Ce este glosodinia sau sindromul gurii care arde. Vezi cum se tratează!

Ce este glosodinia sau sindromul gurii care arde. Vezi cum se tratează!

Redactor Alexa Galgau

Glosodinia nu este o afecțiune propriu-zisă, ci mai degrabă un simptom care trădează prezența altor boli în organism. Ea se manifestă prin senzația de arsură în gură, fie pe o porțiune mică, fie a întregii cavități bucale, fără a se manifesta și prin apariția unor leziuni sau a altor formațiuni. Doar 2% din populație se confruntă cu acest simptom bizar, iar femeile constituie cei mai mulți pacienți, fiind de 7 ori mai expuse riscului de a face glosodinie decât bărbații.

Află mai multe despre acest sindrom neobișnuit și ce poți face dacă te confrunți cu el!

 

Glosodinia: cauze și simptome

Femeile aflate la menopauză sunt cele care se plâng cel mai adesea de sindromul gurii care arde, deși există și pacienți de sex masculin din când în când. În cazul celor mai mulți pacienți, senzația de arsură apare pe vârful limbii și pe laturile acesteia, deși zonele afectate pot diferi de la persoană la persoană, uneori fiind vorba despre cerul gurii, obrajii interiori sau chiar de cea mai mare parte a gurii.

Nu se știe cu precizie ce anume cauzează glosodinia, dar specialiștii sunt de părere că este o durere neuropatică, ceea ce înseamnă că nervii de la nivelul gurii nu mai funcționează corect și transmit semnale greșite, dureroase, deși nu există niciun stimul pentru acestea. Glosodinia nu este o infecție și nu are legătură cu vreo afecțiune orală, dar s-a constatat că nu este nici de sine stătătoare, ci a fost asociată cu prezența altor boli sau schimbări în organism, precum: menopauza, problemele psihiatrice, afecțiuni care compromit sistemul imunitar (precum SIDA), alergii, fibromialgie, boala de reflux esofagian etc. În anumite cazuri, pacienții nu sufereau de aceste boli, dar avuseseră o traumă recentă sau un motiv de stres foarte puternic.

Nu există alte simptome ale sindromului gurii care arde, în afară de senzația de usturime din gură. Pacienții descriu că se simte ca și cum s-ar fi ars cu mâncare sau ar fi consumat un aliment foarte iute. Senzația persistă și se poate întâmpla ca aceștia să ajungă să simtă un gust metalic, acru sau amar în gură. Totodată, senzația de arsură reduce și simțul gustativ și poate să scadă apetitul, din cauza disconfortului. Unii pacienți au declarat că au probleme cu somnul, probabil tot din cauza senzației neplăcute.

Glosodinia se manifestă printr-o senzație de arsură inexistentă sau foarte slabă dimineața, pentru ca aceasta să se intensifice pe parcursul zilei, atingând punctul culminant seara. Simptomul nu este intermitent, ci continuu, acesta fiind un alt semn clar că este vorba despre sindromul gurii care arde. Totuși, pentru că există și alte boli care pot provoca arsuri în gură, precum limba geografică sau infecțiile cu candidoză orală, mai ales dacă porți aparat dentar, este necesar să mergi la un medic dentist pentru a identifica exact cauza.

 Glosodinia: evoluție și tratament

Cam jumătate din pacienții care suferă de glosodinie ajung să se simtă mai bine în câteva săptămâni sau, cel mult, în câteva luni de tratament. Există și cazuri mai rare în care pacienții au acest simptom pe o perioadă foarte lungă, de obicei de câțiva ani, însă intensitatea senzației de arsură este suportabilă.

Din păcate, nu există un tratament specific pentru glosodinie, pentru că nu se știe exact cauza și, după cum am spus, este mai degrabă un simptom decât o afecțiune separată. De aceea, diagnosticarea corectă este esențială, după care se poate trata boala care a condus la instalarea sindromului gurii care arde. Poate fi vorba despre tratarea unor probleme psihice sau neurologice sau a altor afecțiuni din organism care ar putea fi asociatia cu glosodinia. Se administrează pentru aceasta doar niște pastile care ajută pacienții să doarmă.

Pentru că glosodinia este o problemă cronică și adesea este cauzată de stres, ea poate fi gestionată și prin adoptarea unor tehnici de reducere și gestionare a acestuia, precum yoga, meditație sau psihoterapie.

Indiferent de tipul de tratament pe care îl urmezi pentru a combate glosodinia, senzația de arsură nu dispare peste noapte, ci de obicei în câteva săptămâni. Oricine are acest simptom trebuie obligatoriu să meargă la medicul dentist pentru un control amănunțit.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.