Ce este ocluzia intestinală și cum se tratează

Ce este ocluzia intestinală și cum se tratează

Redactor Alexa Galgau

Atunci când trece prin tubul digestiv, mâncarea trebuie să parcurgă metri întregi de intestin pentru a fi eliminată. Ea se află într-o continuă mișcare prin organism, la nivelul intestinelor. Atunci când are loc ocluzia intestinală, se creează un blocaj care nu mai permite alimentelor să avanseze și să fie digerate în continuare. Dacă problema nu este rezolvată rapid, se poate crea o presiune atât de mare în intestin, încât acesta se poate rupe, punând în pericol viața pacientului.

Ocluzia intestinale are numeroase posibile cauze, dar adesea nu poate fi prevenită sau diagnosticată devreme, ceea ce înseamnă că mulți pacienți ajung deja în stare gravă la medic. Află mai multe despre această problemă digestivă și cum se tratează!

Simptomele și cauzele ocluziei intestinale

Inițial, ocluzia intestinală nu va prezenta simptome majore. Însă, pe măsură ce trece mai mult timp, acestea devin mai intense, ceea ce este și normal, având în vedere că se creează acel blocaj în intestin. Cele mai frecvente simptome asociate cu ocluzia intenstinală sunt:

  • balonarea extremă;
  • dureri abdominale tot mai intense, din cauza presiunii care forțează intestinul;
  • apetit scăzut, din cauza tranzitului intestinal blocat;
  • greață și vărsături;
  • constipație sau, dimpotrivă, diaree;
  • crampe puternice, care nu dispar indiferent de tratamentul aplicat;
  • umflarea abdomenului.

Simptomele variază în funcție de localizarea obstrucției în intestin. De exemplu, vărsăturile sunt un semn timpuriu al ocluziei intestinului subțire. În schimb, dacă ocluzia are loc în intestinul gros, acest simptom apare mult mai târziu, în general după senzația de balonare și alte semne specifice.

Ocluzia nu trebuie întotdeauna să fie totală, ci poate să fie doar parțială, ceea ce de obicei rezultă în diaree. Numai ocluzia totală rezultă în constipație și umflarea abdomenului.

Dacă se ajunge în punctul în care peretele intestinului începe să se rupă, este foarte probabil să apară și febra, alături de celelalte simptome.

Cauzele ocluziei intestinale sunt numeroase, de obicei fiind vorba fie de un obiect care împiedică tranzitul intestinal normal, fie de o disfuncție a intestinului. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale ocluziei intestinale:

  • hernia strangulată, atunci când intestinul este împins prin peretele abdominal, în urma unui efort fizic foarte mare;
  • o boală inflamatorie a sistemului digestiv, precum boala Crohn, care duce la apariția cicatricilor pe intestin, iar în timp poate să blocheze tranzitul normal;
  • cicatricea apărută în urma unei operații;
  • cancerul de colon, din cauza căruia apar tumori ce pot bloca tranzitul intestinal;
  • constipație cauzată de boala Parkinson;
  • pietrele la bilă, care pot presa intestinul;
  • ingerarea unor obiecte străine;
  • imobilitatea intestinului în urma unei operații.

Dacă ocluzia este totală, se poate forma rapid cangrena la nivelul intestinului, ceea ce poate fi fatal. Din acest motiv, diagnosticarea rapidă și tratarea ocluziei intestinale sunt esențiale. Dacă o parte din intestin „moare” sau se perforează, se poate ajunge la șoc septic și chiar la deces. Însă, de obicei, pacienții scapă cu bine dacă se duc imediat la spital.

Diagnostic și tratament pentru ocluzie intestinală

Dacă ai simptomele prezentate mai sus, trebuie să mergi de urgență la medic, mai ales dacă ai suferit de curând o operație abdominală. Diagnosticarea se poate face prin simpla ascultare a zonei cu stetoscopul, iar problema devine evidentă dacă abdomenul este foarte umflat. Se recomandă și o ecografie, pentru a localiza exact ocluzia. Dacă aceasta se află în intestinul gros, doctorul ar putea să îți facă o colonoscopie pentru a localiza obstrucția. 

Ocluzia intestinală este o urgență medicală care trebuie tratată imediat, așa că nu are niciun rost să încerci să tratezi problema acasă.

Inițial, va fi inserat un tub prin cavitatea bucală sau prin nas, pentru a scoate fluidele și gazul, ceea ce va face ca abdomenul să nu mai fie umflat. Apoi, de cele mai multe ori este necesară operația, iar dacă o parte din intestin este afectată în mod iremediabil, medicul o va tăia și va încerca să unească două secțiuni sănătoase ale intestinului. După operație, îți vor fi administrate doar lichide pentru o perioadă, pe cale intravenoasă.

Ocluzia intestinală este foarte periculoasă, așa că urmărește simptomele și sună la numărul unic de urgență 112 dacă observi că starea ta se agravează!

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.