului de cafea e nevoie de moderatie. Daca te poti limita la 1-2 cesti de cafea pe zi si nu ai parte de simptome neplacute (tremur, agitatie etc.), cel mai probabil nu iei in considerare sa renunti la acest obicei si nici nu e neaparat cazul. Daca, pe de alta parte, bei cantitati mari de cafea, esti hipertensiva sau asociezi cafeaua cu alte obiceiuri nesanatoase - fumatul, consumul de alimente incarcate de calorii (cornuri, gogosi, biscuiti etc.), e cazul sa faci un pas in spate si sa iei in considerare ideea ca te confrunti cu o dependenta.

Cafeaua are si beneficii pentru sanatate, e adevarat, insa in cantitati mari provoaca stari de nervozitate si insomnii, stimuleaza productia hormonilor de stres, scade sensibilitatea la insulina, produce, pentru ca este acida, disconfort abdominal, arsuri la stomac, indigestii. Pentru ca actioneaza ca un diuretic, cafeaua stimuleaza eliminarea, odata cu apa, a unor minerale esentiale din organism precum calciul, magneziul, potasiul si electrolitii. Cafeaua impiedica absorbtia anumitor substante medicamentoase si afecteaza procesele metabolice si de detoxificare ale ficatului. Organismului unui consumator de cafea inceteaza sa se mai bazeze pe propriile sale strategii de trezire si pe propriile resurse de energie.

Cum sa renunti la cafea


Cafeaua nu este incadrata ca drog, insa foarte multe persoane care incearca sa renunte la ea au simptome puternice de sevraj, dintre care cel mai comun si mai greu de suportat este durerea de cap. Cofeina este o substanta vasoconstrictoare, iar renuntarea brusca la ea determina vasoldilatatie si aparitia cefaleei. De regula durerea de cap dispare in 2-3 zile, insa poate dura si pana la o saptamana sau chiar 10 zile.

Alte simptome care pot aparea dupa renuntarea la cafea sunt: letargia, somnolenta, iritabilitatea, ameteala, dificultati de concentrare, greata, insomnia si chiar depresia si anxietatea.

Pentru ca simptomele pot fi destul de violente, se recomanda scaderea treptata a cantitatii de cafea consumata zilnic sau inlocuirea ei cu alte surse de cafeina.

E important de stiut, insa, ca, pe langa dependenta fizica, cafeaua poate da si dependenta psihologica - de gest sau de „ritual". Daca obisnuiesti sa bei cafea in anumite momente ale zilei - dimineata, la pranz etc. - e important sa ai inlocuitori pentru ea cel putin in aceste momente cheie. De asemenea, nu incerca sa renunti la cafea incepand de luni de dimineata, de exemplu. In zilele saptamanii iti e mult mai greu sa functionezi fara cafea. Propune-ti ca prima zi de schimbare sa fie sambata. In felul acesta iti permiti sa stai mai mult in pat si sa lasi organismului sa se „activeze" singur. In plus, pana luni simptomele de sevraj vor incepe sa dispara sau vor scadea in intensitate.

Cei mai buni inlocuitori pentru cafea - 5 solutii alternative


Daca esti dependenta de gestul de a bea cafea sau de gustul cafelei, vei cauta sa o inlocuiesti cu bauturi care sa iti satisfaca aceste placeri. Daca, pe de alta parte, esti dependenta de cofeina, ai nevoie de bauturi sanatoase care sa o contina, chiar daca in cantitati mai mici. Iti prezentam cele mai bune 5 solutii alternative la cafea, ramanand sa o alegi pe cea potrivita nevoilor tale.

(Continutul de cafeina este doar un aspect al problemei dependentei de cafea, astfel ca nu vom mentiona cafeaua decofeinizata printre alternative. Din cauza procedeelor de decofeinizare, acesta este chiar mai acida decat cafeaua obisnuita si prezinta multe dintre dezavantajele mentionate mai sus.)

1. Ceai verde
 

 
Ceaiul verde este poate cel mai raspandit inlocuitor al cafelei. Contine cantitati mici de cafeina, dar suficient cat sa-ti dea energie si, in plus, este incarcat de antioxidanti si vine cu o multime de beneficii pentru sanatate.

2. Ceai matcha


 
Matcha este o varietate speciala de ceai verde, o pudra fina obtinuta din frunzele verzi ale plantei de ceai (Camellia Sinensis), printr-un proces elaborat de procesare care duce la obtinerea unui produs finit de calitate superioara si cu multiple beneficii pentru sanatate.

Ceaiul matcha are toate beneficiile ceaiului verde, insa contine in plus o cantitate mai mare din antioxidantul L-Teanina. Acesta contribuie la producerea de dopamina si de serotonina, care calmeaza, confera o stare de bine, stimuleaza memoria si te ajuta sa te concentrezi mai bine. Ceaiul matcha te relaxeaza, insa te mentine alerta, iar pentru ca are in compozitia sa cafeina, actioneaza ca un energizant. Nu creste tensiunea, nu da stari de agitatie sau de nervozitate si stimuleaza eliminarea toxinelor din organism.

3. Ciocolata calda


 
O poti prepara dupa retete elaborate si bogate in ingrediente, in special daca nu-ti faci griji in privinta caloriilor, sau poti pur si simplu sa inlocuiesti cafeaua cu cacao - in lapte sau chiar apa. Pudra de cacao contine cofeina, desi in cantitati mai mici, e adevarat, si are un gust delicios. In special daca esti dependenta de gestul de a bea „ceva bun", aceasta solutie functioneaza foarte bine.

4. Teeccino



Teeccino este numele comercial al unuia dintre cele mai populare amestecuri-substitut pentru cafea din Statele Unite. Contine carob (pudra de roscove), orz, cicoare, papadie, stafide si smochine pentru indulcire si alte ingrediente pentru diferite arome. Teeccino nu contine cofeina, are multe beneficii pentru sanatate, iar cei care l-au incercat spun ca are un gust foarte asemanator cu al cafelei. Poti gasi Teeccino online, in diverse magazine de profil, sau te poti documenta suplimentar in privinta ingredientelor pentru a realiza un amestec similar.

5. Ceai mate


 
Ceaiul mate se prepara dintr-o planta numita yerba mate. Desi, e adevarat, nu seamana la gust cu cafeaua, ceaiul mate contine de doua ori mai multa cofeina decat ceaiul negru (dar aproximativ jumatate din cantitatea de cofeina a cafelei). Yerba mate are proprietati antioxidante, stimuleaza metabolismul, iti confera energie si ajuta in curele de slabire.

Indiferent ce inlocuitor pentru cafea alegi, tine cont de faptul ca iei o decizie pentru sanatate, asa ca moderatia trebuie sa ramana, in continuare, cuvantul de baza!
Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.