Ce este brânca și ce tratamente naturiste te ajută să o combați

Ce este brânca și ce tratamente naturiste te ajută să o combați

Redactor Alexa Galgau

Brânca sau erizipelul este o infecție bacteriană care afectează stratul superior al pielii, fiind similară cu o altă boală a pielii foarte răspândită: celulita (aceasta afectează straturile inferioare ale pielii). De obicei, brânca este cauzată de un streptococ, aceeași bacterie care poate infecta gâtul și care poate apărea în urma unei tăieturi sau a unei leziuni prin care bacteria pătrunde în organism.

Află mai multe despre brâncă și cum poți combate această boală prin tratamente naturiste!

Brânca: simptome și cauze

Principalul semn al erizipelului constă în apariția unor porțiuni roșii de piele, ieșite în afară pe mâini, picioare sau pe față. Mai pot exista și alte simptome, atunci când boala avansează:

  • febră;
  • frisoane;
  • stare generală proastă;
  • piele umflată și roșie;
  • bășici în zona afectată;
  • ganglioni umflați.

Poți să faci brâncă atunci când bacteria care o provoacă pătrunde în organism printr-o rană sau tăietură, în general când bariera exterioară a pielii este afectată. Bacteria trăiește deja pe piele și pe alte suprafețe, fără a face rău, însă, dacă ajunge în organism printr-o leziune, ea poate provoca o infecție. Există mai mulți factori de risc care pot duce la instalarea erizipelului:

  • incizii chirurgicale;
  • mușcături de insecte;
  • psoriazis;
  • ulcerații în piele;
  • eczema;
  • ciuperca piciorului.

Brânca este mai comună în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, dar și la persoanele care au peste 60 de ani. În rest, persoanele cu un sistem imunitar scăzut sau cele care se confruntă cu acumularea de lichide după o operație au risc mare de a face erizipel.

Tratamente naturiste pentru brâncă

În mod normal, brânca se tratează cu antibiotic, acasă, în foarte puține cazuri fiind nevoie de internare în spital. De altfel, dacă boala nu a avansat foarte mult, poți să încerci mai întâi câteva remedii naturiste.

În primul rând, partea corpului care este afectată trebuie ținută mai sus decât restul corpului, pentru a reduce umflarea zonei. De exemplu, dacă ai piciorul afectat, trebuie să stai la pat cât mai mult, cu el ridicat pe niște perne. Totodată, trebuie să bei multe lichide și să te plimbi puțin din când în când.

Unul dintre cele mai bune remedii pentru brâncă este uleiul de migdale presat la rece, care ajută pielea să se refacă. Tot ceea ce trebuie să faci este să aplici uleiul de migdale pe zonele afectate de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare. Vindecarea completă are loc în câteva săptămâni, datorită vitaminelor și mineralelor conținute de uleiul de migdale, un produs folosit tot mai mult în produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii și părului.

Alt remediu pentru brâncă este pelinul, iar pentru a scăpa de boală trebuie să tamponezi zona afectată cu ceai de pelin de două ori pe zi. Apoi, aplică Rivanol și ferește-te să folosești prea mult partea afectată a corpului.

După ce pielea începe să își revină (în urma tratamentului naturist sau a celui medicamentos), poți să bei zilnic ceai de urzică, amestecat cu cătină și sunătoare (3 lingurițe din fiecare la un litru de apă). Bea acest lichid pe tot parcursul zilei, timp de 2 săptămâni.

Poți să mai aplici comprese cu ceai de soc sau cu zeamă de varză pe zonele afectate, tot de două ori pe zi, dimineața și seara. Toate aceste remedii naturiste pentru brâncă dau rezultate după o săptămână sau două.

Dacă observi că tratamentele naturiste nu funcționează, e posibil să ai nevoie de antibiotic. Cel mai adesea, erizipelul se tratează cu penicilină, care vindecă boala în circa o săptămână. Cazurile grave se tratează în spital sau prin chirurgie, însă acestea sunt foarte rare.

Brânca netratată corespunzător poate să conducă la o serie de complicații serioase:

  • abcese;
  • cheaguri de sânge;
  • cangrenă;
  • septicemie, dacă infecția ajunge în sânge;
  • infectarea valvelor inimii;
  • infecții ale încheieturilor și oaselor.

Brânca nu este o boală gravă și poate fi prevenită dacă ai grijă să dezinfectezi rănile și toate leziunile de la nivelul pielii și să începi să iei măsuri încă de la primele simptome (înroșirea și umflarea pielii). Îți recomandăm să ceri întotdeauna și părerea unui medic înainte de a încerca tratamente naturiste.

Descoperă și ce înseamnă dacă ai bubițe pe corp!

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Care este adevărata natură a spiritului tău?
Incepe quiz
Care este adevărata natură a spiritului tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.