Ce beneficii are quinoa asupra sănătăţii. Cinci reţete care te ajută în dietă

Ce beneficii are quinoa asupra sănătăţii. Cinci reţete care te ajută în dietă

Silvia Ganea

Quinoa este unul dintre cele mai sănătoase alimente. De altfel, îl putem numi un „aliment-minune”, deoarece proprietăţile sale sunt de-a dreptul miraculoase: nu are gluten, este bogat în proteine şi conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali necesari organismului nostru. Este ideal pentru persoanele care suferă de intoleranţă la gluten, pentru vegetarieni (este o sursă importantă de proteine), dar şi pentru persoanele care vor să ducă un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

Iată, aşadar, doar câteva din proprietăţile minunate ale acestui supraaliment! Dacă nu te-am convins încă, te invităm să descoperi mai jos ce alte beneficii are quinoa asupra sănătăţii şi îţi recomandăm cinci reţete care să te ajute în dietă!

Beneficiile consumului de quinoa asupra sănătăţii

Bogat în fibre, vitamine şi antioxidanţi

Acest superaliment este bogat în fibre, antioxidanţi şi vitaminele E şi B. De asemenea, este o sursă importantă de calciu, fier şi magneziu. Aşadar, acest produs este recomandat şi persoanelor anemice, care au probleme cu nivelul de fier şi magneziu din organism.

Studiile arată că quinoa conține între 10 și 16 g de fibre la suta de grame. Aşadar, quinoa conţine în proporţie de 10-15% fibre (pe 100 de g), ceea ce e foarte mult, comparativ cu alte alimente. Reţine însă că, prin fierbere, cantitatea de fibre se diminuează, lucru datorat absorbţiei de apă.

Nu conţine gluten

Persoanele cu intoleranţă la gluten pot sta liniştite! Quinoa nu conţine gluten, aşa că poate fi consumat cu încredere. Mai mult decât atât, se numără printre cele mai sănătoase alimente care sunt gluten-free.

Excelentă sursă de proteine

Aşa cum menţionam şi mai sus, quinoa este o sursă importantă de proteine şi, mai mult decât atât, conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali. Aşadar, acest aliment nu trebuie să lipsească din dieta vegetarienilor, dar nu numai. Îţi recomandăm consumul de quinoa indiferent de stilul de alimentaţie.

Are un indice glicemic scăzut

Pentru că are un indice glicemic scăzut, quinoa este un aliment recomandat în timpul dietelor, deoarece senzaţia de foame apare mai greu, lucru datorat faptului că nu creşte cu mult nivelul de zahăr din organism. Alimentele care au un indice glicemic mărit cresc rapid nivelul de zahăr din sânge, care scade la fel de repede, moment în care se instaurează senzaţia de foame.

Bogat în antioxidanţi

Quinoa este unul dintre alimentele cu cel mai mare nivel de antioxidanţi în compoziţie, un motiv în plus pentru care ar trebui să incluzi acest superaliment în alimentaţia ta. Este şi „prieten” cu silueta, aşa că nu ai niciun motiv să nu începi să-l consumi!

Te ajută să pierzi în greutate

Bătaia de cap a oricărei femei: kilogramele în plus! Multe comit greşeala de a se înfometa, doar pentru a slăbi. Lucru pe care îl şi reuşesc, pe moment, însă cu ce cost? O alimentaţie deficitară (şi, mai ales, înfometarea) duce la apariția problemelor cardiace, a anemiei şi chiar a ulcerului.

Mai mult decât atât, fericirea produsă de scăderea în greutate va dura puţin. În momentul în care începi să te alimentezi normal, organismul tău va asimila tot ce nu i-ai oferit în perioada de înfometare. Prin urmare, vei pune înapoi toate kilogramele pierdute prin înfometare.

Aşadar, dacă vrei să pierzi în greutate, îţi recomandăm consumul de quinoa. Este bogat în proteine, aşadar este un aliment săţios, conţine fibre (este uşor de digerat) şi are un indice glicemic scăzut (senzaţia de foame nu apare imediat).

Te-am convins să-l încerci?

Dacă răspunsul este unul pozitiv, te invităm să descoperi cinci reţete cu quinoa care te ajută în dietă!

Cinci rețete cu quinoa

1. Salată de legume şi quinoa

Poţi include quinoa în aproape orice tip de salată îţi doreşti, pentru că gustul este la fel de bun. Aşadar, dacă te-ai gândit să-ţi prepari o salată de vară (cu roşii, castraveţi, ardei, ceapă etc.), adaugă neapărat şi quinoa!

Tot ce trebuie să faci este să o speli bine (procedeul este asemănător cu cel al orezului) şi o pui la fiert pentru aproximativ 20 de minute. După ce ai scurs apa, o poţi adăuga direct peste legume, alături de puţin ulei de măsline, sare şi alte condimente pe care le doreşti. Tocmai ai obţinut o masă sănătoasă şi săţioasa!

2. Quinoa tabouleh

O altă reţetă delicioasă pe care ţi-o recomandăm este la fel de uşor de preparat şi diet-friendly! Nu ai nevoie de prea multe ingrediente şi se prepară rapid.

Ingrediente:

  • 3 ceşti cu quinoa;
  • pătrunjel (2-3 legături);
  • mentă (câteva frunze, în funcţie de preferinţe);
  • arpagic (o legătură mică);
  • 250 g roşii (sunt recomandate cele cherry);
  • coajă de lămâie (e suficientă o lămâie);
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare;
  • piper;
  • brânză feta (opţional);
  • lipie (opţional).

Mod de preparare:

După ce ai fiert quinoa, pune-o într-un bol alături de pătrunjel, mentă, roşii, arpagic şi coaja de lămâie şi amestecă-le puţin. Separat, amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea şi piperul şi adaugă apoi compoziţia peste salată. Opţional, poţi adăuga şi brânză feta (sau orice alt tip de brânză preferi) şi o poţi servi cu lipie. Poftă bună!

3. Clătite cu quinoa

Trebuie neapărat să încerci această reţetă, indiferent că eşti la dietă sau nu!

Ingrediente:

  • o cană și jumătate cu apă;
  • trei sferturi de cană cu quinoa;
  • 2 căţei de usturoi;
  • 2 ouă;
  • o jumătate de cană cu parmezan ras;
  • sare;
  • piper;
  • busuioc (uscat sau proaspăt);
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • spanac (100 g).

Mod de preparare:

Adaugă la fiert apa, quinoa, sarea şi usturoiul pentru aproximativ 12 minute, timp în care ai grijă să încălzeşti cuptorul la 350 de grade. Amestecă ouăle, parmezanul, busuiocul şi piperul cu quinoa fiartă şi apoi realizează din compoziţie mini-clătitele. Adaugă ulei de măsline într-o tigaie şi rumenește mini-clătitele (aproximativ 4 minute). Apoi, mai dă-le la cuptor pentru 5 minute şi sunt gata de servire. Sunt recomandate a fi servite cu spanac, însă poți opta pentru orice altă variantă doreşti.

4. Terci de quinoa

Dacă nu ştii ce să mănânci la micul dejun, avem noi o recomandare: terciul de quinoa! Sursa perfectă de energie pentru o zi întreagă!

Ingrediente:

  • o cană și jumătate cu lapte de migdale;
  • o cană cu quinoa;
  • o cana cu apă;
  • 2 linguriţe de zahăr;
  • o jumătate de linguriţă de scorţişoară;
  • o cană cu afine (sau orice alte fructe doreşti);
  • un praf de sare;
  • 4 linguriţe de migdale prăjite (sau crude);
  • 2 linguriţe de coajă de lămâie.

Mod de prepare:

Pune la fiert quinoa, laptele, apa, zahărul, scorţişoara, migdalele și sarea, până când tot lichidul este absorbit. Nu uitat să amesteci din când în când, pentru a nu se lipi. Compozita obţinută se poate pune în mai multe boluri, peste care se adaugă fructele, migdalele, lămâia rasă şi alte 2 linguriţe de lapte de migdale (în fiecare bol).

5. Budincă de quinoa

Dacă faci parte din categoria celor care au o slăbiciune pentru dulciuri, află că acest „aliment-minune” poate fi utilizat şi pentru a prepara un desert delicios şi sănătos!

Ingrediente:

  • trei sferturi de cană cu quinoa;
  • un baton de vanilie;
  • o cană și jumătate cu apă;
  • un baton de scorţişoară;
  • anason (opţional);
  • 4 căni cu lapte (degresat);
  • o jumătate de cană cu zahăr brun;
  • un sfert de cană cu cocos deshidratat;
  • un sfert de cană cu stafide;
  • un ou;
  • portocală rasă (o linguriţă);
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

După ce ai spălat bine quinoa, adaug-o într-o oală alături de apă, vanilia curăţată din baton, portocala rasă, scorţişoară, anasonul şi sarea şi lasă totul la fiert pentru aproximativ 15 minute. După ce apa a fost absorbită, adaugă laptele şi zahărul şi amestecă încontinuu pentru alte 20 de minute. Încorporează apoi stafidele şi cocosul şi mai ţine compoziţia pe foc pentru alte 20 de minute sau până când capătă o textură cremoasă.

Adaugă apoi, treptat, compoziţia fiartă peste ou (după ce ai scos scoarțișoara, vanilia şi anasonul) şi amestecă bine, până la omogenizare. Pune din nou pe foc compoziţia pentru câteva minute, până când este perfect omogenizată. 

Iată, aşadar, câte beneficii are consumul de quinoa şi cum poate fi gătit acest aliment sănătos. Te-am convins să încerci și tu acest superaliment?

Sursa: health.com, myrecipes.com

Articolul urmator
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.